09. 11. 2015 - 18:16
Marquez je prodao dušu đavolu i odigrao prljavu igru o kojoj...
907
Shares
Marquez je prodao dušu đavolu i odigrao prljavu igru o kojoj će se vječno pričati

OSVRT NA DUEL ROSSI-LORENZO-MARQUEZ

Marquez je prodao dušu đavolu i odigrao prljavu igru o kojoj će se vječno pričati

Kenan HADŽIĆ (Sport.ba)
09. 11. 2015 - 18:16
0
Shares

Moto GP i trka za titulu u Valenciji u nedelju je ovaj sport napravila najgledanijim na svijetu u tom trenutku, a čak ni veliki rimski derbi Roma - Lazio nije bio konkurentan.

Valentino Rossi uslijed svih kazni i malera koji su ga snašli pred završnu trku nije uspio osvojiti desetu titulu, a za ovu sezonu potpuno neočekivano, prvak je bio njegov klupski kolega Jorge Lorenzo.

Sezona u kojoj su svi očekivali veliku borbu Marqueza i Rossija završila je pobjedom Lorenza, ali Marquez je ipak prvo ime ove sezone.

I ne zato što je bio najbolji na stazi, što je bio najbrži, najkonkurentniji nego zato što je svoju dušu prodao đavolu i ovo definitivno nije subjetkivno mišljenje.

Cijeli svijet ogorčen je na ovog mladog vozača Honde koji je doslovno uzeo stvari u svoje ruke i odlučio ko će biti prvak ove sezone, iako to nije imalo nikakve važnosti za njega.

Vozač koji je jedini potencijalni nasljednik ''The Doctora'' definitivno to nikada neće postati, niti će 'Rossijevi' ikada prihvatiti njega kao novog nasljednika nakon svega što je uradio.

Mark Marquez nije bio konstantan ove sezone, a izgubljene trke u direktnim obračunima sa Rossijem jedan na jedan (Assen i Argentina), kao i stalna ispadanja udaljile su ga od borbe za titulu.

Još od trke u Australije počele su se pojavljivati glasine da je došlo do usmenog dogovora Lorenza i Marqueza, dvojice Španaca prema kojima će ovaj mlađi dati sve od sebe da zaustavi Rossija i pomogne svom zemljaka u pohodu na titulu, i uspio je. 

Ali njegov način nije bio korektan, njegov način nije bio sportski. Uzeo je stvari koje ga se ne tiču kao svoje lične i bez obzira što danima već priča da nije bilo nikakvog dogovora i da je ovo sve njegova želja za pobjedom, jednostavno ne može pobjeći od činjenica.

Počet ćemo sa trkom u Maleziji gdje je ovaj mladi vozač doslovno prepustio svoje mjesto Lorencu koji je kasnije završio ispred Rossija, a iza Pedrose koji je završio kao prvi.

Bez ijednog pokušaja kontranapada ili branjenja svoje pozicije, Lorenzo je proletio pored Marqueza koji je imao daleko najbolji ritam na stazi. Prema svim podacima da je branio svoju poziciju i vozio pravu trku bio bi na kraju pobjednik, ali je on odlučio ispisati historiju svojim imenom.

Sačekao je Rossija, vodili su fantastičnu bitku jedan na jedan koja je ličila na sve, osim na duel koji nema veze sa prvim mjestom. I jedan i drugi su bili preagresivni i ulazili u krivine bolje nego ikad, a Rossi je u više navrata pogledao mladog vozača s porukom "Zašto to radiš?".

No, Španac nije odustajao, u jednom trenutku bio je na samo par centimetara da ulaskom u krivinu obori Rossija koji je već sljedeći put pokušao izbaciti Marqueza sa staze, a ovaj se naslonio na njegovu nogu i došlo je do pada koji je promijenio šampionat u potpunosti.

Rossiju su na kraju oduzeta tri boda, a na posljednju trku sezone u Valenciju morao je krenuti sa posljednje pozicije.

No, 'The Doctor' nije imao problema sa tim, a posljednju trku završio je na sjajnom četvrtom mjestu, što je za vozača koji je krenuo posljednji sjajan uspjeh.

Pol-position imao je Lorenzo koji je postavio rekord staze u Valenciji, ali je opće poznato da su Hondini motori puno bolji za samu utrku nego za samo jedan krug.

I dok je Rossi prestizao svoje protivnike jednog po jednog, Lorenzo se već na samom početku izdvojio kao prvoplasirani, a za njim bez ikakvih indikacija da želi ugroziti njegovo mjesto išao je Marquez. I tako je bilo sve do posljednja tri kruga kada je svoj dobar ritam i odličnu vožnju krunisao Dani Pedrosa koji je sa treće pozicije krenuo po pobjedu, ali ga je Marquez u tome spriječio.

Dodao je "u brzinu više", spriječio pokušaj Pedrose da dođe na prvo mjesto i tako odigrao funkciju "bodyguarda" za Lorenza koji je na kraju bio prvi.

Ružna pozadina pobjede Lorenza koje je i on sam svjestan, a 'The Doctor' čije se obaranje Marqueza iz Maleziji jednostavno ne može opravdati. On je napravio grešku što je nasjeo na špansku igru i na polju gdje je uvijek bio najjači, a to su igre na stazi izgubio je. 

Tužan i razočaran bojkotovao je svečanu večeru na kojoj je dodijeljena nagrada za Španca, a ovakav završetak sezone 2015. nije ništa drugo nego savršena najava za 2016. godinu.

Rossi i Marquez, uz Pedrosu i Lorenza započinju najzanimljiviju sezonu u kompletu ikad u ovom sportu.

Učitaj još novosti