07. 08. 2015 - 17:44
Edin Džeko, novi Romin Batistuta
907
Shares
Edin Džeko, novi Romin Batistuta

Mondo.rs

Edin Džeko, novi Romin Batistuta

Bojan Jakovljević
07. 08. 2015 - 17:44
0
Shares

Odavno u Rimu nije vladala takva euforija oko dolaska nekog igrača. Doček reprezentativca BiH Edina Džeke podsjetio je na zlatne dane Rome, kada je Gabrijel Batistuta "vučici" donio posljednji naslov 2001. godine.

Dugo je trajala saga oko prelaska bh. reprezentativca Edina Džeke iz Manchester Cityja u Romu. Ipak, konačno je juče okončana dolaskom "dijamanta" u Vječni grad.

Kapitena bh. "zmajeva" na aerodromu "Flumicino" u Rimu dočekalo je nekoliko hiljada oduševljenih navijača, a sve je podsjećalo na dolazak slavnog Argentinca Gabrijela Omara Batistute u redove Rimljana.

Batistuta je Romi donio posljednji "scudetto", 2001. prve godine, a sada se svi nadaju da je sportski direktor "vučice" Walter Sabatini napravio pravi potez angažovanjem toliko željenog napadača.

Ipak, kada su počeli pregovori, nije izgledalo da će dosadašnji golgeter "građana" preći u Romu. Manchester City zahtijevao je 30 miliona eura, što je bilo previše za čelnike Rimljana. S druge strane, Sabatini je žarko želio nekadašnjeg napadača Wolfsburga u redovima njegovog kluba. I nije odustajao.

Klubovi su se na kraju "našli" na 20 miliona evropskih novčanica. 

Još juče, u brojnim prodavnicama sportske opreme krenula je prodaja Rominog dresa sa brojem 9, koji će biti novo vlasništvo bh. reprezentativca, koji će u Rimu sada biti saigrač sa drugom iz reprezentacije, Miralemom Pjanićem, koji je imao velikog uticaja na ovaj transfer.

Reprezentativne kolege poznaju se u dušu, pa se svi nadaju da će biti ponovljena saradnja iz Wolfsburga, kada je Džeko koristio asistencije Zvjezdana Misimovića i donio "vukovima" titulu u Bundesligi 2009. godine.

Ekipa iz grada Folksvagena u trijumfalnoj sezoni postigla je 80 pogodaka, od čega su čak 54 gola bila djelo ubojitog tandema Džeko-Grafite. Brazilac je bio prvi strijelac lige sa 28 pogodaka, dok je bh. reprezentativac postigao dva manje. Sezonu kasnije, Džeko je bio najbolji golgeter lige sa 22 pogotka, što je bila odlična preporuka prebogatim vlasnicima Manchester Cityja da ga angažuju.

Romi je bio prijeko potreban golgeter. Adem Ljajić i Francesco Totti sa tek osam pogodaka bili su najbolji strijelci ekipe prošle sezone, što nije bilo dovoljno da se ozbiljnije zaprijeti Juventusu u borbi za titulu.

Dolaskom Džeke, stvari su sada došle na svoje mjesto. Jer "dijamant" je igrač koji svakako zna kako se postižu golovi. Nekadašnji fudbaler sarajevskog Željezničara na 142 meča za Wolfsburg postigao je 85 pogodaka, dok je u dresu "građana" bio strijelac 71 put na 185 utakmica.

Sa tri osvojene titule u Njemačkoj i Engleskoj, te nekoliko kupova, Džeko će u svlačionicu Rome donijeti pobjednički mentalitet. Rimljani žele da konačno prekinu dominaciju Juventusa i osvoje prvi trofej u prvenstvu od 2001. godine.

Tada su u Vječnom gradu slavili Gabrijela Batistutu. Pred početak sezone Argentinac je za 30 miliona eura stigao iz Fiorentine, ali taj novac se i te kako isplatio četi tadašnjeg trenera Fabia Capela. 

Sa 20 golova u sezoni, bio je jedan od najvažnijih igrača koji su donijeli "scudetto", prvi put od daleke 1983. godine. Od tada, samo su legendarni Francesco Totti (u dva navrata) i Vincenzo Montella uspjeli da "prebace" 20 pogodaka u Seriji A.

Upravo je "Batigol" bio djelić koji je nedostajao u slagalici za osvajanje titule.

Totti, Montella, Emerson, Cafu, Aldair i Tomassi, predvođeni legendarnim "Don" Fabiom Capelom sa klupe, počistili su konkurenciju i trku završili na prvom mjestu, sa dva boda više od Juventusa.

Danas, sa Džekom u timu, svi u Rimu nadaju se da će se istorija ponoviti.

 

Učitaj još novosti