02. 07. 2015 - 17:18
Nevjerovatna životna priča mladog Indonežanina Martunisa
907
Shares
Nevjerovatna životna priča mladog Indonežanina Martunisa

Uz pomoć Cristiana Ronalda približio se svom snu

Nevjerovatna životna priča mladog Indonežanina Martunisa

02. 07. 2015 - 17:18
0
Shares

Sporting Lisbon doveo je u svoje redove mladog igrača koji je jedan od rijetkih koji su preživjeli jednu od najvećih katastrofa u novijoj historiji čovječanstva. U decembru 2004. godine kada je 14 azijskih zemalja pogodio cunami, nekoliko miliona ljudi je izgubilo domove, a 230.000 i svoje živote.

Martunis je tada imao samo osam godina i našao se usamljen na zabačenoj plaži držeći se za kauč okružen leševima i totalnim uništenjem. Bez hrane, vode ali i i bez majke i dvije sestre.

One su se našle među 230.000 žrtava.

Naime mladi Martunis uspio je da preživi pune tri nedjelje hraneći se instant nudlama i flaširanom vodom. Osamnaestog dana je ostao bez svega, dehidrirao i bio na ivici sigurne smrti. 15 januara je stigao spas za ovog dječaka. 

"Nisam se plašio uopšte za svoj život, jer sam želio samo da vidim svoju porodicu i postanem fudbaler", rekao je Martunis.

Njegova izjava je zaintrigirala ljude u Portugalu, uključujući i tadašnjeg igrača Manchester Uniteda Cristiana Ronalda.
Dječak je dobio poziv da dođe u Portugal i druži se sa nacionalnim timom sa Pirinejskog opoluostrva. Ipak tu nije bio kraj. Pošto je C.Ronaldo, njegov lični heroj odlučio da ode korak dalje sam je finansirao obnovu doma gdje je Martunis odrastao. 

"Kada porastem želim da budem kao Cristiano, da postanem profesionalni fudbaler i igram za reprezentaciju Portugala", rekao je tada Martunis. 

Deset godina kasnije približio se svom cilju. Sporting je u ponedjeljak objavio da je Martunis novi član njhove akademije a nakon toga uslijedio je i debi za U19 sastav "Lavova".

Učitaj još novosti