13. 11. 2015 - 11:31
Vrijeme je da Evropom opet odijekne ime Bosna i Hercegovina
907
Shares
Vrijeme je da Evropom opet odijekne ime Bosna i Hercegovina

BITNA UTAKMICA U ZENICI

Vrijeme je da Evropom opet odijekne ime Bosna i Hercegovina

Kenan HADŽIĆ (Sport.ba)
13. 11. 2015 - 11:31
0
Shares

Naši snovi postaju stvarnost, ali ovo nije još samo jedna reklama sa TV-a, jer večeras u Zenici nastavljamo našu nemoguću misiju.

Kvalifikacije su počele katastrofalno, a prije dolaska Mehmeda Baždarevića skoro pa niko nije očekivao plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. Šanse su nam bile minimalne, a pesimizmom skoro da smo i nju totalno izgubili.

Skoro pa smo svi žalili za tako dobrom šansom, žalili za okupiranom Francuskom u kojoj će naši Zmajevi imati veliku podršku. Žalili smo, a sada na to gledamo kao realnu i moguću opciju.

A sve zahvaljujući njemu. Zahvaljujući Mehmedu Baždareviću. Preuzeo je ekipu s lošom atmosferom, lošim nizom i malim šansama i sve okrenuo u svoju korist. 

U BiH se ne pamti dolazak ovako bitne utakmice i ovako dobra forma svih naših reprezentativaca. Skoro pa uvijek smo očekivali bljesak pojedinca, jer su naši Zmajevi u klubovima igrali ne tako zapažene uloge. 

Ali sve se okrenulo. Poklopilo se i previše stvari i ovo je šansa koju ne smijemo propustiti. Pobijedili smo gdje smo trebali, pokazali kvalitet i hrabrost gdje mnogi to ne bi uradili i sada smo nagrađeni. Idemo po plasman u Francusku! 

Večeras smo svi jedno. I najmanje je bitno da li se navija za Sarajevo, Čelik, Slobodu, Borac ili Zrinjski... Večeras smo svi zajedno, gledamo 11 najboljih iz naše države. Očekujemo ratnike na terenu i fudbal kakav se ne može gledati u našoj zemlji, osim kad igraju oni. Naše zvijede, naš ponos.

Fudbal i reprezentacija Bosne i Hercegovine opet su jedna od glavnih tema u našoj državi i sve oči večeras gledaju na zeleni travnjak Bilinog polja. A vjera i nada u naše momke veća je nego ikad. Nismo više naivna reprezentacija, ne susrećemo se prvi put s utakmicama odluke i ovo je savršena prilika da svima opet pokažemo da smo ozbiljan protivnik.

No, dolaze nam ponosni Irci. Reprezentacija koja je sve, samo ne manje kvalitetna od nas i puna dobrih igrača. Otočki mentalitet krasi ovu reprezentaciju, bez obzira na političku situaciju u kojoj oni sebe smatraju jedinstvenim. 

I jednim i drugim je imperativ samo jedan. Odlazak na Evrospko prvenstvo i jedna od najvećih mogućih promocija i sigurno je da ovu bitku nećemo dobiti bez prolivene krvi na terenu.

A mi možemo. Mi smo kvalitet koji jednostavno još uvijek nije došao na svoj vrhunac i još uvijek nije pokazao svoje najbolje lice. Trnovit put smo prešli da bi stigli pred vrata najljepšeg evropskog vrta, i sada već vidimo šta je unutra. 

Večeras se u Zenici dobija karta koju ćemo čekirati u Dublinu ukoliko odigramo onako kako znamo. Onako kako nas je Meša Baždarević naučio. Hladne glave i ponosno.

Selektor je najavio rat na sredini terena, a borba sigurno da neće izostati. 

Stigao je taj famozni baraž koji smo tako dugo priželjkivali i vrijeme je da se još jednom napuni municija i krene u završni napad.

Vrijeme je da Evropa ioš jednom čuje za fudbalsku velesilu Bosnu i Hercegovinu.

Učitaj još novosti