15. 03. 2015 - 19:56
EX-YU fudbal u kandžama huligana
907
Shares
EX-YU fudbal u kandžama huligana

Neredi na stadionima obilježili vikend

EX-YU fudbal u kandžama huligana

15. 03. 2015 - 19:56
0
Shares

Fudbalska takmičenja BiH, Hrvatske i Srbije ovog vikenda protekla su u znaku huliganskih nereda. U Sarajevu su na meti bili mladi fudbaleri Širokog Brijega, a u Splitu su policajce gađali kamenjem i zapalili im službeni automobil.

Da je fudbal u regionu i dalje talac huligana, pokazuje slučaj iz Sarajeva, gdje je nekoliko mladih fudbalera Širokog Brijega zadobilo lakše povrede u napadu koji se u subotu desio u neposrednoj blizni stadiona "Grbavica".

Incident nakon utakmice omladinskih kategorija Željezničara i Širokog Brijega izazvala je grupa od oko dvadesetak huligana naoružana željeznim i bejzbol palicam. Pretpostavlja se da je riječ o navijačima "Želje", koji su bez bilo kakvog povoda krenuli u obračun sa kadetima i juniorima Širokog Brijega. Svjedoci događaja, od kojih su neki uspjeli napraviti i snimak napada, tvrde da su huligani psovali, pljuvali i vrijeđali Širokobriježane, a razbijeno je i prednje vjetrobransko staklo na njihovom autobusu.

"Sve se dešavalo u neposrednoj blizini stadiona, prilikom ulaska naših igrča u autobus. Napadači su izašli iz obližnjeg kafića i bez razloga verbalno vrijeđali i pljuvali naše nogometaše. Psovali su i nazivali djecu ustašama. Šokiran sam i ono što se desilo je zaista velika sramota i za svaku je osudu", kazao je Toni Karačić, šef omladinskog pogona Širokog Brijega.

Tokom incidenta gest vrijedan pažnje učinio je je njihov kolega iz Željezničara Dženis Beganović. Mladi bh. reprezentativac stao je u zaštitu gostujućih igrača.

"Pokušao sam odbraniti igrače Širokog, jer sam vidio da imaju probleme s nekim lokalnim momcima. Smirio sam dvojicu, ali onda je došlo još pet momaka i nisam ih mogao zadržati. Igrači Širokog uglavnom su i moje kolege iz reprezentacije i osjećao sam obavezu da ih zaštitim, kao što bi i oni mene, siguran sam, da je bila drugačija situacija", kazao je Beganović.

Žaljenje povodom nemilih događaja odmah izrazili i iz Željezničara.

"Oštro osuđujemo ovakva djela, koja nisu dio klupske, ali ni filozofije naših najvjernijih navijača. Jasno poručujemo da smo protiv svakog nasilja. Sigurni smo da istinski navijači našeg kluba nisu dio ovog događaja te se odlučno ograđujemo. Ujedno, ponosni smo na gest Dženisa Beganovića", saopštili su iz tima sa "Grbavice".

Zbog ovog napada, MUP Zapadnohercegovačkog kantona donio je odluku da zabrani prisustvo gostujućih navijača na "Pecari" na derbi utakmici BHT Premijer lige između Širokog Brijega i Željezničara, koja je bila na programu sinoć.

Inače, utakmice između omladinskih kategoerija dva tima protekle su bez bilo kakvih problema. Kadeti Širokog Brijega slavili su 2:1, dok su juniori "Želje" trijumfovali 1:0.

Nereda i izgreda bilo je prije, tokom i poslije fudbalske utakmice na "Poljudu", gdje su igrali Hajduk i Dinamo, a uhapšeno je 66 osoba. Splitska policija saopštila je da je navijačima prije utakmice oduzela više od stotinu komada pirotehničkih sredstava, ali su opet tokom utakmice na teren bačene desetine baklji, petardi dimnih bombi i topovskih udara.

Nekoliko minuta nakon završetka utakmice hrvatskog šampionata između Hajduka i Dinama u Splitu, u blizni stadiona "Poljud", došlo je do velikog obračuna navijača i policije. Oko 20 huliganje je prvo napalo policajce kamenjem, da bi se desetak predstavnika zakona dalo u bijeg, piše Index.hr. Nakon toga na meti su im bila četiri policijska automobila, koja su oštetili, a u gepek jednog ubacili su nešto što je izazvalo požar. Dok je policiji stiglo pojačanje, a potom i vatrogasci, vatra u policijskom vozilu je uzela maha. Prema neslužbenim informacijama, policajci su u namjeri da obuzdaju huligane, pucali u vazduh.

"Nakon što je policija utekla, huligani su počeli da razbijaju policijska auta. Srećom su samo jedan zapalili i otišli pa se policija vratila i ugasila požar apatima iz preostala dva auta", kaže čitateljica Indexa.

 U policiji su potvrdili da provode istragu, ali nisu saopštili koliko su osoba uhapsili, a ljekarsku pomoć zatražili su policajac i policajka. Do nereda je došlo i u Opuzenu, gdje je 16 navijača Dinama nasrnulo na kombi u kojem je bilo 12 simpatizera Hajduka. U ovom incidentu nije bilo povrijeđenih, a svi napadači su uhapšeni.

U Subotici su utakmicu igrali Spartak i Crvena zvezda, a nemile scene desile su se prije početka drugog poluvremena, kada su se žestoko sukobile pristalice beogradskog kluba i žandarmerija. Ne zna se pouzdano koji je bio pravi razlog upada policijskih snaga na tribinu sa najvatrenijim pristalicama "crveno-bijelih", ali je nakon okršaja uhapšeno 18 navijača, od kojih će petorica danas biti izvedena pred istražnog sudiju pod optužbom za nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi i napada na službeno lice.

(Nezavisne)

Učitaj još novosti