04. 05. 2015 - 14:58
Evropa strahuje: Pakleni plan Josea Mourinha i Romana Abramoviča
907
Shares
Evropa strahuje: Pakleni plan Josea Mourinha i Romana Abramoviča

NOVI CHELSEA

Evropa strahuje: Pakleni plan Josea Mourinha i Romana Abramoviča

Besim TODOROVAC
04. 05. 2015 - 14:58
0
Shares

Jose Mourinho jučer se okitio trećim naslovom prvaka Engleske.

U meču u kojem se od početka do kraja znao konačni pobjednik, Chelsea je savladao Crystal Palace sa 1:0, simbolično, pogotkom Edena Hazarda, najboljeg fudbalera engleske Premijer lige za ovu sezonu.

Bez dvojbe, Plavci su zasluženo došli do pehara, jer su od početka do kraja igrali skoro savršeno, a u prilog su im išli i lošiji rezultati direktnih rivala.

Prošla je tačno decenija od njegove prve titule na Stamford Bridgeu, u svojoj debitantskoj sezoni 2004./05, kada je osim lige osvojio i Liga kup te Community Shield. U predstojećoj sezoni, opet je osvojio Premijer ligu, da bi u posljednjoj godini pred odlazak u Inter Posebni stigao do još dva trofeja za Plavce.

Mnogo je govora bilo o Joseovoj drugoj sezoni u klubovima, što je, ispostavilo se, njegov specijalitet. Naime, osvajao je prvenstvenu titulu u drugoj sezoni u svakom klubu koji je trenirao (Porto, Chelsea, Inter, Real i sada opet Chelsea).

Mourinho je postao i prvi menadžer u historiji engleskog šampionata koji se vratio u bivšeg prvaka i ponovno osvojio ligu. 

U mojoj državi postoji izreka da se ne treba vraćati tamo gdje si nekada bio sretan“, Mourinho je kazao nakon jučerašnjeg slavlja, i to sa dobrim razlogom. 52 menadžera osvajala su titulu u prošlosti i nijedan nije uspio ovo napraviti.

Kada se Portugalac vratio u London u ljeto 2013., vlasnik Roman Abramovič okrenuo se baš njemu sa jednom misijom u planu. Poslije ove titule, prva faza je završena. U svom prvom mandatu, Mourinhov Chelsea je pokazao superiornost pred svojim rivalima sa back-to-back titulama 2005. i 2006. godine. 

Sljedeći dio Joseovog i Romanovog modernog plana bit će ponavljanje tog uspjeha zajedno sa većim dostignućima u Ligi prvaka.  

Međutim, posljednja iskustva govore kako će biti vrlo teško odbraniti titulu. Naime, Manchester United pod vodstvom Sira Alexa Fergusona je bio posljednji klub koji je uspio odbraniti ligašku titulu, osvojivši je u sezonama 2006./07, 2007./08 i 2008./09. U posljednjim sezonama, ili je šampion posustao ili su konkurenti napravili iskorak.

Teško je očekivati da će Manchester City ponovno imati ovako lošu sezonu, jer će u klubu sigurno reagirati na adekvatan način ovog ljeta. Unitedovim (najvjerovatnijim) povratkom u Ligu prvaka, stvari se vraćaju na svoje mjesto, a s obzirom na količinu novca kojom raspolažu, za očekivati je dodatno jačanje momčadi u prijelaznom roku. Ne treba zaboraviti ni evidentan napredak Arsenala, koji bi sa par pojačanja na kritičnim pozicijama sigurno mogao biti konkurent do samog kraja.

Jedno od pitanja je i da li Jose Mourinho predstavlja čovjeka koji će od Chelseaja stvoriti dinastiju?

Njegov trenerski put sugerira kako baš i ne spada u grupu menadžera koji ostaju duži period u jednom klubu. Prvi mandat u Chelseaju je trajao tek nešto više tri godine. Uslijedile su dvije godine u Interu te ponovno tri, ovaj put u Real Madridu.

No, nešto je drugačije u njegovom aktuelnom mandatu. Prije svega, zadovoljio je sebe radeći u klubovima poput Intera i Reala. Drugo, čini se da je sretan ostati, potvrdivši to u februaru: „Veoma sam sretan. Da mi neko kaže da ostanem deset godina u Chelseaju, rekao bih mu 'da'. Sretan sam što sam dio ovog novog Chelseaja i nadam se da ću ostati ovdje još dugo godina“.

Uostalom, sigurno se sjećate, Mourinho više nije gospodin Posebni, on je sada gospodin Sretni.

Jedan cilj bit će ponovno osvajanje Lige prvaka. Klub ga je osvojio u njegovom odsustvu sa Robertom Di Matteom 2012., ali je Mourinho, unatoč tome što je stigao do ovog trofeja sa Portom i Interom, doživio polufinalne poraze u tri navrata sa Chelseajem, dva puta od Liverpoola i jednom od Atletica, prošle sezone.

Mourinho ima priliku biti dio nečega posebnog u Chelseaju i sigurno da hrabri snaga kluba u svim aspektima igre, počevši od finansija, talenta, iskustva, kao i darovite skupine mladića. 

Historija nam govori kako je uspostavljanje dominacije u Engleskoj, kao i u Evropi, teže nego ikada, no ako je iko spreman za takvo što, onda je to gospodin Pos..., pardon, gospodin Sretni!

Učitaj još novosti