22. 07. 2015 - 11:35
Džumhur protiv čovjeka koji je dva puta pobijedio Nadala na...
907
Shares
Džumhur protiv čovjeka koji je dva puta pobijedio Nadala na šljaci ove sezone

DANAS S FOGNINIJEM

Džumhur protiv čovjeka koji je dva puta pobijedio Nadala na šljaci ove sezone

22. 07. 2015 - 11:35
0
Shares

Nakon sjajnog nastupa u prvom kolu i pobjede nad favorizovanim Lukasom Rosolom, naš najbolji teniser danas se sastaje s Fabiom Fogninijem, 28-godišnjakom rođenim u Sanremu

Riječ je o igraču slične konstitucije kao i Džumhur (178 cm visine) koji igra dobro na svim podlogama. Međutim, ove godine je dobio Rafaela Nadala na šljaci, i to dva puta u nizu. Prvi susret desio se u polufinalu Rio de Janieroa, kada je Italijan slavio sa 1:6, 6:2, 7:5, da bi dva mjeseca kasnije dobio Nadala i u 'njegovoj' Barceloni, u meču trećeg kola sa 6:4, 7:6(6)

Fabio Fognini je u karijeri osvojio tri titule, dvije u 2013, a posljednju prošle godine u Vina del Maru, sve na zemljanoj podlozi. Trenutno je 32. na svijetu, a najbolji plasman mu je 13. pozicija iz marta prošle godine. Italijan je fenomelan u dublu i ove godine, zajedno sa zemljakom Simone Bolellijem, ima trofej sa Australian Opena, što ga je dovelo na 7. poziciju najboljih dubl igrača svijeta. U karijeri je zaradio 6.278.723 dolara, a odnos pobjeda i poraza mu je izjednačen, 202-202.

Naš najbolji teniser je, čini se, uhvatio pravu formu, nakon dva neugodna poraza na turnirima u Njemačkoj i Italiji, već u drugom kolu. Jučerašnji meč protiv favorizovanog Rosola i igra, posebno u drugom setu kojeg je dobio bez izgubljenog servisa, daju razlog za optimizam da će i protiv Fogninija biti ravnopravan i tražiti svoju šansu za prolaz dalje, piše Oslobođenje.

Damir je odlično servirao juče sa realizacijom prvog servisa od 71%, a drugog od fantastičnih 81%, ne prepustivši Čehu ni jednu priliku za break, uz realizaciju svojih break prilika  5/7. Ako danas ponovi takvu igru, tada možemo očekivati uzbudljiv meč i, zašto ne, prolaz u treće kolo. Podsjećamo, naš igrač ove godine već ima jedno polufinale ATP 250 turnira, Casablanci, nako čega je uslijedio fenomenalni nastup na Roland Garrosu. Damiru je mjesto među 50 najboljih na svijetu, već ima iskustvo igranja sa najboljima - dva uzastopna susreta sa velikim Federerom, pobjede nad Baghdatisom, Južnim, i treba očekivati veliki otpor, dobar tenis i navijati za pobjedu.

Današnji meč je na rasporedu oko 19 časova, na centralnom terenu, nakon što svoj meč okončaju Slovenac Blaž Kavčić i Rus Andrej Rubljev, koji počinje u 17:30.

Učitaj još novosti