25. 11. 2015 - 13:26
FIBA uzvraća udarac: Velike sankcije za sve učesnike Eurolige
907
Shares
FIBA uzvraća udarac: Velike sankcije za sve učesnike Eurolige

IZBACIVANJE

FIBA uzvraća udarac: Velike sankcije za sve učesnike Eurolige

25. 11. 2015 - 13:26
0
Shares

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) sprema odgovor na nedavnu odluku Eurolige koja je promovisala novi format takmičenja i tako bacila rukavicu u lice "svjetskoj kući košarke".

Generalni sekretar FIBA-e Patrick Baumann u četvrtak će održati sastanak sa predstavnicima košarkaških saveza Španije, Francuske, Turske, Njemačke, Italije i Grčke kako bi im predočio u kom smjeru će ići obračun sa Euroligom.

Sudeći na osnovu podataka do kojih je došao portal "Eurohoops", FIBA će od nacionalnih saveza zatražiti da sankcionišu klubove koji budu igrali u novom formatu Eurolige.

Hipotetički gledano, predstavnik neke zemlje koji bi kroz ABA ligu izborio mjesto u Euroligi ne bi mogao da se bori za titulu u domaćem šampionatu, a takve sankcije slijedile bi i za sve ostale učesnike elitnog takmičenja.

Imajući u vidu da je Jordi Bertomeu već okupio 11 klubova koji će biti sigurni učesnici Eurolige, FIBA će učiniti sve da oni budu sankcionisani izbacivanjem iz nacionalnih šampionata.

Recimo i to da za španske predstavnike takav scenario ne bi bio tragičan jer su Real Madrid, Barcelona i Laboral Kutxa već razmatrali da napuste takmičenje u ACB ligi zbog zgusnutog rasporeda.

Italija bi trebalo da povuče nogu i izbaci Armani iz Serije A, pa ostaje da vidimo hoće li iste sankcije uslijediti i za ostale nosioce euroliginih "A" licenci i preostalih pet klubova koji uzmu učešće u Bertomeuovom takmičenju.

Ne treba zaboraviti da FIBA ima načine da se obračuna sa Euroligom jer bi nacionalni savezi mogli da zabrane igračima koji nastupaju za klubove iz tog takmičenja igranje za reprezentativne selekcije, baš kao što bi i sudijama moglo da bude zabranjeno da dijele pravdu u Euroligi.

Jasno je da raskol na realciji FIBA i Euroliga neće biti prevaziđen bez velikih posljedica, a ispaštat će oni koji se na kraju priče nađu na gubitničkoj strani.

Učitaj još novosti