28. 03. 2015 - 23:16
PRVI UTISAK: Rutinski trijumf s dobrim lekcijama
907
Shares
PRVI UTISAK: Rutinski trijumf s dobrim lekcijama

Analiza

PRVI UTISAK: Rutinski trijumf s dobrim lekcijama

Saša IBRULJ
28. 03. 2015 - 23:16
0
Shares

I prije početnog udarca na umjetnoj travi Nacionalnog stadiona u Andori bilo je jasno da ova utakmica neće ponuditi nekakve revolucionarne zaključke ili jasnu sliku o krajnjoj ideji Mehmeda Baždarevića. Međutim, dvoboj sa nespretnim i nervoznim amaterima ipak je pokazao da stvari pod Baždarevićevom palicom izgledaju drugačije nego li je to bilo pod Sušićem, a selektoru je ponudio i nekoliko vrijednih lekcija za budućnost.
 
Na prvi pogled možda i nije djelovalo tako. Teško se oteti utisku da je sastav - prije svega formacija sa dva napadača - izazvao razočaranje na društvenim mrežama, prosto jer je djelovao - isto. No, Baždarević je maltene bio primoran istrčati u nečemu što je (samo u teoriji) djelovalo kao Sušićev dijamant. Jednostavno, teško se protiv ovakve Andore odlučiti na eksperiment sa jednim špicem. Ne zato što je riskantno, nego upravo suprotno; bilo je jasno da će se domaći zacimentirati u vlastitu polovinu, ako ne i kazneni prostor. Nama je trebalo mnogo golova, za ljepši san, i trebalo je pronaći način da se njihova zadnja linija raširi i otvori prostor.
 
Ključnu ulogu trebali su igrati Lulić i Višća, zajedno sa svojim bekovskim pandanima u Zukanoviću, odnosno Mujdži ali to je u prvom poluvremenu izgledalo slabo. Donekle su Višća i Mujdža posao na desnoj strani i odrađivali, ali lijevo je Zukanović bio previše povučen i gotovo da smo bili bezopasni s te strane. Generalno je Bosni i Hercegovini nedostajlo tečnosti u igri; lopta je kružila sporo i djelovali smo bez ideje, ako zanemarimo duge dijagonale kojima se pokušala izbaciti iz ravnoteže disciplinovana zadnja linija - odnosne dvije zadnje linije - Andore. Srećom, to je donijelo i pogodak koji je, ruku na srce, smanjio nervozu.
 
Drugi dio ponudio je nešto bolju igru. Zukanović se pomjerio više prema naprijed, pa su najednom on i Lulić postali opasnost, a to što smo mi dobili na širini logično je razvuklo i domaće i kao direktna posljedica toga došla su i preostala dva gola i odvela nas u rutinsku pobjedu. Džeko je odradio sjajan posao, bez veće muke. Drugi hat-trick reprezentativne karijere, vlastiti gol-rekord je pogurao do broja 41, ako sve bude išlo kako smo planirali, možda već u Francuskoj zabije jubilarni pedeseti?
 
Najpozitivnija stvar iz devedeset pirinejskih minuta ustvari je ono što smo na prvu mislili da se neće desiti. Promjene. Baždarević je u praksi pokazao da će raditi drugačije od Sušića. Prvo je potpuno bezazlenog protivnika snimio i pokušao mu prilagoditi igru. Uradio je i ono što je Pape logički trebao uraditi u Brazilu - rupu na lijevom boku pokrio je jedinom alternativom koju je imao, Zukanovićem. U samoj utakmici je pokušao greške iz prvog poluvremena ispraviti i to se - barem uz TV prijemnik - pokazalo uspješnim. Na kraju, priliku je dao nekim novim licima; Cocalić je uhvatio koji minut, kao i Milan Đurić. Jasno, bilo je i grešaka, ali generalni je utisak ipak zadovoljavajući.
 
Na kraju je bunker Andore razbijen, ali što je izuzetno važno, dao nam je i natuknice koji bi nas to problemi mogli mučiti kada budemo morali napadati. A protiv Izraela i Velsa u Zenici - Izraela i Velsa koji su mnogo opasniji kad im se ostavi prostor za kontru -  svakako ćemo morati napadati. Jer i jednima i drugima će odgovarati da ne izgube, i u Zenicu će doći sa svojom verzijom, manje ili više otvorenog, bunkera.
 
Naravno, sama igra, taktika, pristup pa čak i rezultat danas se uzimaju s rezervom.
 
Bila je to ipak Andora. Ali, sada je pred Baždarevićem prvi pravi ispit; iako se radi o prijateljskoj utakmici gdje rezultat nije toliko važan, za sve nas je odlična prilika da vidimo koliko je Meša stvarno pragmatičan i detaljan u svojoj pripremi. BiH bi u Beču trebala izgledati potpuno drugačije, a dvoboj sa takvom ekipom prilika je i da Baždarević isproba različite sisteme i vidi kako ekipa reaguje na različite scenarije.
 
Andora je apsolvirana, ali za povratak samopouzdanja treba nam i dobar rezultat i prije svega dobra predstava u Beču.  

Učitaj još novosti