29. 05. 2015 - 16:34
FIFA: Rat interesnih sfera, a ne dobra i zla
907
Shares
FIFA: Rat interesnih sfera, a ne dobra i zla

KOMENTAR

FIFA: Rat interesnih sfera, a ne dobra i zla

Saša IBRULJ
29. 05. 2015 - 16:34
0
Shares

Šokiran bezobraznom, sistematskom i duboko ukorjenjenom korupcijom u FIFA-i i skorim hapšenjima visokih zvaničnika ove organizacije, Švicarac Sepp Blatter (79) je odlučan da se stvari poprave. Mora se stati u kraj "invididualcima koji sramote i ponižavaju fudbal" i, između ostalog, kaljaju reputaciju FIFA-e. Ukratko, vrijeme je za promjene!

Sepp dakle priznaje da je odgovoran za sve ovo što se dešava, ali za njega je to samo potvrda da bi on trebao biti taj koji će se boriti protiv svih negativnosti. Ovaj genije naime promjene je zamislio tako što će on dobiti peti mandat na čelu FIFA-e, čije žezlo u rukama drži već sedamnaest godina, a sve odluke koje su došle - a to je i dokazano - kao posljedica "bezobrazne, sistematske i duboko ukorijenjene korupcije" trebale bi ostati na snazi.

Logično.

Podvučemo li crtu, ostaju nam dvije teorije, obje jednako vjerovatne. Prva da nas Sepp Blatter smatra budalama. Naivcima koji će mu povjerovati da, u četrdeset godina koliko radi u FIFA-i, odnosno sedamnaest koliko joj je na čelu, nikada do sada nije primjetio sve ove kriminalne aktivnosti o kojima se govori danas. I koje su već više puta dokazane na ovaj ili onaj način. Druga teorija je u suštini slična - ako Sepp zaista nije znao da se nešto ovakvo dešava njemu pored ušiju i očiju, onda je on sam budala i naivac.

Naravno, apsolutno svima je - bez obzira koja od ove dvije teorije (a prva je) tačna - jasno da je Sepp Blatter odgovoran i da je (već odavno bilo) vrijeme da postane bivši predsjednik FIFA-e.

Kako sada stvari stoje, desetak sati prije današnjeg glasanja (u 18 sati) nije nemoguće da Blatter i izgubi izbore. Za pobjedu u prvom krugu treba mu dvije trećine od 209 glasova (nešto manje; ne glasaju uhapšeni), odnosno nadpolovična većina u eventualnom drugom krugu. Dakle, između 100 i 105 glasova. No, akcije njegovog jedinog protukandidata, jordanskog princa Ali bin al-Husseina porasle su bukvalno preko noći. Prvo mu je podršku dao Michel Platini; izdao je zapovijed evropskim nacijama da glasaju protiv Blattera. Naravno, zemlje poput Rusije neće ga poslušati, ali većinu čine poslušni pijuni, poput recimo NSBiH, koji glasaju kako im se kaže. Afrikance i Azijce Blatter je zadržao, ali noćas je princu Aliju navodno vjernost obećalo i dio američkih federacija, pa on optimistički najavljuje 45 Michelovih i dodatnih šezdesetak glasova, što bi značilo pobjedu.

Revolucija je na pragu?

I nije baš. Stvari prije svega staviti u kontekst činjenice da princ Ali nije savršen – nije čak ni dobar – kandidat. Princ Ali je tek jedini protukandidat. Čitava lavina koja je pokrenuta prije dva dana Blattera je stavila u situaciju u kojoj je javnost – i dio delegata na kongresu – protiv njega. Njegovu glavu kako se kotura po stepeništu žele vidjeti svi, a najviše – njegovi saučesnici.

Recimo Michel Platini. Francuz, koji je jučer pričao kako je posramljen i razočaran, kako mu se način rada FIFA-e zgadio, isti je onaj Michel Platini koji je glasao da se SP 2022. igra u Kataru. I koji stoji iza te odluke. Michel, kojemu se gadi FIFA, a čija je UEFA hladno rasparčala Evropsko prvenstvo 2020. i podijelila domaćinstva sponzorima. Ili recimo predstavnici južnoameričkih država, koji su se navodno tokom noći okrenuli protiv Blattera, i to – zato jer nije podržao zatvorene funkcionere FIFA-e koji dolaze iz ovog dijela svijeta!

Sve ovo je samo potvrda da čitav ovaj sramotni spektakl u Zurichu nije nikakva bitka dobra i zla, nego rat interesnih sfera. U modernoj fudbalskoj strukturi nema – a to smo najbolje naučili na dvije garniture ljudi u našem Savezu – onih koji mare za fudbal. Moć, novac i lični interesi, to je prioritet za ljude koji vode fudbal.

FIFA jeste, kako oni to vole reći, jedna velika familija. Ali to je, doduše fiktivna i filmska, bila i familija Corleone. I na kraju dana nije važno da li je na njenom čelu Michael Corleone ili Joey Zasa i ko će pobijediti u njihovom ratu – i dalje je to kriminalna organizacija.

Učitaj još novosti