26. 11. 2015 - 11:09
Mirko Filipović suspendovan na dvije godine, priznanje mu pomoglo
907
Shares
Mirko Filipović suspendovan na dvije godine, priznanje mu pomoglo

CRO COP

Mirko Filipović suspendovan na dvije godine, priznanje mu pomoglo

26. 11. 2015 - 11:09
0
Shares

Iako je prije više od dvije nedjelje objavio kraj profesionalne borilačke karijere, na to bi ga svejedno prisilila Američka antidopinška agencija (USADA) koja je u četvrtak rano ujutro po našem vremenu službeno saopštila: Mirko Filipović suspendovan je na dvije godine.

Cro Cop je bio pozitivan na hormon rasta (hGH) na testiranju obavljenom 4. novembra u Zagrebu. Već je isti dan hrvatski borac obavijestio UFC o korištenju sporne supstance, a isto je javio i USADA-i pet dana poslije. Upravo mu je taj potez skratio kaznu s maksimalne četiri godine na onu upola manju.

Mirko je vrlo vjerovatno bio svjestan šta mu se sprema pa se odlučio za penziju prije objave rezultata. Diskvalifikovan iz svih takmičarskih mečeva od 30. oktobra, kada je prvi put konzumirao hormon rasta, a njegovo je ime izbrisano i sa svih rang-lista.

"Naši su ciljevi očistiti oktagon i zaštititi prava čistih boraca u UFC-u. Ne samo da sportisti trebaju misliti o svom zdravlju i sigurnosti kad je riječ o zabranjenim supstancama, nego i o šteti koju takvi slučajevi mogu nanijeti njihovom ugledu.", rekao je izvršni direktor USADA-e Travis Tygart.

USADA tokom cijele godine provodi nezavisna antidopinška istraživanja za sve takmičare u UFC-u. Nezavisna je, neprofitna i nevladina agencija čiji je cilj zaštititi integritet takmičenja, potaknuti pravi sport i zaštititi prava čistih sportista. Antidopinški program koji provodi uključuje edukaciju, naučna istraživanja, testiranja i obradu rezultata.

"UFC cijeni Cro Copovo otkrivanje i priznanje korištenja zabranjene supstance te podržava izricanje potrebnih sankcija za održavanje sporta čistim. Cro Cop je nakon toga najavio svoje povlačenje iz sporta nakon velike karijere. UFC priznaje njegove uspjehe u sportu mješovitih borilačkih vještina te mu želi dobro u budućem radu", saopštili su iz UFC-a.

Učitaj još novosti