19. 11. 2015 - 00:22
Zvjezdan Misimović: Znao sam da nećemo otići na EURO!
907
Shares
Zvjezdan Misimović: Znao sam da nećemo otići na EURO!

'NISMO IGRALI UVJERLJIVO'

Zvjezdan Misimović: Znao sam da nećemo otići na EURO!

19. 11. 2015 - 00:22
0
Shares

Od prve minute sam znao da nećemo otići na Euro. Jednostavno, ekipa je tako djelovala, kaže za "Nezavisne" Zvjezdan Misimović, nekada alfa i omega "zmajeva".

Mnogi su mišljenja da je BiH u kvalifikacijama kao i susretima baraža nedostajao igrač tipa Misimovića. Iako je postojala mogućnost da se sjajni veznjak kineskog Guanžua, koji je odigrao 84 susreta za reprezentaciju BiH i postigao 26 golova, vrati u redove "zmajeva", to se ipak na veliku žalost mnogih nije desilo.

"Bio sam u stalnom kontaktu s Mehmedom Baždarevićem. Postojala je ta ideja da se vratim. Prošlo je više od godinu dana od kada sam se oprostio. Jednostavno to ne bi bio pravi potez, tako da mi je malo glupo pričati šta bi bilo, kako bi bilo", dodaje Misimović.

NN: Kako vidite dvomeč baraža protiv Irske?

MISIMOVIĆ: Irska je ekipa, kao što svi znaju, koja igra svoju igru. Bore se, agresivni su i tako je bilo protiv nas, a uz sve to imali su prednost nakon prve utakmice. Nismo uspjeli da ostvarimo prednost u Zenici i znali smo da će u Dablinu biti teško. Mislim da smo se mi njima prilagodili i da smo igrali njihovu igru, tako da su Irci zasluženo otišli u Francusku.

NN: Šta je nedostajalo BiH da se prvi put nađe na EP?

MISIMOVIĆ: Mislim da kroz cijele kvalifikacije nismo igrali ubjedljivo. Bilo je to sve knap. Dolaskom Meše dosta se toga promijenilo, uveo je dosta novih stvari, mada se ne može tako lako sve promijeniti. Svaka je utakmica bila biti ili ne biti i sve ovo pozitivno što je napravio nije bilo dovoljno.

NN: Mnogo se očekivalo od Miralema Pjanića. Kako ste vidjeli njegovu igru?

MISIMOVIĆ: Glupo je sada da pričamo o pojedinačnom učinkom i da nekoga kritikujemo. Cijela ekipa zajedno pobjeđuje i zajedno gubi. Pjanke je jako bitan igrač u reprezetaciji i biće i u budućnosti. On je u nekom procesu i za svoje godine je jako zreo igrač. Sigurno je da će on kao i svi igrači naučiti nešto iz ovog neuspjeha.

NN: I ovaj put su se u ekipi našli igrači koji nisu standardni u svojim klubovima. Da li je to jedan od uzroka neuspjeha?

MISIMOVIĆ: U utakmicama kao što je bila protiv Irske vrlo je bitno da igrač igra. Protiv Irske je bila jako fizički zahtjevna utakmica, posebno jer su oni igrali grubo. Ako nisi 100 posto spreman, onda je to problem. Utakmice ništa ne može da zamijeni, u njima igrač vraća spremnost, samopuzdanje...

NN: BiH se već može okrenuti kvalifikacijama za SP. Kolike su šanse u grupi, gdje se ponovo nalazi Belgija?

MISIMOVIĆ: Belgija je opet favorit grupe. Radi se o selekciji koja je u top tri na svijetu. Mi moramo ganjati drugo mjesto i novi baraž. Ostali timovi, Grčka, Kipar i Estonija, su tu negdje s nama. Na istom smo nivou i nema više totalnih autsajdera kao nekada. Biće dosta iznenađenja, ali mislim da BiH ima kvalitet da izbori drugo mjesto.

NN: Da li ćemo Misimovića i dalje gledati na zelenom terenu?

MISIMOVIĆ: Još nisam odlučio o budućnosti. Imam ponudu da ostanem u Kini još dvije godine. Ubrzo ćete saznati šta sam odlučio.

Učitaj još novosti