10. 10. 2015 - 18:47
Harun Sadiković ostvario novi veliki rezultat: "Ovaj uspjeh mi...
907
Shares
Harun Sadiković ostvario novi veliki rezultat:

Za sport.ba o svojim uspjesima i karijeri!

Harun Sadiković ostvario novi veliki rezultat: "Ovaj uspjeh mi mnogo znači!"

Anel BEŠIĆ
10. 10. 2015 - 18:47
0
Shares

19- godišnji džudista koji već ima niz velikih uspjeha iza sebe, Harun Sadiković napravio je novi sjajan rezultat u svojoj karijeri.

Mladi Sadiković postao je univerzitetski viceprvak Evrope u judou. 

Sam podatak da je ovaj uspjeh ostvaren na nivou Europe pored sportskih velesila kao što su Francuska, Rusija i Njemačka i činjenica da ovaj mladi takmičar radi apsolutnu kategoriju govori sama za sebe.

Za Sport.ba Sadiković je otkrio koliko je teško “napraviti ime” u ovom sportu!

Tempo koji jedan takmičar na ovom nivou mora održavati je težak tako da uvijek potrebno biti u dobroj formi:

“Za Univerzitetsko prvenstvo Evrope nisam se posebno pripremao, samo sam održavao već postignuti nivo spremnosti jer sam prije tri sedmice imao Evropsko juniorsko prvenstvo u Austriji, u gradu Oberwartu gdje sam osvojio bronzanu medalju. Za Univerzitetsko prvenstvo trenirao sam dva puta dnevno sa svojim fitnes trenerom Fikretom Bosnićem i svojim ocem Fuadom. Ovo naravno ništa ne bi bilo moguće bez moga trenera i učitelja dr Branislava Crnogorca.”

Uspjeh govori sam za sebe, pogotovo ako uzmemo u obzir kolika su ulaganja u sport u našoj državi.

“Ovaj uspjeh mi znači puno, jer ipak ja dolazim iz male države Bosne i Hercegovine, gdje su na takmičenju velesile u judo sportu. U Francuskoj je judo nacionalni sport i imaju 50.000 registrovanih trenera. U Rusiji ima registrovanih dva miliona judista i to vam sve govori o kakvim se velesilama radi. Onda mi dođemo iz BiH i osvajamo medalje, a zna se koliko se minimalno ulaže u sport uopšte u BiH.”

Uzimajući u obzir rezultate koje je Sadiković do sada napravio ne sumnjamo da ga očekuje blistava sportska budućnost:

“U narednom periodu od 23. do 27. oktobra očekuje me Svjetsko prvenstvo u džudou u Abu Dhabiju u Arapskim Emiratima. 13. novembra imam Evropsko prvenstvo za mlađe seniore do 23 godine u Bratislavi u Slovačkoj.”

Naravno, nijedan uspjeh ne dolazi sam od sebe. Potrebno je mnogo žrtvovati kako bi bio uspješan u svijetu sporta:

“Moja odricanja u sportu su jako velika. Da vam kažem samo jedan podatak da u osnovnoj i srednjoj školi nikada nisam stigao od obaveza otići na ekskurziju ili izlet, ali zato sam kroz sport obišao skoro čitav svijet. Osnovni način da se uspije u sportu ili postigne rezultat je teško i mukotrpno treniranje gdje ponekad ideš do krajnjih fizičkih granica.”

Uvijek je dobro imati podršku u “trnovitom putu do zvijezda”. Harun Sadiković ima samo riječi hvale za ljude koji su uz njega.

“Posebno bih se zahvalio svom treneru d. Branislavu Crnogorcu, svom fitnes treneru Fikretu Bosniću, svojoj porodici, članovima i sparing partnerima judo kluba 'Bosna Sarajevo' kao i trenerima u judo klubu 'Una Bihać' Fikretu Bečiću, Huseinu Ramiću i članovima judo kluba Una.”

Našem borcu želimo još mnogo uspjeha u nastavku karijere i mnogo ipona na budućim prvenstvima! 

Učitaj još novosti