25. 11. 2015 - 14:00
Ko je glavni krivac za probleme u Realu – Rafa Benitez ili...
907
Shares
Ko je glavni krivac za probleme u Realu – Rafa Benitez ili Florentino Perez?

ANALIZA

Ko je glavni krivac za probleme u Realu – Rafa Benitez ili Florentino Perez?

Harun PEHLIVANOVIĆ
25. 11. 2015 - 14:00
0
Shares

Rafa Benitez se nalazi pod ogromnim pritiskom nakon debakla protiv Barcelone, ali da li je i predsjednik kluba Florentino Perez jedan od krivaca?

Za 12 godina što je proveo na čelu kluba, Perez je uložio 1,2 biliona eura na pojačanja. U zadnjih šest godina klub je osvojio tek jednu titulu prvaka Španije, 2 Copa Del Rey i jednu titulu prvaka starog kontinenta.

Real Madrid je postao najbogatiji klub u Evropi, 2014. godinje njihov prihod je iznosio 550 miliona eura. Uzimajući to u obzir i dalje su u sjeni najljućeg rivala Barcelone, koja je osvojila četiri titule prvaka Španije, 2 Copa del Rey trofeja i dvije lige prvaka tokom Perezovog drugog mandata.

Španski ekspert Guillem Balague analizira Perezov rad kako na terenu, tako i van njega i objašnjava zašto ga niko ne može zamijeniti.

Florentino Perez je prvi put izabran za predsjednika Reala 2000. godine kada se klub navodno nalazio u financijskim problemima. S osporljivim dovođenjem Luisa Figa iz Barcelone te godine je došla era "Galacticosa". Nakon Figa uslijedilo je dovođenje mnogih zvijezda tog vremena kao što su bili Zinedine Zidane, Ronaldno, David Beckham i Michael Owen.

2004. godine Perez je ponovo izabran za predsjednika nakon što je za četiri godine njegovog mandata klub osvojio dvije titule prvaka Španije i tada rekordnu devetu Ligu prvaka u historiji kluba. Ipak, u februaru 2006. daje ostavku jer klub nije uspio da ponovi uspijehe iz prošlosti.

Kada se vratio na dužnost u ljeto 2009., nastavio je svoju politiku dovođenja velikih zvijezda. Ubrzo je uslijedilo dovođenje Kake, Cristiana Ronalda, a kasnije Garetha Balea i Jamesa Rodrigueza. Usprkos tome, iako su osvojili La Ligu 2011./2012. pod vodstvom Josea Murinha i "La Decimu" pod vodstvom Carla Ancelottija 2014. godine, Real i dalje zaostaje za ljutim rivalom Barcelonom.

"Filozofija kluba je da dovode najbolje igrače svijeta i da popune ekipu s nekoliko lokalnih igrača, u principu i nije loša", rekao je Balague. "Svojom filozovijom osvojili su mnogo titula, ali ne i onoliko koliko su mogli da se Perez nije umiješao u odluke na terenu."

"U posljednjih šest godina, osvojili su samo jedno prvenstvo Španije. Za šest godina koliko je proveo na Bernabeu, Ronaldo je osvojio samo jednu titulu prvaka Španije, dva kupa i jednu Ligu Prvaka, što nije dovoljno uzimajući u obzir sumu novca koja je plaćena za njega. Od svih prijašnjih predsjednika Real Madrida, Florentino Perez je statistički najgori."

"Uzimajući u obzir da je igrao protiv vjerovatno najbolje ekipe u historiji, može se reći da jednostavno nije imao sreće. Ono što mu je otežalo život i rad u Madridu jeste činjenica da je od 2008. godine Barcelona dominirala kako na domaćoj, tako i na evropskoj sceni."

Usprkos Realovim poteškoćama, Balague ne posustaje s tvrdnjom da "nije kriva filozofija kluba".

"Perez je donio klubu mnogo novca, čime je omogućio Realu da bez stranih ulaganja igra na najvišem nivou. To je nešto što se mora uzeti u obzir. Kao primjer možete uzeti Manchester City i Chelsea koji ne bi bili u stanju da igraju na nivou na kojem su sad da nije bilo stranih investitora. Morate priznati da je Real to zaustavio."

"Pod vodstvom Pereza finansije su se poboljšale. Kada je prvi put došao na mjesto predsjednika nacrtao je sliku kluba koji se nalazi u teškoj finansijskoj situaciji, ponovo je to učinio na svom drugom mandatu i bio je upravu. Nakon toga je odveo Real Madrid na potpuno novi nivo. Nije potrebno reći da je doveo klub do najveće financijske tačke."

"Njegov biznis plan je uspio, finansije su se poboljšale do te mjere da je Perez izjavio da je spriječio strane investitore da preuzmu klub. Da Florentino Perez hoće preuzeti samo funkcije predsjednika kluba, da hoće da se bavi samo finansijama i reklamama bio bi fantastičan, ali pored toga on također izvršava dužnosti direktora fudbala, što mu baš i ne leži."

florentino-perezAko Rafa Benitez dobije otkaz, postaće deseti trener koji je napustio Real Madrid u 12 godina Perezove vladavine. Za razliku od njega Perez ostaje na vlasti i male su mogućnosti da će ga neko zamijeniti.

"Nakon 2010. godine onemogućio je da neko drugi preuzme klub", izjavio je Balague. "Da biste mogli investirati u klub potrebno je da 20 godina imate sezonske karte, što bi značilo da samo iskreni Realovci mogu da preuzmu klub. To je nešto što sprečava ostale potencijalne kandidate, također da bi ste postali predsjednik kluba, potrebno je da imate u svojoj imovini imate 15% klupskog budžeta. Uzimajući u obzir da je budžet kluba 600 miliona eura, malo ko je u stanju da postane predsjednik kluba. Ovim potezom je spriječio sav otpor koji mu se pružao."

"Misleći da ovo što Perez radi nije pošteno, mala grupa Realovih navijača je pokrenula sudski postupak u nadi da će uspijeti da ukinu ta pravila. Ako bi se slučaj usvojio, Perez bi bio primoran da izađe na izbore za novog predsjednika kluba. Bilo kako bilo, Perez bi mogao da održi izbore ranije nego što je planirano, da bi spriječio opoziciju na startu, ako je uopšte i ima."

Ipak, Perez je na vanrednoj konferenciji u ponedjeljak podržao Rafu Beniteza. "Uradio je to jer ako bi otpustio Beniteza ne bi se mogao sakriti od uzvika i uvreda koje su mu upućivane od navijača, nešto što smo vidjeli prvi put na 'El Clasicu' otkad je Perez na čelu kluba", zaključio je Balague.

Učitaj još novosti