28. 06. 2015 - 12:44
Teletović: Ambicije na EP zavise od igrača koji će se odazvati
907
Shares
Teletović: Ambicije na EP zavise od igrača koji će se odazvati

Mirza za Mozzart Sport

Teletović: Ambicije na EP zavise od igrača koji će se odazvati

28. 06. 2015 - 12:44
0
Shares

Mirza Teletović sa parkinga! To je vjerovatno jedna od rečenica televizijskih komentatora koja se najčešče koristi posljednjih godina i pamtiće se dugo, a svjedoči koliko najbolji bosansko-hercegovački košarkaš ima dobar šut i ne libi se da “opali” gotovo sa fudbalskih distanci.

Portal Mozzart Sport napravio je veliki intervju sa našim najboljim košarkašem uoči košarkaškog spektakla u Beogradskoj areni, gdje će nastupiti kao jedan od klijenata agencije Beobasket koja slavi 20 godina postojanja. 

Mirza je rekao kako mu je uvijek lijepo kada dođe u Beograd, a objasnio nam je kakvi su mu planovi za budućnost.

Ipak, ono što nije znalo mnogo ljudi u BiH i Srbiiji, je činjenica da je Mirza bio blizu potpisa za beogradski Partizan.

“Bio sam na korak od Partizana, još dok sam igrao u Slobodi iz Tuzle. To je maltene bilo gotovo, ugovor na četiri ili pet godina. Međutim, dobio sam priliku da idem u belgijski Ostende. Oni su u to vrijeme igrali ULEB kup. Moje mišljenje je bilo da bi mogao tamo da dobijem mnogo veću minutažu i da ću odmah početi da igram. To je i bilo istina, zadržao sam se možda godinu i po u Belgiji, a onda su došli skauti i prešao sam u Tauceramicu”, rekao je Teletović za Mozzart Sport.

Bilo je to zlatno vreme Tauceramike, a Teletović ističe da je Partizan u to vrijeme, kao i danas bio poznat po dobrom i kvalitetnom radu sa mladim igračima.

“Sada kad pogledam unazad, sigurno da bi bilo dobro za mene da sam zaigrao u Partizanu, prije svega zbog trenera i zbog odnosa prema mladim igračima koji je tad bio u beogradskom klubu. Međutim, i ovaj korak koji sam napravili pokazao se kao dobar”, ocijenio je on.

Sjajni šuter nije krio zadovoljstvo zbod dolaska u Beograd i učešća u proslavi jubileja agencije koju već 20 godina uspješno vodi Miško Ražnatović.

“Uvijek mi je lepo u Beogradu. Veliki, odnosno ključni iskorak u karijeri sam napravio kada sam počeo saradnju sa Miškom. Beobasket je jedna od najboljih agencija u Evropi. Velika mi je čast što ću biti u društvu ovakvih igrača”, naveo je Teletović.

Sezonom na izmaku Teletović kaže da ne može da bude zadovoljan, uz podsjećanje da je pružao sasvim dobre partije za Brooklynu do januara kada mu je otkrivena plućna embolija.

Zbog toga se na parket vratio tek krajem aprila, a tada je regularni dio sezone bio pri kraju.

“Što se tiče dijela prije povrede, to je bilo u redu. Nažalost, desila se ta nesreća sa plućima, ali dobro je da je sada sve sanirano i mogu dalje. Nekako mije  teško da sumiram sezonu zbog tih problema, igrao sam dva mjeseca. Zato i ne mogu da kažem ukupno gledano da je bilo u redu. Ako bog da, biću spreman za ono što me čeka”, kazao je on.

A to što ga čeka je Evropsko prvenstvo sa Bosnom i Hercegovinom, kao i rješavanje pitanja ostanka u ekipi Brooklynu, čiji dres nosi već tri sezone.

“Iskreno, još ništa ne znam, jer Brooklyn Netsi su sada podneli taj ‘qualifying offer’, sad ima bilo ko pravo da biduje, vidjet ćemo šta će da bude. A ambicije BiH na EP zavise od toga u koji će sve igrači da dođu, kako ćemo da prođemo pripeme, ko je u kakvoj formi… Zavisi od mnogo stvari”, kazao je Teletović.

Reprezentativac BiH priznaje da mu se ne ide iz Njujorka, jer sa navikao na sve ono što donosi život u Velikoj jabuci.

”Volio bih da ostanem, navikao sam se na Njujork. Ogroman je grad, brzo se živi. To je nova kultura, novi način života, čovjeku je potrebno vrijeme da se navikne na sve. Samo za vožnje do dvorane potrošiš mnogo vremena. Svaki drugi dan se igraju utakmice, ima mnogo putovanja. Vazda se nešto dešava i vazda negdje kasnimo”, u svom stilu odgovora košarkaš Netsa.

Nakon tri godine provedene “preko bare” Teletović smatra da može da napravi dobro poređenje američke i evropske košarke. Kaže da su Amerikanci i dalje u velikoj prednosti i da Evropljani gotovo da nemaju šanse.

