05. 02. 2016 - 17:34
Kako Kina privlači svjetske igrače i menadžere?
907
Shares
Kako Kina privlači svjetske igrače i menadžere?

ZAŠTO BAŠ KINA?

Kako Kina privlači svjetske igrače i menadžere?

05. 02. 2016 - 17:34
0
Shares

Shakhtar Donetsk je pristao da proda Alex Teixeiru kineskom klubu Jiangsu Suning za 50 miliona eura. Brazilski veznjak je bio meta Liverpoola, ali nisu htjeli da daju toliko novca. Alex slijedi svog zemljaka Ramiresa koji je za 25 miliona funti prešao iz Chelseaja u isti klub.

Ali zašto bi dvadesetosmogodišnji Brazilac napustio Chelsea zbog kluba koji je završio deveti u kineskoj ligi 2015. godine?

Veznjak, koji je došao iz Benfice 2010. godine za oko 17 miliona funti, počeo je samo sedam utakmica u Premier ligi ove sezone. A prilike za dokazivanje kod novog privremenog menadžera Guus Hiddinka je vrlo teško dobiti.

Ali zašto Kina?

Pa, postoji povezanost koju Jiangsu ima sa Chelseajem. Menadžer im je bivši defanzivac Plavih Dan Petrescu.

Pored toga, neki brazilski reprezentativci već neko vrijeme planiraju da odu u Kinu.

Brazilska povezanost

paulinho

Među najpoznatijim je bivši veznjak Tottenhama Paulinho. Potpisao je četverogodipnji ugovor sa šampionima Guangzhou Evergrande u junu 2015. godine. Ugovor je bio vrijeda 9.9 miliona funti

Bivši napadač Reala, Manchester Cityja i Milana Robinho je također igrao za Guangzhou prošle sezone.

Igrao je za tim za koji je igralo nekoliko Brazilaca i kojem je menadžer brazilski osvajač Svjetskog prvenstva Liuz Filipe Scolari.

Međunarodni igrači i menadžeri

87932277-getty-scholari

Scolari je naslijedio drugog osvajača Svjetskog prvenstva, Italijana Fabio Cannavara – koji je zamijenio drugog osvajača Svjetskog prvenstva, bivšeg italijanskog šefa Marcello Lippia.

Tu je poznato lice Sven-Goran Erikssona.

On vodi Shanghai SIPG, a u Kini radi od 2013 godine, te je čak nedavno tvrdio da će mu se pridružiti kapiten Engleske i Uniteda Wayne Rooney.

Govoreći o životu u Kini, Šveđanin je sve ushićeno hvalio.

Ovo je fantastična zemlja za živjeti. Živim u Šangaju, i ako me pitate da ga uporedim sa Londonom, iskreno ne mogu reći koji je bolji grad.

87933007-gettyimages-470494426

Fudbal ovdje postaje veliki i imaju veoma velike ambicije za kinesku Super ligu.

Već imamo poznate igrače, poput Asamoah Gyana i Demba Ba, i oni su donijeli nešto posebno.

Fudbal je postao dosta, dosta veći čak i za vrijeme koliko sam ja ovdje. Mislim da će u narednim godinama postati još veći i da bi igrač poput Rooneya mogao da pomogne njegov razoj.

Novac

Može se raspravljati da li će Rooney ikada otići na istok, ali je sigurno da je plata prilično dobra.

Jedini britanski igrači koji su do sada prešli u Kinu su Maurice Ross 2010. godine, Derek Riordan 2011. godine i Akpo Sodje 2012. godine.

Jedan od Erikssonovih zvijezda u Shangaiu, već spomenuti bivši napadač Sunderlanda Gyan, će biti sretan što je povećao interesovanje.

87933009-gettyimages-462922910

Navodno je postao jedan od najplaćenijih igrača u svijetu prošlog jula. Napadač Gane, koji je proveo samo jednu sezonu u Premier ligi, navodno zarađuje oko 350 000 dolara sedmično.

Ovo je sedmična plata koju imaju samo nekolicina najboljih u fudbalu – poput Messia i Ronalda.

Razvijanje

Sa tolikim novcem, broj poznatih imena koji odlaze na istok će se vjerovatno povećati.

Prisustva rastu, plate sigurno rastu, kao i prihodi od sponzora.

Povećanje bogastva i populacije u Kini su već okrenuli sport u multimilionski biznis, i sigurno je da kineska Super liga također napreduje – samo pitajte Ramiresa.

 

 

Učitaj još novosti