03. 02. 2016 - 14:24
Problemi za Barcelonu: Pojedince bi mogao savladati umor zbog...
907
Shares
Problemi za Barcelonu: Pojedince bi mogao savladati umor zbog velikog broja utakmica

UMOR

Problemi za Barcelonu: Pojedince bi mogao savladati umor zbog velikog broja utakmica

Faris Karić (Barcabih.com)
03. 02. 2016 - 14:24
0
Shares

Jedna od ključnih stvari u trijumfalnoj prošloj sezoni bila je fizička sprema igrača na kraju sezone. Luis Enrique je na samom početku prvenstva počeo s dosta rotacija te kvalitetnim zamjenama kao što su Xavi ili Pedro uspio je održati ekipu svježom. Također, odsustvo ozljeda omogućilo mu je da raspodijeli igračke minute gotovo podjednako za svakog igrača tako da bi u dijelu sezone kada se osvajaju trofeji bili u dobroj formi.

Međutim, ove sezone, situacija je dosta složenija. Raspored je dosta gušći s obzirom da su igrači nastupili na Superkupu Evrope, Superkupu Španije te Svjetskom klupskom prvenstvu. Do ovog momenta ekipa je odigrala 37 mečeva u poređenju s prošlosezonska 32. Da stvar bude gora, ozljede Rafinhe, Messija i drugih igrača uz zabranu registrovanja Arde i Vidala do januara, Luisa Enriquea su primorale da potraži druga rješenja.

usporedba

Asturijski stručnjak morao je više nego inače koristiti svojih najboljih 11, te su oni skupili čak 4995 minuta više nego prošle sezone u ovo vrijeme. Od najboljih 11 (ekipa koja je najčešće započela meč), samo su Messi i Alba odigrali manje minuta nego prošle godine zahvaljujući ozljedama dok je Claudio Bravo na terenu proveo identičan broj minuta kao i prošle sezone. Najveća razlika je Luis Suarez, ali moramo uzeti u obzir da je na početku prošle godine odrađivao suspenziju.

Igrači kao što su Busquets, Mascherano ili Rakitić su odigrali preko 600 minuta više u odnosu na prošlu sezonu, a posljedice toga ćemo pratiti na njihovim nastupima. Ipak, Barça je to riješila na najbolji mogući način, sa 26 utakmica u nizu bez poraza iako su u posljednjim mečevima bili nekonstantni te je bilo teško pronaći tečnost u igri.

S pobjedničkim karakterom kakav posjeduju, klub je uspio pobijediti u svim tim mečevima, ali fizički umor je i više nego evidentan.

Učitaj još novosti