21. 03. 2015 - 10:41
Hujdurović: Priželjkujem Ivanovićev poziv u reprezentaciju
907
Shares
Hujdurović: Priželjkujem Ivanovićev poziv u reprezentaciju

Bivši košarkaš Slobode

Hujdurović: Priželjkujem Ivanovićev poziv u reprezentaciju

S. T.
21. 03. 2015 - 10:41
0
Shares

Bosanskohercegovački košarkaški internacionalac Nermin Hujdurović iza sebe ima sezonu iz snova koju je proveo u mađarskom timu Marso.

Nekadašnji košarkaš Slobode u svojoj prvoj sezoni u inozemstvu je postao prva zvijezda lige. Proglašen je najvrednijim igračem (MVP) regularnog dijela sezone s prosjekom od 22,8 poena (drugi strijelac lige), 7,9 skokova (osmi skakač) i jednom blokadom po susretu. 

Marso je na "krilima" bh. košarkaša završio na desetom mjestu, te ispunio ovosezonski cilj - opstanka u prvoj ligi Mađarske. 

Odlične igre mladog košarkaša nisu neprimijećene. U košarkaškim krugovima u BiH nezvanično se spominje da je Hujdurović ''zapao za oko'' selektoru BiH Dušku Ivanoviću, koji bi košarkašu mogao uputiti poziv za naredno okupljanje bh. selekcije.

Hujdurović je u izjavi za Fenu istaknuo da bi eventualni poziv u reprezentaciju bio nagrada i ''šlag na tortu'' za naporan rad i uspješnu sezonu.

- Dosta sam radio prošlo ljeto i neke stvari su se poklopile. Sezona iza mene je stvarno bila izvanredna, definitivno najbolja u mojoj dosadašnjoj karijeri. Što se tiče 'repke' i selektora Ivanovića, poziv bi mi svakako bio najveća nagrada i šlag na tortu nakon svega. Još je rano pričati o tome, ali priznajem da  potajno priželjkujem poziv - rekao je Hujdurović. 

Dvadesetšestogodišnji košarkaš napustio je tuzlansku Slobodu 2007. godine i pohađao univerzitet Saint Johns u SAD-u do 2011. Diplomirao je ekonomiju, a posljednje godine je imao čast biti kapiten univerzitetskog košarkaškog tima, piše novinska agencija FENA.

Iste godine se vratio u BiH i nastupao za Vogošću, a 2012. je pomogao Slobodi da izbori prvoligaški status. U svojoj posljednjoj sezoni u Slobodi bio je prvi strijelac i skakač tima, a nakon toga odlazi u Mađarsku.

- U Mađarskoj sam bio nepoznanica mnogima i otvorio sam sezonu nevjerovatno, no kasnije je bilo sve teže i teže jer su protivničke ekipe počele obraćati pažnju na mene. Trener i saigrači su nastavili da vjeruju u mene, a to je presudno za samopouzdanje svakog igrača i mislim da to je to jedan od glavnih razloga mog uspjeha - naglasio je Hujdurović.

Uporedio je bh. prvenstvo s mađarskim, koje je po njegovim riječima dosta kvalitetnije i organizovanije.

- U komparaciji s našom ligom iz koje sam izašao prošle godine, mislim da je mađarska liga dosta kvalitetnija iz ekonomskih razloga, ali i zbog bolje organizacije. Igrači su bolje plaćeni što privlači veliki broj kvalitetnih stranaca i to pravi ogromnu razliku. Zatim, liga je rigorozna prema klubovima u smislu organizacije i plaćanja igrača, tako da se bilo kakvi kiksevi kluba odmah sankcionišu, što igračima daje dodatnu sigurnost - objasnio je bh. internacionalac.

Hujdurović prati nastupe reprezentacije BiH i nada se da će izabranici Duška Ivanovića ostvariti dobar rezultat na evropskom prvenstvu.  

- Pratim svaki nastup i navijam. Mislim da će sve zavisiti od sastava u kojem nastupimo. Ako kapiten Mirza Teletović i Nihad Đedović budu zdravi, a ostale igrače 'zaobiđu' povrede, vjerujem da možemo pobijediti svakoga - naglasao je Hujdurović.

Košarkaš se trenutno nalazi na rehabilitaciji u Tuzli, gdje radi s  fizioterapeutom reprezentacije BiH Elvirom Bijedićem. Kako je istaknuo, u pitanju je mišić glutealne regije. Povreda nije ozbiljna te očekuje da će za desetak dana biti ponovo spreman za treninge.

Nakon što je raskinuo ugovor s Marsom dobio je ponude brojnih klubova, a želi potpisati za konkurentniji klub koji ima ambicije za nastupom u nekom od evropskih takmičenja. 

- Ponuda ima, no u ovom trenutku je najbitnije da se u potpunosti oporavim pa ću onda o tome. Nadam se da ću u idućoj sezoni igrati za jači klub. Želim se oprobati u nekom od evropskih takmičenja, Eurochallengu ili Eurokupu - zaključio je Hujdurović.

Učitaj još novosti