07. 11. 2015 - 09:41
Nemanja Matić je isključivi krivac svoje loše forme
907
Shares
Nemanja Matić je isključivi krivac svoje loše forme

ANALIZA

Nemanja Matić je isključivi krivac svoje loše forme

Kenan HADŽIĆ (Sport.ba)
07. 11. 2015 - 09:41
0
Shares

Nemanja Matić ove sezone igra veoma loše, a srbijanski internacionalac polako gubi mjesto u startnih XI Josea Mourinha.

Bivši igrač Benfice ove sezone jednostanvo je neprepoznatljiv na terenu, a njegova poznata dominacija na samom centru igrališa izgubila je na svojoj važnosti.

Mnogi su za njegov uspjeh okrivili Josea Mourinha, koji je između ostalog okrivljen i za seriju loših rezultata Plavaca ove sezone.

Matić ima istu funkciju, igra na istom mjestu sa istim igračima, ali je potpuno drugi igrač. I ne, Jose Mourinho nije kriv! 

Loša forma Srbijanca je isključivo njegova krivica, a kako igranjem u Chelseaju, tako i igranju za nacionalni tim Matić sam sebi pravi problem.

No, krenimo ispočetka. Kada se na zimu 2013. godine vratio iz Benfice u Chelsea, Portugalac na klupi Plavaca dočekao ga je kao najboljeg defanzivnog veznog fudbalera na svijetu. I igrom za oko i statistički.

Polusezona navikavanja na novi sistem igre, da bi u sezoni 2014/15 apsolutno bljesnuo i pokazao svima zašto je vraćen. Odigrao je sezonu iz snova, a već tada se mogao načuti potencijalni transfer u Barcelonu koje nakon odlaska Pepa Guardiole i totalnog pada forme Sergia Busquetsa očajno traži pojačanje u sredini.

Matić je bio riješenje tog problema, ali zvaničnih ponuda nije bilo. 

A onda sezone 2015/16 i Matić počinje sa netipičnim stvarima. Zadržavanje lopte u nogama duže od tri sekunde normalna su pojava sada na Chelseajevim utakmicama, posebno kod Matića koji to u svojoj karijeri nikada nije radio.

Nošeg velikom dozom samopouzdanja Matić je čak u jednom trenutku preuzeo i funkciju playmakera na terenu, što njemu svakako nije probitni zadatak niti je funkcija za koju je kompetentan. 

Još od prvog kola i utakmice protiv Swansea, potpuno novu rolu gdje preskače Fabregasa u sredini što je prošle sezone bilo nepojmljivo, Matić je počeo sa kardinalnim greškama u sredini.

Samopouzdanje svakog fudbalera nakon tri ili četri pogrešna pasa u nizu pada, a Matić je upravo tim stvarima i guranjem zadnjih pasova koji su bili sve osim šansa za go izgubio na svom samopouzdanju i zaljuljao svoju formu.

Njegov prvi i osnovni zadatak je destrukcija igre protivnika, a u tom segmentu je među najboljim igračima na svijetu. Inteligentnim postavljanjem i sjajnim čitanjem igre Matić je pridobio sve navijače Plavaca, no ove sezone je sve potpuno drugačije.

Mourinho je Srbijanca stvaljao u paru i sa Ramiresom, Mikelom, kao i Fabregasom ali stvari su ostajale iste. 

Matić nije playmaker, Matić se u toj roli nikada neće snalaziti, a da li mu je Mourinho odredio da to radi na terenu, ili je samoinicijativno istu preuzeo, vrlo brzo ćemo saznati. Gledajući reprezentaciju Srbije, čini se da je Matić ovaj potez ipak povukao sam...

Učitaj još novosti