01. 12. 2015 - 18:49
Klitschko vs. Fury II: Dr Steelhammer mora napasti
907
Shares
Klitschko vs. Fury II: Dr Steelhammer mora napasti

POSLJEDNJA ŠANSA ZA UKRAJINCA

Klitschko vs. Fury II: Dr Steelhammer mora napasti

Anel BEŠIĆ (Sport.ba)
01. 12. 2015 - 18:49
0
Shares

Nakon dugogodišnje vladavine teškom kategorijom, mnogi su smatrali da će se Wladimir Klitschko povući kao neporaženi prvak. 

Dugih 11 godina je bilo potrebno da se pojavi borac koji će srušiti ove tvrdnje. Taj borac je Tyson Fury. 

Činjenica je da je Klitschko vrlo inteligentan borac i da savršeno koristi strategiju protiv svakog borca.

Pomoću dugih ruku i brzine kontroliše kretanje protivnika te jednostavnim kombinacijama održava prednost tokom cijelog meča. 

Šta se dogodilo onda u slučaju Furya? 

klicko-furyIrac je imao visinu i domet na svojoj strani što se moglo vidjeti "na papiru" prije nego je meč i počeo. Poznato je da borci sa ovom visinom nemaju brzinu i koordinaciju nižih boraca. 

Ono što se moglo vidjeti "na papiru" i ono što smo gledali kada je meč počeo nije bilo ni slično. Fury je "plesao" i kretao se mnogo brže od očekivanog. 

Sam bivši prvak je priznao da nije očekivao ovakvu brzinu za borca njegovih dimenzija. 

Nakon što je borba završena i samoprozvani kralj Roma šokirao svijet, najavljen je i revanš ova dva borca. 

Postavlja se pitanje: Šta Klitschko može sada učiniti?

Irac ga je porazio u njegovoj igri i sada ima prednost u vidu titule prvaka. 

Dr. Steelhammer će imati samo još jednu priliku da porazi novog prvaka. Ukoliko opet izgubi morat će se suočiti sa drugim borcima kako bi dobio novu šansu. 

Trenutno se nalazi u veoma teškoj situaciji. Njegov protivnik ima veći domet ruku, brži je, viši i ima veoma teške udarce. Također je boksovao svih 11 rundi što pokazuje da je izuzetno spreman. 

Jedini način je napasti i pokušati srušiti ovog gorostasa. Američki bokser Steve Cunningham je 2013. godine dokazao da nije nemoguće srušiti ovog borca kada ga je poslao u knock down. 

fury-konAgresivnost je "kocka" koja može donijeti veliki trijumf, a i brzi poraz. Pitanje je, koliko je bivši prvak spreman na tu "kocku". 

U svakom slučaju, uzvratni meč bi mogao promijeniti "tok" boksa koji je poprilično statičan i nerijetko dosadan posljednjih godina, pogotovo u teškoj kategoriji koja bi trebala biti najinteresantnija. 

Klitschko je primoran odmaći se od svoje taktike i nakon mnogo godina agresivno napasti svog protivnika. Ukoliko se to desi, ovaj meč će postati veoma interesantan. 

Učitaj još novosti