12. 11. 2015 - 09:23
Santiago Bernabeu, najlakša prepreka za Barcelonu u 21. stoljeću
907
Shares
Santiago Bernabeu, najlakša prepreka za Barcelonu u 21. stoljeću

EL CLASICO

Santiago Bernabeu, najlakša prepreka za Barcelonu u 21. stoljeću

Barcabih.com
12. 11. 2015 - 09:23
0
Shares

Tokom proteklog 20. stoljeća, neupitno je da je Real Madrid bio dominantan kada je u pitanju El Clasico koji se igra u Madridu. Od ukupno 70 utakmica odigranih na Santiago Bernabeu između Real Madrida i FC Barcelone, statstika je jasno na strani domaćina : 46 pobjeda, 12 neriješenih rezultata i 12 poraza. Međutim, sve se mijenja nakon 03.01.2001 godine, kada je odigran prvi El Clasico 21. stoljeća. Od ukupno 15 odigranih susreta,  Real Madrid je slavio u samo 6 susreta, dok je FC Barcelona slavila takođe u 6 susreta, uz 3 neriješena rezultata, pri čemu je Real postigao 28 golova, a FC Barcelona 29.

Naravno, tu se radi o 15 ligaških susreta. Kada se dodaju utakmice kupa kralja i lige šampiona, ponovo je Barcelona uspješnija : Real je slavio samo jednom (SuperCup 2012), uz dva neriješena rezultata i tri poraza, uz 7 golova Reala i 9 golova FC Barcelone.

Dakle, u ovom stoljeću, FC Barcelona je mnogo uspješnija kada gostuje na Santiago Bernabeu.

Kada su u pitanju pojedinci koji su učestvovali u ovim susretima, FC Barcelona se može pohvaliti boljim učinkom svojih igrača. Od pomenutih 15 ligaških El Clasico susreta na Santiago Bernabeu, igrač sa najviše postignutih golova je Leo Messi, koji se može pohvaliti brojkom od 8 golova na Santiago Bernabeu, 3 od toga sa bijele tačke. Takođe, jedini je igrač koji se može pohvaliti hat-trickom, postignutim 23. Marta u susretu koji je završio 4-3 u korist FC Barcelone.

Poslije Mesija, na listi uspješnih strijelaca nalaz se legendarni Raul Gonzales kao i Karim Benzema,  koji je bio strijelac na posljednja 4 susreta. Nakon toga, na listi se nalaze Ronaldinho, Henry i Cristiano Ronaldo, koji je svoja 3 gola na antiago Bernabeu postigao sa bijele tačke.

El Clasico je sinonim za golove. Nijedan susert na Santiago Bernabeu nije završen sa rezultatom 0-0 još od davne 1987 godine. Najveća pobjeda Real Madrida je pobjeda od 4-1 u susretu odigranom 12. Aprila, 2008 godine. Strijelci za Real su bili redom Raul, Robben, Higuain i Ruud van Nistelroy, dok je jedini strijelac za Barcelonu bio Henry.

Najveća pobjeda Barcelone na Santiao Bernabeu u 21. stoljeću je pobjeda od 6-2,  u susretu odigranom 02. Maja 2009 godine. Barcelonu je tada s klupe vodio sada već legendarni Pep Guardiola, kojem je ovo bila prva posjeta Santiago Bernabeu u ulozi trenera FC Barcelone. Treba li uopšte dodati da je Pep Guardiola dominirao u skoro svakom susretu odigranom na Santiago Bernabeu, i da dan-danas ima odličnu statistiku kada je u pitanju gostovanje na neugodnom terenu vječitog rivala?

Takođe, izdvaja se pobjeda FC Barcelone od 3-0, u susretu odigranom 19. Novembra 2005 godine, kada je Ronaldinho nakon dva sjajna solo prodora i pogotka potopio domaćina i zaradio tako rijetki aplauz domaćih navijača. Prije njega, to je uspjelo samo Diegu Maradoni.

Kada su u pitanju sudije, u ovih 15 ligaških susreta El Clasico je povjeren 11-orici sudija, pri čemu je najviše susreta sudio Perez Buroll (3). Ukupno 6 isključenja u 15 susreta : Michel Salgado, Luis Figo, Raul Albiol i Sergio Ramos sa jedne strane, Xavi i Victor Valdes s druge strane.

Sa nestrpljenjem se čeka 16. ligaški susret u 21. stoljeću, u kojem rezultati Barcelone nisu loši.

Nisu loši uopšte.

Učitaj još novosti