28. 09. 2015 - 16:22
"Ja sam jedini Srbin koji je bio kapetan Dinama!"
907
Shares

'LINEKER' IZ FOČE

"Ja sam jedini Srbin koji je bio kapetan Dinama!"

Alen LESIČKI (Sportske novosti)
28. 09. 2015 - 16:22
0
Shares

Kada je Radmilo Mihajlović stigao te 1988. iz Dinama u Bayern, za ugovor se “Lineker iz Foče”, kako su mu tepali novinari u Jugoslaviji, počastio najnovijim Mercedesom, što je izazvalo popriličnu paniku kod Bavaraca, kojima je klupski sponzor bio Opel. Po slovu ugovora, igrači su bili dužni na treninge i utakmice dolaziti isključivo u službenim vozilima.

“Sad ćemo ti oprostiti, ali inače je kazna pet tisuća maraka”, izračunali su pedantni Nijemci, na što im je Mihajlović, mrtav hladan, odgovorio:

- Evo vam za tri mjeseca unaprijed!

U Dinamo je stigao sezonu ranije iz sarajevskog Željezničara kao najbolji strijelac jugoslavenske lige. Iako, kako sam priznaje, Maksimir je bila tek opcija B.

- Oduvijek sam htio u Crvenu zvezdu, ali putevi nam se nisu našli. Pričali su mi kako Dinamo gradi veliku ekipu i da me čeka Haris Škoro s kojim sam dobro igrao u Želji. Međutim, prodali su ga u Torino prije nego što sam došao u Zagreb.

Dva Mihajlovića

A doveo ga je Ćiro koji je na Mihajloviću htio sagraditi momčad koja se tih godina trebala potući s najboljom Zvezdom u povijesti. U Maksimiru je bio Boban, kasnije je stigao Šuker dok je Bokšić čekao rasplet pregovora u hotelu Intercontinental. Nažalost, Boka ga nije dočekao...

Tih se dana za ugovor s Dinamom borio i Siniša Mihajlović koji je bio gost plavih na turniru u Salemu gdje je bio proglašen za najboljeg igrača. No, ‘dva su Mihajlovića ipak previše za Dinamo’ - minirao je tada Ćiro transfer.

Najskuplji transfer

- Mislim da sam stigao u krivo vrijeme. Momčad se tek stvarala, a ja nisam imao strpljenja. Htio sam što prije otići van - priznaje danas Mihajlović koji je, prema sjećanjima kroničara Dinama, bio najskuplji transfer u povijesti kluba. Taj 31 nastup i 12 golova koštao je modre 400 tisuća njemačkih maraka.

Iako Dinamo i Bayern vežu mnoge niti, od Čajkovskog i Zebeca koji su s klupe vodili Bavarce do sedmorice nogometaša koji su u karijerama nosili dres oba kluba. Međutim, samo je Mihajlović direktno iz Dinama otišao u Bayern. Ipak, rado se sjeća vremena provedenog u Zagrebu te činjenice da mu je tadašnji trener Joško Skoblar dao rijedak privilegij.

- Ja sam valjda jedini Srbin u povijesti kluba koji je bio kapetan Dinama.

Htio igrati u Italiji

Međutim, ono što nije rekao šapnuo nam je jedan od kroničara koji su tada pratili klub na dnevnoj bazi. Naime, na turniru u Austriji Mihajlović je u trenutku ljutnje skinuo dres Dinama i bacio ga na pod, što je vidio Velimir Zajec. Već sljedeći dan Zeko je sredio transfer u Bayern.

- Htio sam u Italiju u kojoj su u to vrijeme igrali najbolji na svijetu. Od Maradone i Carece do Van Bastena i Klinsmanna. Zajec mi je rekao da je ponuda Bayerna dobra za Dinamo i da moram otići. Nisam imao izbora - priča Mihajlović, koji se danas bavi menadžerstvom. Živi na relaciji Sarajevo - Beograd - München i prati zbivanja u Hrvatskoj.

- Bio sam na jedrenju kod vas i gledao utakmicu s Arsenalom. Onaj Pjaca me podsjeća na Bokšića, dok Ademi već sada može u velike klubove. Ostao sam iznenađen kako su riješili Engleze. Očito Mamić zna posao - tvrdi Mihajlović. Dinamova gazde sjeća s kraja osamdesetih kada ga je u klub doveo Ćiro.

- Odmah se vidjelo da je ambiciozan i ne iznenađuje me što je postao tako moćan. Nevjerojatne su cifre koje dobije za igrače.

Radmilo Mihajlović će gledati utakmicu na Allianz Areni i navijati za - Dinamo!

- Uvijek navijam za klubove u kojima sam igrao, a u dvoboju mojih na strani sam Dinama jer bi im više značio dobar rezultat nego Bayernu.

Učitaj još novosti