30. 03. 2015 - 22:07
Nogometni autsajderi drmaju kvalifikacijama: Platinijeva ideja...
907
Shares
Nogometni autsajderi drmaju kvalifikacijama: Platinijeva ideja pun pogodak

Minimalno pet debitanata nadomak Eura

Nogometni autsajderi drmaju kvalifikacijama: Platinijeva ideja pun pogodak

30. 03. 2015 - 22:07
0
Shares

Kad je Michel Platini odlučio da će Evropsko prvenstvo 2016. godine ugostiti 24 reprezentacije, osam više nego što je dosad bio slučaj, nogometni autsajderi su mogli početi slaviti. Predsjednik UEFA-e nakon restrukturiranja sistema Lige prvaka i Evropske lige, želio je dati manjim timovima priliku na reprezentativnom nivou, a oni njegov poklon sad uveliko koriste.

Letimičnim pogledom na trenutno stanje u grupama kvalifikacija za EURO dominiraju reprezentacije za koje ne bismo očekivali da će se boriti za sam vrh i plasman na elitno takmičenje. Nevjerovatno zvuči, ali nakon polovine kvalifikacija, kako stvari sad stoje, u Francusku bi putovalo čak pet debitanata, a još nekoliko njih konkuriralo bi za dodatne kvalifikacije.

Podsjetimo, prve dvije reprezentacije idu direktno na EURO, kao i najbolja trećeplasirana reprezentacija, dok preostalih osam ulaze u dodatne kvalifikacije u kojima odlučuju o preostala četiri putnika.

Ko bi rekao da je jedan od najozbiljnijih kandidata za plasman Island, koji nakon pet kola drži drugo mjesto u grupi A sa čak pet bodova prednosti ispred svjetske bronze Holandije. Svakako, Island nikad nije bio na Euru, a najbliže plasmanu na neko takmičenje je bio u prošlim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, kad je u play-offu izgubio od Hrvatske.

Još nevjerovatnije izgleda poredak u grupi B u kojoj 'kolo' vode Wales i Izrael! Dvije reprezentacije, koje love svoj prvi plasman na Euro imaju prednost nad favoritima Belgijom i BiH. I dok Crveni vragovi još ozbiljno konkuriraju s trećeg mjesta, ali i utakmicom manje od vodećeg Walesa, Zmajevi su dosad podbacili, te imaju tek jednu pobjedu.

gareth-bale-wales

Sigurno najugodnije iznenađenje u kvalifikacijama je Slovačka, koja uz Englesku jedina ima maksimalan učinak od pet pobjeda. Slovaci također nikad nisu igrali na EP-u, ne gledamo li nastupe pod imenom Čehoslovačka, ali sad su na dobrom putu da debitiraju nakon što su pokazali moć pobijedivši Španiju. Bio bi to Slovačkoj prvi plasman na veliko takmičenje od velikog uspjeha na SP-u u Južnoj Africi i plasmana u osminu finala, piše Goal.

Peti izgledni debitant je Sjeverna Irska, koja nikad nije igrala na SP-u i EP-u, a sad je jako blizu evropskoj smotri nakon što čvrsto drži drugo mjesto s bodom iza Rumunije, te sa četiri više od trećeplasirane Mađarske.

Osim ovih selekcija direktne pozicije za plasman drže i reprezentacije, koje dugo nisu bile na velikom takmičenju ili su imale mali broj nastupa na smotrama. Tu je prije svega Slovenija, koja je trenutno druga u grupi E iza Engleske, te s istim brojem bodova kao prvi pratilac Švicarska. Momci iz Dežele zadnji put na Euru su igrali 2000. u Holandiji i Belgiji, a prije pet godina bili su u JAR-u na Mundijalu. Rumunija je preskočila EURO u Ukrajini i Poljskoj, te traži učestaliji ritam nastupanja na velikim takmičenjima po odlasku velike generacije igrača iz 1990-ih. Začuđujuće, u grupi sa Švedskom i Rusijom, Austrija je uvjerljivo vodeća u grupi G, te je blizu svojeg prvog plasmana na Euro kroz kvalifikacije s obzirom da je jedini put nastupila kao domaćin 2008.

island

Zanimljivo je vidjeti kandidate za treće mjesto među kojima dominiraju također autsajderi, a trenutno je u najboljoj poziciji Škotska, koja je zadnji put na Evropskom prvenstvu igrala u Engleskoj 1996. Slijedi Mađarska, koja je davno, davno, 1972. zadnji put igrala EURO, dok se može pohvaliti bronzom s EP-a 1964. Šesti mogući kandidat za debitanta u Francuskoj je Albanija, koja je treća u grupi I iza Portugala i Danske s istim brojem bodova kao Skandinavci. 

Tu su još Norveška s jednim nastupom Euru 2000., te Ukrajina, koja je tek kao domaćin nastupila na EP-u i to onom prošlom. 

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se rasplesti kvalifikacije, ali sigurno je da ćemo u Francuskoj vidjeti ili neka nova imena ili neka, koja rijetko imamo priliku vidjeti protiv evropskih nogometnih divova.

Učitaj još novosti