08. 12. 2015 - 14:09
Peter Schmeichel: Te 1992. godine igrali smo za Jugoslaviju
907
Shares
Peter Schmeichel: Te 1992. godine igrali smo za Jugoslaviju

BIVŠI GOLMAN DANSKE REPREZENTACIJE

Peter Schmeichel: Te 1992. godine igrali smo za Jugoslaviju

08. 12. 2015 - 14:09
0
Shares

Legendarni golman Peter Schmeichel rekao je da ima pomješana sjećanja na 1992. godinu kada je sa nacionalnim timom osvojio titulu prvaka Evrope.

Tada je Danska na finalnom turniru zaigrala nakon eliminacije Jugoslavije zbog sankcija UN. 

"U kvalifikacijama nismo mogli da dostignemo Jugoslaviju, ali je ona kasnije isključena i tako smo se našli na EP. Naravno da smo željeli da budemo na turniru u Švedskoj, ali ne zbog građanskog rata. Igrali smo u ime Jugoslavije i svih građana, čak smo se vozili u autobusu sa vašim grbom. Praktično smo bili Jugoslavija i nemoguće je to objasniti. Igrali smo sjajno cijeli šampionat i još mi nije jasno kako smo pobijedili Njemačku u finalu", izjavio je on novinarima u Beogradu, na druženju u organizaciji Eurobanke, koja ima saradnju sa Manchester Unitedom, a prenosi Tanjung.

On je kratko prokomentarisao sumnje da je namještena utakmica izmedju Armenije i Albanije, poslije koje su Danci morali u baraž, a kasnije i eliminisani od Švedske. 

"Malo je čudna situacija. Završili smo treći, nismo igrali dobro. Predsjednik FS Armenije izjavio je da su igrači bili podmićeni, nisam siguran da li je to tačno. Mislim da UEFA i FIFA razmatraju, ali ako bismo ušli umjesto Albanije, ne bi bilo zasluženo. To bi bila nova mrlja za nas".

Učitaj još novosti