09. 10. 2015 - 15:07
Džordž Best bi bio ponosan: Pankeri iz Severne Irske opet jure...
907
Shares
Džordž Best bi bio ponosan: Pankeri iz Severne Irske opet jure bika

NA EP PO PRVI PUT U HISTORIJI

Džordž Best bi bio ponosan: Pankeri iz Severne Irske opet jure bika

Milan Zdravković (Mozzartsport.com)
09. 10. 2015 - 15:07
0
Shares

Ni u vreme kada su u sastavu imali najboljeg fudbalera sveta Džordža Besta, fudbaleri Severne Irske nisu uspevali da se domognu velikih takmičenja. 

Zvezda Mančester Junajteda, verovatno najpoznatiji fudbalski majstor kojeg je imala ova čudna država odvojena bodljikavom žicom od Republike Irske, bio bi danas ponosan da je živ na naslednike, koji su trijumfom nad Grčkom (3:1) u Belfastu sinoć overili kartu za Francusku.

Evropsko prvenstvo u zemlji Glaskih petlova, koje se održava sledeće godine, biće prvo veliko fudbalsko takmičenje za Severnu Irsku posle 30 godina i poslednjeg izleta na Mondijalu u Meksiku (1986). Istina, ne sećaju se tog puta preko okeana rado, jer su bili jedan od najgorih timova, ali im je ovaj podvig jednako drag, možda i draži od plasmana na Svetskom prvenstvu u Španiji 1982. kada su predvođeni Bilijem Bingamom stigli do drugog kruga. 

Tada su bili prvoplasirani u grupi sa domaćinom Španijom i Jugoslavijom, koja se odmah vratila kući, ali su u drugoj fazi i momci iz Severne Irske napustili takmičenje posle poraza od Francuske…

Ta 1982. godina do sinoć je bila najsvetliji momenat fudbala u Severnoj Irskoj, sve do trenutka dok se nisu proslavili puleni selektora Majkla O'Nila. Upravo su ovaj 46-godišnji stručnjak iz Portdauna, i njegov učinak sa kranje prosečnim timom, bez velikih fudbalskih zvezda, inspiracija za novo buđenje ponosa naroda u Severnoj Irskoj, koji je predugo plaćao danak političkim trzavicama i verskim sukobima.

O tome je najbolje u svojim pesmama govorio Džejkob Barns, frontmen Stif Litl Fingersa, jednog od najvećih pank bendova u istoriji, i momak koji je još početkom osamdesetih na svakom koncertu svirao u zeleno-belom dresu Severne Irske. Njegove protestne pesme o životu iza bodljikave žice, poput „Alternativ Ulstera“, sada su dobile novu verziju, koja se može opisati i kroz uspeh fudbalera, koji su zaista učinili ogromnu stvar za Severnu Irsku. 

Upravo ovaj uspeh i izgled reprezentacije Severne Irske, bez velikih imena u sastavu, mnogi poistovećuju sa pojavom pank fudbala (kakav bi trebalo da bude), igre u kojoj srce, upornost, naporan rad i ona stvar uvek donose uspeh, pre novca. 

I za Džejkoba je pobeda protiv Grka „najponosniji dan u istoriji Severne Irske“, čak značajnija i od uspeha u Španiji pre 33 godine.

„Potpuno se osećam kao te 1982. godine, kada je naš tim premašio granice svojih mogućnosti. Sećam se noći kada smo pobedili Španiju na Mondijalu… Gledao sam utakmicu iz kreveta, mrtav bolestan, ali mi je posle pobede menadžer ušao u sobu i rekao: 'Ajmo u pab'. I sinoć sam isto uradio, slavio sam cele noći, napio se u čast ovih momaka“, priznao je Barns, koji je najavio da će napisati himnu selekcije Severne Irske pred odlazak u Francusku.

Realno, ako pesma bude i blizu kao „Saspekt devajs“ ili „Vejsted lajf“ nema sumnje da će biti pravi hit za sve lude navijače iz Severne Irske koji će sledeće godine letovati u Francuskoj. A kako navijači Severne Irske slave pobedu uverite se na snimku ispod.

Ovaj uspeh važan je za mnoge ljude u zemlji od oko 2.000.000 stanovnika, iako teško da će opet ujediniti decenijski zaraćene strane. Godine koje su prošle nisu zalečile sukobe, i dalje veliki broj stanovnika Severne Irske (irski nacionalisti) ovu državu ne doživljava kao svoj dom, a reprezentaciju za koju igraju i protestanti i katolici, još gledaju sa podozrenjem, zašto ne reći i otvorenom mržnjom.

Tako je menadžeru Majklu O'Nilu preostalo da od tima sastavljenog mahom od fudbalera iz Čempionšipa, škotske Premijer lige ili nižih engleskih liga, sa tek po nekim premijerligaškim igračem kao što su Kajl Laferti (Norič), Kris Brunt, Geret Mekoli i Džonatan Evans (VBA), proba da izvuče maksimum i na sledećem Evropskom prvenstvu još više obraduje narod.

Teško da su ovi fudbaleri moćni, kao ekipa legendarnog Bilija Bingama, koji je imao u timu jednog Gerija Armstronga, Semija Mekilroja ili Peta Dženingsa, ali će sigurno probati u Francuskoj “da uhvate bika za rogove“, kako je nekadašnji slektor, opisao slavni trijumf nad Špancima '82.

Ništa ih ne košta, pokazali su trijumfom u grupi F da bar imaju srce, a videćemo ko će biti bik sledeće godine...

Učitaj još novosti