03. 12. 2015 - 18:11
Messi je s 9 godina bio visok 127 cm i žrtva maltretiranja
907
Shares
Messi je s 9 godina bio visok 127 cm i žrtva maltretiranja

PRIČA O MESSIJU

Messi je s 9 godina bio visok 127 cm i žrtva maltretiranja

Goal.com
03. 12. 2015 - 18:11
0
Shares

I u crtiću svaki junak ima slabu točku. Endokrinolog Diego Schwarztein bio je savjetnik liječničke službe Newell's Old Boysa i jednog je dana primio poziv: U mlađim uzrastima imamo dječaka koji nas brine jer svi njegovi suigrači rastu, jedino on ne.

Izvršeno je testiranje, Lionel Messi bio je adolescent koji je odbio ući u pubertet. Počela je terapija injekcijama, unošenje hormona.

"Da ga pitate je li najgore što mu se može dogoditi svaki dan primati injekcije, siguran sam da bi rekao 'ne'. Rekao bi da je najgore što mora napustiti svoj kvart, obitelj i što neko vrijeme ne može igrati zbog transfera."

Schwartztein je bio ključ rješenja Messijeva problema s rastom dvije i pol godine. Kao ljubitelj nogometa i navijač Newella, uvijek je slušao pacijenta i njegove priče, kako je bilo na utakmicama, koliko je golova malena desetka zabio i kako... Odnos njih dvojice i liječnikovo iskustvo s djecom omogućili su mu da shvati da je Messi zabrinut za karijeru i da je žrtva bulinga, vršnjačkog maltretiranja.

A današnja Barcelonina zvijezda nedvojbeno je bila i još jedna žrtva ekonomske krize koja je potresala argentinske obitelji srednjega sloja, kao što su bili Messijevi. Recept za liječenje Lea u početku je plaćala osiguravateljska kuća na rubu bankrota, koja je, kako bi uštedjela, odlučila prekinuti plaćanje.

Lionelov otac se, pak, poput tri milijuna ostalih Argentinaca, mučio pronaći posao, a liječenje je koštalo 1300 dolara mjesečno, uz stalnu devalvaciju pesosa. Maleni Leo nije sve to shvaćao, ali osjećao je da nije gotovo, da mu je preostalo još 30 posto terapije.

"Ne bi mu se ništa dogodilo, jer prekid terapije nema neke posljedice. No, bio bi niži nego što je sad", objasnio je liječnik, dodavši kako su besmislice svaki put kad se Messi ozlijedi zapitkivati je li to njegova pogreška.

Obitelj Messi postala je očajna. Otac Jorge tražio je način kako da nastavi plaćati, ali uz veliku ekonomsku krizu, i u klubu Newellu situacija je bila zamršena, te su čelnici odbili financirati nastavak terapije. Messi je tad otišao u Buenos Aires, na probu u River Plate, ali i taj je klub odbio sudjelovati u troškovima liječenja.

Tada se pojavila šansa odlaska u Barcelonu. I nova komplikacija i teška odluka, koja je završila svađom između kluba i oca i problemima zbog kojih gotovo godinu dana nije igrao.

Mnogo godina ranije, dok je studirao, Schwarztein je išao u Kataloniju na specijalizaciju. Kad je čuo da je Messi u Barceloni, kontaktirao je svog bivšeg mentora, kao bi Leo došao u ruke nekome komu vjeruje.

Leo se s ocem preselio u Barcelonu, majka i braća i sestre ostali su u Rosariju, a društvo je i dalje nabijalo loptu u ulici Israel. Messi čak više nije viđao ni ljubav života, jer Antonellu Rocuzzo, rođakinju suigrača Lucasa Scaglie, već je poznavao. Danas su par i imaju djecu.

Nastavio je terapiju u Barcelonu, klub je pokrio troškove i Messi je dosegao visinu koju je trebao. Da nije nastavio, tko zna kako bi se razvijale karijere i životi Pepa Guardiole, Xavija, Andresa Inieste, tko bi osvojio one četiri Lige prvaka koje je donio Barci. 

Kad je ušao u ordinaciju, Leo je bio visok 127 cm i imao je devet godina. Dosegao je 169 cm, dva više od Diega Maradone. To nije slučajnost, nego rezultat Schwarzteinova obećanja Messiju: 

"Ne znam hoćeš li biti bolji nogometaš od Maradona, ali bit ćeš viši od njega!"

Učitaj još novosti