29. 01. 2016 - 19:03
Preko trnja i kamenja: Od sakupljača lopti iz Fatiha do dresa...
907
Shares
Preko trnja i kamenja: Od sakupljača lopti iz Fatiha do dresa Barcelone

ŽIVOTNI PUT ARDE TURANA

Preko trnja i kamenja: Od sakupljača lopti iz Fatiha do dresa Barcelone

A.Maslo
29. 01. 2016 - 19:03
0
Shares

Kvart Fatih slovi za jedan od najsiromašnijih dijelova nekadašnje prijestolnice bizantskih careva i osmanskih sultana, danas jednog od najlpopularnijih turističkih gradova Istanbula. Upravo u tom kvartu u zimu 1987. godine rođen je Arda Turan, a vjerovatno tada niko nije ni sanjao da će upravo taj dječak postati jedan od najpopularnijih fudbalera današnjice.

Životnu priču koja je krenula iz Fatiha  karakteriše jedna staza, koja je bila posuta trnjem i kamenjem, a vizija, talenat i upornost su ovom Turčinu pomogli da tu stazu uspješno pređe i da danas bude na jednom novom mjestu, mjestu koje je zaslužio.

arda1

Za Galatasaray je debitovao protiv Bursaspora u turskom kupu u januaru 2005, aonda u sezoni 2005/2006 odlazi na posudbu u Manisaspor gdje u 15 mečeva postigao dva gola. Nakon što je istekla jednogodišnja posudba Turan se vraća među Lavove u Istanbul, te tu ostaje do 2011. godine, te u tom periodu je odigrao  130 utakmica i postigao je 29 golova. U toku meča sa Istanbul BB 2008.godine se srušio na terenu i odmah je prevezen u bolnicu, gdje mu je ustanovljena srčana aritmija, ali mu karijera nije bila ugrožena. Sa Galtasarayem je u pet godina igranja osvojio jednu titulu prvaka, jedan kup i jedan superkup.

U avgustu 2006. godine sa 19 godina i pet mjeseci ostvario mu se dječački san, te je debitovao za reprezentaciju Turske u prijateljskom meču sa Luksemburgom. Svoje najbolje trenutke u reprezentaciji je imao još 2008. godine kada je sa Turskom stigao do polufinala  Evropskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj, a pri tome je Turan postigao dva gola. Za reprezentaciju Turske je do sada odigrao 81 utakmicu, a pri tome se 14 puta upisivao u listu strijelaca. Danas je kapiten reprezentacije.

 

Godine 2011. Arda za 12 miliona eura prelazi u redove Atletico Madrida i tako postaje najskuplji turski igrač u historiji, a u madridskom timu je izgradio status velike zvijezde i postao je jedan od omiljenih igrača, ne samo navijača Atletica, nego i poklonika fudbala širom svijeta. Svakako je spadao u red najvažnijih igrača Diega Simeonea, u jednom od najuspješnijih perioda ovog kluba. Atleticova jedanestka je za klub debitovala u avgustu 2011. godine u meču protiv Osasune. Prvi gol u dresu Rojiblancosa je postigao u Evropa ligi protiv Rennesa. Do ovog ljeta za prošlogodišnje prvake Španije je odigrao ukupno 127 utakmica i postigao je 13 golova. Sa Atleticom je osvojio Primeru, Kup Kralja i Super Cup, a u finalu Lige prvaka 2014.godine njegov tim je poražen od gradskog rivala Reala iz Madrida.

Prvi julski dani Ardi su donijeli transfer karijere i prelazak u klub koji predstavlja san većine igrača. Sada Arda igra u dresu Blaugrane. U redove prvaka Evrope Turan je prešao za 41 milion eura.  Za Ardu Barcelona predstavlja novi veliki izazov i priliku da osvoji one trofeje koji mu fale u karijeri i tako postane najtrofejniji turski igrač. Njegov karakter je potreban katalonskom klubu i nema sumnje da će se Arda veoma brzo uklopiti u stil igre Luisa Enriquea, koji je i najzaslužniji za dovođenje Turčina u redove evropskog giganta. Kontrola lopte i dribling koje posjeduje Arda su navodno uvijek oduševljavali trenera Barcelone.

Jedan san je ispunjen, a svakako ovaj fudbaler može poslužiti mnogima kao uzor. Nikada nije zaboravio odakle je došao, pa i dan danas plaća račune komunalija svom stanovništvu u ulici u kojoj je rođen, a učesnik je i brojnih humanitarnih akcija, posebno onih u kojima se pomaže bolesnoj djeci. 

Učitaj još novosti