15. 10. 2015 - 08:40
Mirza Hrustemović za Sport.ba: "To je bosanska škola, do sada...
907
Shares
Mirza Hrustemović za Sport.ba:

ZLATNI MOMCI BOSNE I HERCEGOVINE

Mirza Hrustemović za Sport.ba: "To je bosanska škola, do sada neprevaziđena"

Anel BEŠIĆ
15. 10. 2015 - 08:40
0
Shares

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci ove je godine odbranila naslov prvaka Europe i to je samo jedan u nizu uspjeha ovih momaka.

Naši zlatni momci već godinama demonstriraju apsolutnu dominaciju na svakom prvenstvu gdje se pojave.

Kako uspijevaju održati kontinuitet i koliko je veliko poštovanje prema našoj reprezentaciji pročitajte u intervjuu s našim selektorom, Mirzom Hrustemovićem.

Dio priprema za EP obavili ste u Holandiji po želji domaćina da u radu s najboljom reprezentacijom svijeta unaprijedi svoju igru. Paralela između uslova rada koje imaju druge i naša reprezentacija?

"Zahvaljujući našim rezultatima mi smo vrlo tražena ekipa u drugim zemljama za pripremne treninge. Pripreme se obavljaju u tri dijela. Prvi dio 7-8 dana igramo utakmice, onda se vraćamo kući na sedam dana, zatim isto tako drugi i treći dio. Drugi dio priprema smo odradili u Međugorju gdje smo ugostili ekipu iz Ukrajine. Pošto je treći dio najzahtjevniji, a Holanđani  su na našem susretu prije šest mjeseci izrazili želju da sa nama igraju dio priprema, njih smo ostavili za kraj. Pozvali su nas kod njih i snosili sve troškove boravka i priprema. Igrali smo u mnogo gradova gdje postoji veliki broj dvorana u  kojima su uslovi rada na vrhunskom nivou (teretane, saune, bazeni masaža i sl.). Oni imaju radionice gdje dolaze muškarci, žene i djeca svih uzrasta bez obzira jesu li invalidi ili ne, da igraju sjedeću odbojku. Svi znaju naše uslove rada pa nas smatraju čudom kada vide naše rezultate."

Samo takmičenje pokazalo je veliku nadmoć naše reprezentacije. Podatak da se do zlata došlo bez izgubljenog seta govori o kvaliteti naše reprezentacije. Da li je na terenu išlo baš tako glatko?

"Mi praktikujemo prije odlaska na bilo koje takmičenje da pratimo rad ostalih timova i reprezentacija. U našoj grupi su igrali Srbija, Mađarska i Holandija. Sve su reprezentacije vidno napredovale, što smo mi upratili, tako da smo ih spremno dočekali. Svaka utakmica, pa i ona s rezultatom 3:0, je nama predigra za sutra s jačim protivnikom. Vodimo računa o svim segmentima, kao i ponašanju, kako na terenu tako i van terena. Iz tog razloga nas svi poštuju, pitaju za savjet, ne mogu da se naljute na nas."

Selektore, nešto više o samoj reprezentaciji. Sjajne individualce trebalo je uklopiti u kolektiv kakvog nema u timskom sportu na ovim prostorima. Ipak, riječ selektora je zadnja. Da li je teško održati hemiju među tako sjajnim igračima?

"Pravila sporta su jasna. Svaki igrač treba da se nametne u svom klubu i da bude primjećen. Konkurencija je jaka i vrlo je teško doći do prvih 12. Svaki igrač ima osnovne karakteristike sportiste: visinu, tjelesnu građu, talenat, disciplinu i individualnost. Igrač treba biti prepoznat po svojim specifičnostima. Mi imamo kolektivnu igru, ali i individualnost koja se vidi u velikim utakmicama. To je bosanska škola odbojke koja je do danas neprevaziđena, a izgleda veoma jednostavno."

Nešto o podmlatku. Koliko se radi s mladim igračima i da li su dovoljno asimilirani u rad “A” reprezentacije? Kontinuitet je nešto što se očekuje od najboljeg ekipnog sporta u BiH.

"Ne želimo da reprezentacija doživi momenat starih iskusnih zvijezda pa da moramo mijenjati kompletnu postavu. Imamo stavove i principe u radu. Doći do prvih deset je veoma teško. Rad nekih igrača se stalno prati, čak i kada su na klupi. Ako zaigraju u prvih deset ne znači da je borba završena. Konkurencija stvara napredovanje."

Pred nama su Olimpijske igre u Brazilu. Domaćin turnira pobjedom nad Iranom na SP-u pokazao da se na njega mora ozbiljno računati. Inače sjedeća odbojka pokazuje veliku ekspanziju i sve je više respektabilnih reprezentacija. Naša javnost je naviknuta na medalje i ponovo očekuje uspjeh. Vaša predviđanja?

"Do sada u finalu je bila borba između reprezentacije BiH I Irana, na ovim OI u Brazilu imamo ekipu domaćina koji su pokazali izuzetan kvalitet. Biće žestoka borba i po grupama. Mi uvijek radimo na naš način. Naš cilj su finale bez bolesne ambicije. Nikada nismo bili opterećeni. Odradimo pripreme najbolje što možemo i rasterećeni izlazimo na teren. Želja nam je zlatna medalja koja bi kompletirala sve naše dosadašnje uspjehe."

Krema sjedeće odbojke - Brazil, Iran i Egipat posebno su fokusirani i izučavaju igru naše reprezentacije. To rade i ostale europske reprezentacije u želji da nas uklone s trona. Uvijek je važila definicija da je teže ostati na vrhu nego ga osvojiti. Možemo li nastaviti kontinuitet uspjeha?

"Treneri Brazila su izjavili da su sve ekipe 'pročitali', ali da za nas nemaju rješenje. Suština, smisao i krajnji cilj  naše igre je osvojiti poen.Ako je to moguće i da bude atraktivno za publiku, ali prvenstveno osvojiti poen."

Hrvatska i Srbija su takođe redovni učesnici velikih takmičenja. Dometi naših susjeda?

"Mi smo u startu imali smišljen projekat u sjedećoj odbojci. Naše komšije imaju masovnost i igrače, ali nemaju kvalitet. Trebaju imati ono nešto što mi imamo, a prepisivati je teško."

Vaš privatni život bez sjedeće odbojke?

"Od malih nogu sam se bavio sportom. Od ’82. godine, kada se počela igrati u Sarajevu, pa do danas igram sjedeću odbojku. Iste godine sam počeo raditi u RTVBIH. Na svim skupovima, druženjima kako kod kuće tako i na poslu priča počinje oficijelno nekih 20-tak minuta, a završava sjedećom odbojkom. Htio ja to ili ne izgleda da je postala smisao mog života i kada spavam sjedeća odbojka je u mojim mislima."

Selektore, zahvaljujemo na ukazanom vremenu. Sport.ba će nastaviti pratiti uspjehe naših reprezentativaca. Puno sreće u Brazilu!

Učitaj još novosti