09. 10. 2015 - 17:31
Voli Bukowskog i Fantea, puši tri pakle cigareta dnevno, a u...
907
Shares
Voli Bukowskog i Fantea, puši tri pakle cigareta dnevno, a u slobodno vrijeme razbija Lazio, Juve i Milan

MAURIZIO SARRI

Voli Bukowskog i Fantea, puši tri pakle cigareta dnevno, a u slobodno vrijeme razbija Lazio, Juve i Milan

Besim TODOROVAC
09. 10. 2015 - 17:31
0
Shares

Mogu li doći i posmatrati tvoj trening?“, upitao je Siniša Mihajlović, tada trener Sampdorije, iskusnog Maurizija Sarrija tokom reprezentativne pauze u martu. 

Sarri nije imao ništa protiv, iako je njegov Empoli čekao susret sa Dorijom u maju. Mihajlović je proveo dva dana u Toskani.

U retrospektivi, možda je tada trebao obratiti više pozornosti. Par mjeseci kasnije, Empoli su sekunde dijelile od trijumfa protiv Sampdorije, i to bi i uradili da nije bilo kasnog gola Samuela Eto'oa.

Na kraju meča, Eto'o je prišao Sarriju i rekao: „Zadovoljstvo vas je konačno upoznati“. Sarri je na to odgovorio: „Šališ se?“ Ali se Eto'o nije šalio. „Gledao sam vaš tim nekoliko puta“, inzistirao je. „Mnogo mi se dopada igra Empolija“. Nakon što se konačno uvjerio da nije riječ o šali, Sarri je sramežljivo priznao: „Ja sam taj koji bi trebao biti počastvovan“.

Mihajlović nije naučio svoju lekciju tog popodneva, a nije ni prošle nedjelje. Sarrijev Napoli postigao je četiri gola Milanu na San Siru po prvi put od 1956. Posljednji trener koji je nanio takav poraz Rossonerima bio je Jose Mourinho u sezoni kada je Inter osvojio tripletu.

Kada je Massimo Ugolini sa Sky Sporta spomenuo Sarriju ovaj podatak, 56-godišnjak je samo odmahnuo rukom, kao da je želio reći: „Ma dajte!“ Svi su studiju su se nasmijali. „U razmaku od 30 dana“, kazao je Sarri, „od kandidata za ispadanje došli smo do triplete“.

Uistinu, Napoli je zabilježio najslabiji start u sezoni još od 2000., osvojivši tek dva boda u prva tri kola. Veliki Diego Maradona tvrdio je da Sarri nije pravi trener za Napoli. „Dali su mu veliki rođendanski poklon.

Plaši me ovaj Napoli. Nema jasan plan, a odbrana ne uvjerava kako možemo sanjati o nečemu većem. Sa ovakvom igrom nećemo završiti ni u sredini tabele“, oštar je bio Diego.

Od tada, Napoli je pobijedio šest posljednjih protivnika, koji uključuju Lazio, Juventus i Milan, a gol-razlika glasi 18-1. Ako ste mislili da je ovo najbolji odgovor na Maradoninu opasku, razmislite ponovo. Sarri je nakon te izjave odgovorio: „Diego može govoriti šta hoće. On je uvijek bio i uvijek će biti moj idol“.

Sada je Sarri idol za sebe. Slika njega dok sjedi na kutiji sa ledom, prekrštenih nogu, pušeći cigaretu, a njegovi igrači treniraju žestokim tempom po vrelom popodnevu, zaslužila je mjesto u hipsterskim krugovima. Iako je Zdenek Zeman sada u Švicarskoj, talijanski prodavači duhana ne moraju brinuti.

napoli

Nakon Maradoninih riječi, oglasio se i vlasnik De Laurentiis: „Moramo popustiti Sarrija, jer ako dodamo još pritiska na onaj koji je već u gradu, on će sa 300 preći na 600 cigareta“. Za sada, njegov najveći problem tokom utakmica nisu njegovi protivnici, već zabrana pušenja. A navodno puši i do tri kutije cigareta dnevno...

U Empoliju, navijači su dovoljno blizu klupe pa su mu često znali dati par dimova. Staza za trčanje na San Paolu baš komplikuje stvari. Možda je upravo Sarri razlog De Laurentiisove inicijative za promjenu stadiona.