“Razlika u odnosu na Evropu, gdje se striktno igra neki sistem je u tome što u NBA imaš više slobode prostora za individualne napade. Pored toga američka košarka je brža i igrači su i dalje fizički jači nego u Evropi. Teško je igrati protiv Amerikanaca, pogotovo onih najboljih. Više puta su dokazali da su najbolji na svijetu u reprezentativnoj košarci. Ne mogu ljudima da objasnim na primjer kako igra Golden State. Mislim da bi svaku evropsku ekipu dobili sa 50 razlike”, objasnio je on.

Kada je u pitanju ovogodišnje finale NBA lige, rođeni Mostarac kaže da je očekivao trijumf Ratnika iz Kalifornije koji su drugi put u klupskoj historiji osvojili šampionski prsten.

“Pitali su me prije početka finala ko je favorit, rekao sam da će Golden State ‘hladno da osvoji titulu. Tako je i bilo na kraju. To je ekipa koja igra možda i najbržu košarku na svijetu. Uvijek znaju šta hoće, radi se o  dobro uigranom sistemu. Svi igraju za tim i žele da pobjede. Sigurno su najbolja ekipa u NBA ligi u ovom trenutku”, kratko je analizirao Teletović.

Reprezentativac BiH potvrđuje i da je tačna ona teorija po kojoj je svima “gastartbajtarima”, pa i onim košarkaškim, najdraže kada se u tuđini nađu za istim stolom sa bivšim zemljacima.

“U kontaktu sam sa Pekovićem, Vučevićem, Antićem… U stvari, sa dosta naših, vidimo se i volimo da se družimo. Sa našim ljudima je uvijek lijepo družiti se”, kazao je on.

Pored Teletovića, trenutno najveća zvjezde bosanske košarke je Jusuf Nurkić, koji je ove sezone debitovao u NBA ligi u dresu Denver Nuggetsa.

“Jusuf ima svjetlu budućnost, na vrijeme je došao u NBA. Ima dobre fizičke i košarkaške predispozicije, dobro je potkovan. Kako vrijeme bude odmicalo, postaće vrhunski igrač, u kom god timu da igra, biće jedan od nosećih košarkaša”, ishvalio je Teletović kolegu iz reprezentacije.

Ništa manje hvale nije imao ni za Bogdana Bogdanovića, koga su prošle godine na NBA draftu u prvoj rundi izabrali Phoenix Sunsi. Također, Teletović je biranim riječima govorio i o Mariju Hezonji.

“Znam Bogdanovića, mislim da je veliki talenat. Bitno je za njega da, kako vrijeme odmiče,  dobro radi, da bude sve bolji. Mora maksimalno da trenira i da se poboljša u nekim segmentima. Kažu da su za košarku uvijek važni detalji i mislim da će on to i da uradi. Hezonju dobro ne poznajem, Bojan Bogdanović mi je pričao za njega da ima odlične predispozicije da igra u NBA... Gledao sam ga, pošto pratim Caju Laboral, i neke utakmice španskog prvenstva, da vidim kako igra Barcelona. Mislim da će biti vrhunski igrač”, objasnio je on.

Teletović je dodao da nije detaljno pratio posljednji NBA draft, ali da mu je drago što na prostorima bivše Jugoslavije svake godine iskoči neki novi interesantan igrač.

“Što se tiče Nikole Milutinova, uvijek je lepo da mladi igrači odlaze u NBA, da budu draftovani i da pokažu da kod nas na Balkanu ima talentovanih košarkaša”, prokomentarisao je Teletović izbor San Antonio Spursa da kao 26. pika na draftu uzmu centra Partizana.

Teletović je dodao i da je ispratio, koliko je stigao, završnicu Eurolige ove sezone i da je bio iznenađen što CSKA iz Moskve nije osvojio šampionsku titulu.

“Gledao sam Final four, znam da je moj prijatelj Kirilenko otišao da igra u CSKA. Zaista sam mislio da će da osvoje Euroligu, ali Real me pozitivno iznenadio. Igrali su vrhunsku košarku. Dugo godina su zajedno. Također, uopšte ne znam kako je Olympijakos došao do Final foura. Ipak, oni uvijek nekako stignu tamo. Naravno, tu je Spanulis, on je lider i sve u toj ekipi”, ocijenio je on.

Komentarišući za kraj još malo prilike u evropskoj klupskoj košarci, Teletović je kazao i da je očekivao nešto bolje rezultate Fenerbahčea, ali da je svojevremeno imao slično iskustvo u Caji Laboral kada je ostao bez trofeja uprkos velikim imenima u ekipi.

“Imao sam to iskustvo, Tauceramica je napravila odličnu ekipu, tu su bili Rakočević, Planinić, Peker, Spliter, Scola, Prigioni, a na kraju ništa nismo napravili. Mislim da svako ima pravo na neki kiks, da u datom momentu ne odigra dobro. Uprkos svemu, Fenerbahče je velika ekipa sa odličnim trenerom”, zaključio je Teletović.

Učitaj još novosti