14. 05. 2015 - 12:10
Analiza: Ovo je devet razloga Realovog ispadanja od Juventusa!
907
Shares
Analiza: Ovo je devet razloga Realovog ispadanja od Juventusa!

Liga prvaka

Analiza: Ovo je devet razloga Realovog ispadanja od Juventusa!

K. D.
14. 05. 2015 - 12:10
0
Shares

Utakmica Real - Juventus je bila potpuno predvidljiva i još jednom se potvrdilo više nogometnih teza koje se provlače kroz ovogodišnju Realovu sezonu. Ono što se moglo vidjeti u prošlosti, ponovo je bio razlog pada Real Madrida – isitče analitičar s portala Tribina.hr

Real Madrid na svom je Bernabeu odigrao 1:1 protiv Juventusa u polufinalu Lige prvaka i tako, čini se, zapečatio sezonu bez trofeja. Devet je razloga, tačnije rečeno devet faktora, uzrokovalo ovakav razvoj događaja.

Benzema faktor
Koliko je Karim Benzema važan za geometriju Ancelottijeve postalo je jasno. Dok je fizički imao snage za trku Ronaldo i James su mogli normalno disati. Čim je počeo vući 'na škrge' cijela momčad je blago rečeno zaspala. Benzema je fantastičan dodatak Ronaldu, koji praktički živi od njegovog kretanja uz rub šesnaesterca. To je tip igrača koji fizički može iznijeti loptu u kontri, ali je u isto vrijeme i smiriti bez gubitka napadačke koncepcije. Već dugo godina kritiziran i podcijenjen od strane navijača i medija koji ne razumiju nogomet Benzema je protiv Juventusa poluozlijeđen pokazao više nego Ronaldo u dvije utakmice. Dolazak bilo kojeg igrača tipa Falcao ili Van Persie uništio bi Realov marketinški potencijal jer Ronaldo ne može igrati ako kompletna momčad ne radi za njega, a to naravno prvenstveno uključuje i isturenog centarfora. Naravno da je u Realovom interesu da maksimizira Ronaldov imidž i baš zbog toga je Benzema zadržan, što je u najmanju ruku licemjerno, ali s druge strane apsolutno razumljivo.

Modrić faktor
Bez Luke Modrića, Real je uspio od megauspješne sezone doći do potpunog debakla. Modrić kao ultimativni kotačić veznog reda, kojeg bi se dalo usporediti sa onim zakovicama koje dobijete prilikom montaže kreveta, je previše bitan ovoj momčadi jer u ovoj konstelaciji snaga jednostavno je nemoguće sa promašenim transferom (Kroos) očekivati još jedno finale LP. Prava je sramota da su Ozila poslali u Arsenal a doveli igrača koji niti smrdi niti miriše. To naravno ne znači da je transfer Ozila bio loš posao, daleko od toga. Modrić je posebno nedostajao prilikom oduzetih lopti na centru kada se geometrijski definirala nemoć Reala da dođe kvalitetnim pasom do viška na krilu. To se odnosi i na zadnjih 20 minuta gdje smo imali nesvakidašnju priliku gledati Real kako ulazi na 25 metara od Buffona bez velikog otpora, a onda potpuno nemoćno prebacuje na stranu do pogreške ili neupotrebljivog centaršuta.

Cristiano Ronaldo
Ronaldo je veliki golgeter. Sjajan igrač koji će ostati upisan velikim slovima u povijest nogometa. Međutim, ne pripada odabranom društvu u kojem među ostalim igra i njegov suparnik iz Barcelone. Nema taj fizički 'presence' i nikada u velikim utakmicama ne možete od njega očekivati čuda. Ne samo čuda, ne možete očekivati ni da će biti odlučujući faktor. Od nekoga tko je osvojio Zlatnu loptu očekuje se puno više. Sezona na izmaku, Juve ima 1:1 a Ronaldo ni ne pokušava potrčati, pritisnuti, motivirati suigrače... Bilo što od navedenog. Nije ni Messi neki vokalac, ali on ni ne mora to biti, jer njegov nogomet za razliku od Ronalda govori na terenu.

Gareth Bale
I dalje je riječ o sjajnom igraču koji daje svoj maksimum s obzirom na poziciju koju igra. Balea se nepotrebno razapinje u konstelaciji snaga koje mu nikako ne idu u prilog. Njegova situacija dosta je slična Benzeminoj jer i jedan i drugi su se podredili Ronaldu. Koliko je to greška i samog Ancelottija može se razglabati na široko. Bale je npr. u prvoj utakmici u Torinu bio označen jednim od najgorih na terenu, a zaboravljena je njegova fantastična marking zona oko Pirla koju je odradio sjajno. Ne treba zaboraviti činjenicu da Bale igra na poziciji koja mu apsolutno po ničemu ne odgovara.

Učitaj još novosti