16. 04. 2015 - 23:09
BBC: Džeko nadživio svoju svrhu na Etihadu
907
Shares
BBC: Džeko nadživio svoju svrhu na Etihadu

Nikad bliže odlasku

BBC: Džeko nadživio svoju svrhu na Etihadu

Dnevni list
16. 04. 2015 - 23:09
0
Shares

Nikada glasnije i možda više u jakim argumentima nisu bile utemeljene spekulacije o odlasku Edina Džeke iz Manchester Cityja. Da bi naš najbolji napadač mogao promijeniti sredinu, dosta je naznaka, a kada to napiše jedan BBC, drukčija opcija čini se nevjerovatnom.

Vrlo loša sezona je iza Edina Džeke, pa silne priče o promjeni sredine djeluju – logično. Očekivane su i zbog uopće loše sezone kluba. Mnogi ga vide u Italiji, Interu, Juventusu, pa i u Romi s Miralelom Pjanićem. Ranije se pisalo o povratku u Njemačku, no zajedničko svim tim pričama je to da mu malo tko daje velike šanse po pitanju ostanka na Etihadu. Takvog je stava i BBC, koji je napravio veliku analizu momčadi Manuela Pellegrinija, koja je ove sezona razočarala na svim razinama.

Britanci prije svega navode da je riječ o 29-godišnjem napadaču koji je u City stigao 2011. godine za 27 miliona funti (37.5 miliona eura), a koji je ove sezone iz 21 nastupa u Premiershipu zabio samo četiri gola.

- Jadna sezona za Bosanca čiji su golovi prethodno pomogli Manchester Cityju da osvoji titulu. Samo četiri gola iz 21 utakmice dovoljno su jasan pokazatelj loše forme. Odluka da dovedu Bonyja za 25 miliona funti uz Swanse Cityja možda je bilo i svojevrsno klupsko priznanje njegovog pada forme i sve manjeg utjecaja na igru. Jasni su dokazi da je City iskoristio njegove najbolje godine, piše BBC, zaključujući da je Džeko “nadživio svoju svrhu na Etihadu.”

Na sve ovo BBC veže i argument da je Edin u jasnom opadanju po pitanju učinka, pa ističe da je u prethodne tri sezone zabijao 16, 14 i 14 pogodaka u prvenstvu.

Džeko je nakon produženja saradnje do 2018. godine izjavio kako je zaista sretan u Cityju, koji je njegova druga kuća, a znakovito je zazvučao njegov komentar “ne vidim da je bilo gdje bolje nego ovdje”…, jer, možda će se uskoro morati naviknuti i na lošije, mada ne nužno loše.

Učitaj još novosti