23. 03. 2015 - 19:46
Nevjerica u Kataloniji: Barca se nikada nije našla u ovakvim...
907
Shares
Nevjerica u Kataloniji: Barca se nikada nije našla u ovakvim problemima

Prijetnje i zatvorom

Nevjerica u Kataloniji: Barca se nikada nije našla u ovakvim problemima

Sportski.net.hr
23. 03. 2015 - 19:46
0
Shares

Španjolsko tužiteljstvo i službeno je zatražilo zatvorske kazne za aktualnog predsjednika Barcelone Josepa Bartomeua, i njegovog prethodnika Sandra Rosella zbog navodne utaje poreza katalonskog diva prilikom transfera Neymara, koji je 2013. godine stigao iz Santosa za 57,1 milijun eura. Uz navedeno, tužiteljstvo traži i ogromnu novčanu kaznu za slavan klub u iznosu od čak 22 milijuna, 202 tisuće i 750 dolara.

Prije nešto više od mjesec dana, istražni sudac Pablo Ruz podignuo je optužnicu protiv nogometnog kluba Barcelona zbog navodne porezne prijevare prilikom transfera Neymara, koji je 2013. godine stigao iz Santosa za, navodno, 57,1 milijun eura. 

Posljednjih dana u španjolskim i europskim medijima pisalo se kako će tužitelj Jose Perals i spomenuti Ruz tražiti će za aktualnog predsjednika Barçe Josepa Bartomeua, te bivšeg čelnog čovjeka Sandra Rosella, duge zatvorske kazne, a za Barcelonu zabranu igranja u Primeri na jednu ili dvije sezone. 

Tijekom ponedjeljka došla je i službena potvrda tužiteljstva u kojoj za Bartomeua traže zatvorsku kaznu veću od dvije godine, dok je za Rosella ona puno veća, i iznosi više od sedam godina. Također, tužiteljstvo traži veliku kaznu za klub u iznosu od čak 22 milijuna, 202 tisuće i 750 dolara. 

Istražni sudac Ruz je 13. ožujka javno optužio Bartomeua i Rosella za utaju poreza prilikom Neymarovog transfera. Prema njemu, transfer Neymara je koštao najmanje 83, 3 milijuna eura, dok je Barcelona prikazala 57,1 milijun. Ako ćemo vjerovati navodima tužiteljstva, nogometni gigant je oštetio državni proračun za 13 milijuna eura poreza. 

Uz to, Ruz optužuje višestrukog prvaka Španjolske i Europe za osmišljavanje čitavog plana kako bi sakrili stvarnu cijenu Neymara. 

U priopćenju suda stoji kako je istraga pokazala kako je u prikrivanju prave cijene Neymara sudjelovao i njegov otac Neymar Da Silva Santos, odnosno, kompanije koje on posjeduje, i preko kojih se i odvijao transfer. 

Vrijedi istaknuti kako sud još ne spominje nikakve kazne za Barçu glede njenog mogućeg izbacivanja iz Primere na jednu ili dvije sezone. Možda su to kompenzirali sa spomenutom visokom novčanom kaznom. Kako bilo, Barcelona se nikada u povijesti nije našla u ovakvim problemima.

Učitaj još novosti