30. 04. 2015 - 17:17
Bivši igrač Lakersa osuđen na 23 godine zatvora
907
Shares
Bivši igrač Lakersa osuđen na 23 godine zatvora

Javaris Crittenton

Bivši igrač Lakersa osuđen na 23 godine zatvora

30. 04. 2015 - 17:17
0
Shares

Javaris Crittenton bio je mladi nadareni košarkaš tek kada je došao u NBA. Nakon jedne sezone na sveučilištu Georgia Tech 2007. godine kao 19. pick prve runde odabrali su ga Lakersi. Zatim je franšiza iz Los Angelesa razmijenila mladog combo beka u Memphis u velikom tradeu u kojem su bili uključeni Marc i Pau Gasol. U Memphisu odigrava prvu veliku utakmicu te Knicksima ubacuje 23 poena.

Ni Memphis ga nije „volio“ te se Javaris seli u Washington 2008. godine gdje postaje globalno popularan jer su nakon svađe on i Gilbert Arenas izvadili pištolje i uperili ih jedan u drugoga. Iako je tek bio početak sezone (12. mjesec) NBA liga ih je automatski suspendirala do kraja sezona, s tim da Crittenton nije odigrao ni minute do tada. Osuđen je zbog nezakonitog posjedovanja oružja i na uvjetnu kaznu od godine dana, a Wizardsi su ga uz to i otpustili sa svog rostera.

Nakon toga život Javarisa Crittentona se strmoglavio. Pokušao je igrati košarku u Kini ali tamošnji klub ga je otpustio nakon nekoliko dana, a povlačiti po NBDL-u mu se nije dalo iako je odigrao nekoliko utakmica za Dakota Wizardse.

Za Crittentona kao košarkaša više se nikada nije čulo, ali jest za Crittentona ubojicu, kriminalca i razbojnika. U kolovozu 2011. godine Javaris je uhićen zbog sumnje da je u rodnoj Atlanti upucao 22-godišnju Jullian Jones, majku četvero djece. Policija je sumnjala da Jones nije bila primarna meta već kolateralna žrtva. Navodno je Crittenton htio pucati na muškarca koji ga je opljačkao u travnju 2011. Kako bilo Jones je pogođena u nogu te je kasnije u bolnici preminula tijekom operacije. Zbog toga slučaja Crittentona je uhitio FBI, ali su ga ubrzo pustili nakon što je zanijekao bilo kakvu upletenost, a za slobodu do suđenja je platio jamčevinu od 230.000 američkih dolara.

Tužilaštvo je podignulo optužnicu u kojoj su Crittentona optužili za 12 kaznenih radnji u vezi tog slučaja od kojih su neki: upletenost u ubojstvo, krivično djelo ubojstva, sudjelovanje u kriminalnim radnjama na ulici, napad smrtonosnim oružjem, davanje lažnog svjedočanstva, pokušaj ubojstva itd.

Suđenje je trajalo sve do jučer kada je sud napokon dobio Crittentonovo priznanje da je dobrovoljno sudjelovao u napadu vatrenim oružjem. Kao dio nagodbe, tužilaštvo je odlučilo povući optužbu za pokušaj ubojstva (valjda zato jer Jones nije bila meta napada) i bivši NBA košarkaš osuđen je na 23 godine zatvora.

Osim ovog slučaja Crittenton je bio osuđen da je kao član zloglasne losanđeleske bande Cripsa sudjelovao u pucnjavi na braću Trontaviousa i Demontineza Stephensa, inače članove Bloodsa druge zloglasne bande iz LA-a s kojima su Cripsi u sukobu.

Ni tu nije kraj, Crittenton je bio osumnjičen i za rasparčavanje kokaina i marihuane po ulicama Atlante.

Crittentonu je tek 27 godina, a iduće 23 provest će iza rešetaka.

Učitaj još novosti