26. 05. 2015 - 08:00
Ponavljanje je majka znanja
907
Shares
Ponavljanje je majka znanja

Rimski derbi zanimljiv i iz Mešine perspektive

Ponavljanje je majka znanja

Saša IBRULJ
26. 05. 2015 - 08:00
0
Shares

Sinoćnji rimski derbi dao je odgovor na najvažnije pitanje – naredne sezone u Ligi prvaka pored Juventusa Talijane će, nakon tijesne pobjede nad Lazijom u generalno lošoj utakmici, ipak predstavljati Roma. 

No, malo manje od tri sedmice prije najvažnije utakmice Bosne i Hercegovine u kvalifakcijama; gostovanja Izraela u Zenici; odgovore na neka uvijek otvorena pitanja dobio je i - Mehmed Baždarević.

Stefano Pioli i Rudi Garcia u najvažniju utakmicu sezone ušli su s istim ciljem, ali u potpuno različitim uslovima. Piolijev Lazio je za Romom zaostajao bod i nije imao prava na kalkulacije, luksuz kojim je raspolagao Garcia na Rominoj klupi. Otud i sasvim logična agresivna postavka Piolija, koji je koristio klasični 4-2-3-1, pokušao opteretiti bokove krilima kao najjačim adutom, otvoriti prostor u sredini i evenutalno agresivnim napadačkim pristupom natjerati Romu na paniku, nešto s čim je Garcia ove sezone počesto imao problema.

Francuz je na to imao jednostavan odgovor. Na klupi je ostavio Miralema Pjanića i na njegovo mjesto instalirao Keitu. Otupilo je to ionako slabašnu kreativnost u sredini, umanjilo aktivnost Rome u protivničkoj trećini, ali je bilo i svrsishodno. Iako je nominalno ekipu postavio u 4-3-3, bilo je jasno da su za Garciju na prvom mjestu defanzivni zadaci i da je cilj sačuvati pozitivan rezultat. Dakle, u teoriji su oba trenera odradili domaći zadatak i postavili se najbolje što su znali i mogli, ali u praksi su tako - barem u prvih sat vremena - poništili jedan drugog, neutralizirali protivnika i lišili nas gotovo bilo kakve zabave. 

I Pioli i Garcia imali su problem kojeg su bili svjesni i kojeg su morali riješavati zakrpama. Problem se zvao - bh. reprezentativci. Garciji je bilo lakše, jer je za cilj imao zaustaviti protivnika, pa je planirano ostavljanje Pjanića na klupi bilo svjesno i nužno zlo. Znao je Garcia da će Roma bez Pjanića biti lošija, statičnija i manje opasna, ali cilj je bio zaustaviti Lazio, a cilj, znamo, opravdava sredstvo. Piolijev problem bio je mnogo veći; Stefan Radu je zbog povrede morao propustiti derbi, pa je na njegovo mjesto instaliran Senad Lulić.

Derbi Rima još jednom je potvrdio da naš reprezentativac nije klasični lijevi bek i da ima problem kada mora braniti. Rano je zaradio i opravdani karton i dodatno se limitirao, pretvorivši se u najslabiju tačku u defanzivi Lazija. Pioli ga je nakon manje od sat vremena morao promijeniti i Baždareviću dati odgovor na pitanje - ako je ikada postojalo - da li je Lulić rješenje za lijevog beka. Solidna zakrpa zavisno od situacije i uz dobro pomoćno osoblje ponekad i može biti, ali trajno rješenje teško.

S druge strane, uvođenje Miralema Pjanića u Rominu sredinu Vučici je dalo dodatnu energiju. U samo dvadeset i dvije minute Pjanić je uspio namjestiti jedan gol (deseta asistencija sezone), započeti akciju za prvi ali biti i prvi igrač Rome po stvorenim prilikama (dvije) i treći po pasovima u završnoj trećini (pet, najbolji De Rossi je imao šest). Istina, u međuvremenu se utakmica potpuno otvorila i dobila sasvim drugačiji ritam nego je imala u prvih sat vremena, ali je bez obzira na sve to još jednom potvrdila i to gdje se i kako Miralem najbolje snalazi – sa slobodom u prostoru i što više loptom u nogama.

Kada se podvuče crta, rimski derbi osim uzbudljive završnice nije ponudio mnogo. Roma je ostvarila cilj, Laziju ostaje da pokuša izboriti kvalifikacije Lige prvaka, a selektoru reprezentacije Bosne i Hercegovine – što u neku ruku nama i najvažnije – da analizira učinak dvojca koji bi u Zenici protiv Izraelaca trebao igrati važnu ulogu. Tvrdnja s početka da je selektor dobio odgovore na otvorena pitanja u suštini je ipak malo pretjerana. Selektor u ponedjeljak nije naučio ništa novo, ništa što već nije znao. Selektor je u rimskom derbiju tek mogao potvrditi ono što su Lulić i Pjanić u praksi i sami pokazali već nekoliko puta i to upravo u reprezentativnom dresu.  

Ali, repetitio mater studiorum est. Ponavljanje je majka znanja. 

Učitaj još novosti