Nije Sarri bio prvi izbor za nasljednika Rafe Beniteza. De Laurentiis je želio Jürgena Kloppa, ali ga je Nijemac odbio. Bio je i u Španiji pregovarajući sa Unaijem Emeryjem, ali je najveći favorit bio Siniša Mihajlović. „Na našem drugom sastanku“, otkriva vlasnik Napolitanaca, „rekao je: 'Presidente, nije vas bilo dvije sedmice', u smislu da bih trebao biti dostupan 24/7. Šta je sa filmovima, tematskih parkovima, poslovnim putevima u Kinu i SAD, nije baš da nemam šta raditi“.

Taj razgovor, kao i Mihina odluka da preuzme Milan, bio je blagoslov za De Laurentiisa, jer je potom stupio u kontakt sa Sarrijem.

Vremenom sam ga upoznao. On je tip koji mnogo čita (Sarri voli Bukowskog i Johna Fantea). Mi smo trebali nekog ko razmišlja i o drugim stvarima osim fudbala. Njegova inteligentna jednostavnost me osvojila. Maurizio je sofisticirana ličnost. Još ga samo moram nagovoriti da prestane pušiti...

Inače, Sarri je prije trenerske karijere radio kao – bankar. Nakon studija ekonomije, započeo je uspješnu karijeru kao bankarski konsultant, dok je u slobodno vrijeme trenirao lokalne amaterske klubove. Stvari su se zakomplikovale kada je uveo Sansovino u Seriju D pa je u ljeto 2002. dao otkaz i posvetio se stvari koju najviše voli. 

Kada su ga novinari upitali prošle godine da li je ljut što je najslabije plaćeni trener u Seriji A, on im je odgovorio: „Ljut? Nemojte me nasmijavati. Oni me plaćaju za nešto što bih nekada radio besplatno nakon posla. Ja sam sretnik“.

Kao što bi književnik u Sarriju rekao, nikada ne sudi knjizi na osnovu njenih korica. Možda izgleda staromodno, ali njegovi treninzi to definitivno nisu. Uvježbavanje pozicioniranja, forme i kretanja traje satima, a to nadzire dron, koji snima sve za kasniju analizu. Kao posljedica, Napoli već nakon nekoliko mjeseci izgleda kao tim kojeg Sarri trenira godinama.

Prekretnica je bio susret sa Bruggeom u Evropa ligi. Faouzi Ghoulam je prvi put započeo meč, što je omogućilo da se Elseid Hysaj vrati desno. Jorginho je također zabilježio prvi start i od tada nije gledao nazad, ali je najvažnija bila promjena sistema. Sarri je shvatio kako raspoloživim igračima najbolje odgovara sistem 4-3-3 pa je odbacio svoj prepoznatljivi 4-3-1-2.

Označen kao guru za prekide u Empoliju (Sarrijev nadimak Mister 33 potiče od ukupnog broja različitih shema za prekide koje ima u svojoj bilježnici), rođeni Napolitanac je ekspresno razbio taj mit. Petnaest od šesnaest Napolijevih golova u sezoni su iz otvorene igre, što je još jedan pokazatelj kako dobro igraju kao kolektiv.

Lorenzo Insigne je najbolji igrač lige u ovom trenutku i već se pomalo priča o oživljavanju Maradonine desetke. Higuain nije mnogo daleko od najboljih napadača današnjice, dok je Brazilac Allan jedno od pojačanja ljeta. 

Najveći napredak je vidljiv u defanzivi. Povratak Pepea Reine pomogao je stoperima. Dvojac Kalidou Koulibaly i Raul Albiol primio je 54 gola u prošloj sezoni, dok je sada sačuvao mrežu u pet od posljednjih šest mečeva.

Uprkos svemu, Sarri inzistira kako je riječ Scudetto „psovka“. Ne želi je čuti. Benitez je bio ubijeđen da ovaj tim ne može do titule, dok je Diego Armando ovaj tim svrstao u sredinu tabele. Pa samo zamislite šta bi bilo kada bi osvojili titulu po prvi put nakon više od 25 godina...

Za Sarrija, ipak, čast je i najveća nagrada što ljudi poput Eto'oa i Maradone uopće znaju ko je on. 

 

Učitaj još novosti