25. 06. 2015 - 11:11
Svastika je posljedica borbe navijača koji ne biraju sredstva...
907
Shares
Svastika je posljedica borbe navijača koji ne biraju sredstva protiv HNS-a

Splitski sociolog Dražen Lalić

Svastika je posljedica borbe navijača koji ne biraju sredstva protiv HNS-a

25. 06. 2015 - 11:11
0
Shares

Profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i sociolog posvećen kulturi navijača Dražen Lalić ocijenio je kako motivi za pojavu svastike na splitskom Poljudu leže najprije u sukobu pripadnika najvećih navijačkih skupina sa Hrvatskim nogometnim savezom (HNS). Lalić je ustvrdio kako još uvijek neotkriveni počinitelji pripadaju maloj skupini navijača koja ne bira sredstva u toj borbi, ali ne isključuje mogućnost da se radi i o hrvatskim neonacistima, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

- Kontinuitet prisutnosti neonacizma uz hrvatsku reprezentaciju -

Lalić je kazao kako svastika na Poljudu nije prvi slučaj isticanja neonacističkih simbola. Prisjetio se kako su hrvatski navijači prije devet godina u Livornu tijelima napravili slovo "U", kako neki navijači u više navrata skandiraju ustaški slogan "Za dom spremni" i "Ajmo, ajmo ustaše". Također, istaknuo je slučaj bivšeg reprezentativca Josipa Šimunića koji je ustaškim pozdravom predvodio skandiranje na utakmici Hrvatska - Island.

I neki drugi akteri vezani za nogomet su koketirali sa neonacističkim porukama, kaže Lalić,  te navodi kako se današnji predsjednik HNS-a Davor Šuker, još dok je bio igrač, hvalio posjetom grobnici ustaškog poglavnika Ante Pavelića u Madridu.

I pokojni, bivši predsjednik HNS-a Vlatko Marković, također je davao izjave te se hvalio ljudima iz svoje obitelji koji su bili ustaše, kaže Lalić, te je bio donio odluku da hrvatska reprezentacija na EU prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini ne posjeti Auschwitz, što Lalić smatra "neprimjerenim okretanjem glave".

Lalić je ocijenio kako hrvatska reprezentacija u publiku privlači velik broj ljudi koji imaju razumijevanja za neofašizam ili ga koriste za oblik provokacije.

- Stanje u hrvatskom nogometu pozadina je ekscesa -

Budući da počinitelji nisu još uvijek otkriveni, Lalić nudi nekoliko mogućih objašnjenja.

Prvo objašnjenje je da se radi o neonacistima i da su počinitelji motivirani političkim ekstremizmom te da su i ranije koristili nacističku simboliku. Drugo objašnjenje se odnosi na sukob HNS-a i mnogih nogometnih navijača u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako u analizi pojave svastike na Poljudu prije svega treba tražiti uzroke u dugotrajnom i teškom sukobu dijela navijača i Torcide i Bad Blue Boysa sa HNS-om, odnosno da je pozadina ekscesa u hrvatskom nogometu, objašnjenje kojem su, tvrdi Lalić, neskloni u Hrvatskoj dijelom političari, a dijelom mediji.

"Torcida u svom djelovanju ima najjači sukob sa HNS-om, jer smatraju da je Hajduk zapostavljen u hrvatskom nogometu, da je Dinamo favoriziran te da je HNS u rukama jedne uske klike koju predvodi Zdravko Mamić", ocjenjuje Lalić.

Lalić kaže kako ti navijači tvrde da "klika u HNS-u" ima krivo shvaćanje nogometa i krive motive za rad, tj. preprodaju igrača i novac, gdje nema mjesta za publiku, zbog čega je slaba posjeta utakmicama HNL-a.

Profesor na zagrebačkom Univerzitetu se prisjetio neodigrane utakmice Dinamo - Hajduk prošle jeseni koja nije odigrana zbog spora oko dolaska većeg broja članova Torcide na stadion, nakon čega je Torcida organizirala veliki, Lalić kaže "politički skup protiv centralizacije Hrvatske".

"Među navijačima dviju najvećih skupina, pogotovo Torcide, postoje članovi i podskupine koje su spremne da se suprotstave HNS-u ne birajući sredstva, da udare Mamića i Šukera gdje ih najviše boli, a najviše ih boli što se događa na utakmicama reprezentacije", kaže Lalić.

-  Nogometni terorizam -

"Instaliranje kukastog križa korištenjem kiseline kojoj treba duže vrijeme da se sprži travnjak i da se pokaže u trenu kad utakmica počinje, ukazuje na organiziran čin", kaže Lalić.

Također, korištenju svastike koji je, kaže Lalić, najcrnji simbol u svjetskoj i hrvatskoj povijesti, dominantan je razlog subverzija prema HNS-u kao i to da je svastika razglašenija od ustaškog "U" u svjetskim medijima.

Sociolog Lalić kaže kako je moguće da se radilo i o kombinacija prvog i drugog objašnjenja, da su neonacisti provocirali HNS.  Tvrdi da policija niti državna vlast u ovom slučaju nemaju interesa biti počinitelji.

"Oštećen je HNS i treba vidjeti tko je dobitnik nakon incidenta, a to su navijači koji se bore protiv HNS-a i ne biraju sredstva kako će mu naštetiti", zaključuje Lalić. Slučaj svastike na Poljudu usporedio je sa instaliranjem drona na utakmici Srbije i Albanije.

Lalić tvrdi kako su sam čin morale počiniti najmanje tri osobe, a s obzirom da je HNS u ponedjeljak  preuzeo stadion i angažirao zaštitarsku tvrtku za čuvanje stadiona do utakmice u petak, ocjenjuje kako je počinjenje izvršeno u noći prije utakmice od "ekipe koja ima plan".

- Nezadovoljna Torcida -

Torcida je najjača organizacija civilnog društva u Dalmaciji, osim Katoličke crkve, tvrdi Lalić.

"Većina Torcide okrenula je glavu od reprezentacije koja je u 18 godina na najljepšem stadionu u Hrvatskoj, Poljudu, odigrala samo jednu utakmicu, a deseci utakmica odigrani su na ružnom stadionu Zagrebu", kazao je.

Kad je Split dobio domaćinstvo, nekoliko dana iza toga se ispostavilo da je reprezentacija kažnjena igranjem pred praznim stadionom. Lalić kaže kako su u Splitu i šire uvjereni da je Šuker to znao i da je to namjerno skrivao od javnosti i Hajduka, kao i od političara kojima je cilj da se podjele između dijelova zemlje ublaže. To Lalić uzima kao dodatni poticaj počiniteljima.

Govoreći o pojavi neonacističke simbolike kod hrvatskih navijača, Lalić kaže kako se dijelom radi o provokaciji prema službenoj kulturi u kontekstu teške ekonomske i moralne krize kojoj su izloženi mladi te četvrtstoljetnom povijesno-revizionističkom odgoju mladog naraštaja.

Lalić je ipak mišljenja kako većina onih koji skandiranjima i pjevanjima na hrvatskim stadionima koketiraju sa nacističkom simbolikom, to čine iz puke provokacije te zbog nezadovoljstva političkom i nogometnom elitom.

Učitaj još novosti