25. 03. 2015 - 14:32
Nova špica Zmajeva je "džin iz Cesene" koji je razbijao "pancere"
907
Shares
Nova špica Zmajeva je

Milan Đurić

Nova špica Zmajeva je "džin iz Cesene" koji je razbijao "pancere"

Goran Stevanović
25. 03. 2015 - 14:32
0
Shares

Fudbalska reprezentacija BiH u subotu navečer nastavlja kavalfikacioni ciklus za Euro 2016 gostovanjem u Andori. Bh. javnost kao i navijači "Zmajeva" s nestrpljenjem čekaju da na djelu vide novog selektora Mehemeda Baždarevića koji je svojim pristupom i  vrijednim radom, čak i prije prve zvanične utakmice osvojio kako navijače tako i igrače. 

Golman naše reprezentacje Asmir Begović u više navrata je pohalio Mešin pristup koji je, za razliku od bivšeg selektora Safeta Sušića koji je razgovarao sa dva ili tri igrača, i prije prvog okupljanja, obavio razgovore sa svim reprezentativcima, kako onim standardnim, tako i onim potencijalnim.

"Jako je bitno da svi igrači osjete koliko su važni. Selektor će, naravno, sam donijeti odluke, ali kroz kontakt s njim i mi možemo osjetiti šta on želi od nas. Stvara se kohezija između igrača i selektora, što na terenu može dati još bolji rezultat", rekao je Begović nakon susreta sa Baždarevićem u Manchesteru.

Ono što je obradovalo sve navijače reprezntacije jeste i Mešina odluka da u A selekciju pozove i napadača Cesene Milana Đurića.

Visoki centarfor pažnju je privukao igrama za mladu selekciju BiH kada je 12. februara 2012. na svom debiju postigao pogodak u pobjedi protiv Bjelorusije. 

Pet dana kasnije ponovo je bio strijelac u pobjedi "zmajića" protiv San Marina, a 7. septembra je na svojoj trećoj utakmici upisao treći pogodak i samo je bilo pitanje vremena kada će, tada napadač Crotonea, debitovati za A tim.

U Sarajevu 10. septembra 2012. godine mlada selekcija BiH igrala je kvalifikacioni meč protiv selekcije Njemačke, a cjelokupna bh. javnost ostala je zatečena kada je anonimni napadač rodom iz Tuzle, pokorio mlade "Panzere" sa tri gola u prvom poluvremenu. 

Svi smo se već vidjeli 199 centimetara visokog napadača u tandemu sa Džekom ili Ibiševićem, ali na to smo morali čekati skoro tri godine, jer je na Đurića prvo "zaboravio" Vlado Jagodić doskorašnji selektor mlade reprezentacije, ali i Safet Sušić, kojem je očajnički trebao napadač za utakmice sa Izraelom i Walesom, ali dobre igre Đurića u Seriji A nisu mnogo značile tadašnjem selektoru.

“Đurić je jučer dao gol, ali je to za mene nedovoljno da ga pozovem”, rekao je Sušić nakon što je "bosanski džin" golčinom donio slavlje Ceseni protiv Chieva.

Pravda je konačno zadovoljena, Milan Đurić će u subotu vrlo vjerovatno upisati svoj prvi nastup za A selekciju, a nikada nije krio niti imao drugi izbor osim BiH.

"Ponovit ću da sam posebno sretan zbog poziva u reprezentaciju i da je ovo za mene ostvarenje sna još iz djetinjstva. Svi igrači su izuzetno korektni i prijatni. Tek sam ih upoznao, a u budućnosti se želim zbližiti sa svima i steći prava prijateljstva", rekao je Đurić nakon dolaska na okupljanje A selekcije.

Učitaj još novosti