08. 02. 2016 - 16:39
Od seks skandala, do borbe za titulu Premiershipa
907
Shares
Od seks skandala, do borbe za titulu Premiershipa

LEICESTER

Od seks skandala, do borbe za titulu Premiershipa

Dušan Ninković (Engleskifudbal.com)
08. 02. 2016 - 16:39
0
Shares

Četu Klaudija Ranijera smo veoma dobro upoznali ove sezone. Šmajhelov sin, visoki Nemac, njegov partner, reprezentativac Jamajke rođen u Notingemu, pouzdani kapiten reprezentacije Austrije, levo krilo koje je bilo višak u Aston Vili, najbolji strelac lige koji je samo maštao o profesionalnog fudbalu i dva čuda iz Afrike, jedno iz njenog severnijeg i jedno iz centralnog dela.

leicester1

Svakoga dana možete pročitati nešto o količini para datoj za Mareza, o Vardijevog novom ugovoru ili o fantastičnom poslu skauting službe koja je pronašla Kantea. Cela Evropa priča o ovim momcima. Zato ćemo se ovim tekstom prisetiti nekih drugih momaka, koji su ne tako davno nosili dres istog kluba.

Kada je Najdžel Pirson uspeo da izbori opstanak ekipi Lestera svi smo mislili da je iz ekipe izvučen maksimum, da je timu bila potrebna čvrsta ruka i da će više ratnički nego talentovani Lester i ove godine imati iste ciljeve. Borba za opstanak uz gvozdenu disciplinu sa tribina, odakle je mečeve svog  tima pratio Pirson. O lepršavom i dopadljivom fudbalu u novoj sezoni niko nije razmišljao ali je tokom leta Lester bio prinuđen da promeni sebe, promenom na klupi tima.

Između dve sezone, na promotivnoj turneji, klub je posetio Tajland, domovinu vlasnika tima. Njegovo ime nećemo koristiti jer je dosta nepraktično a o gostovanju na Tajlandu možete da uključite sve moguće stereotipe koje ste čuli. Upravo to su radili i igrači Lestera.

U seks skandal koji je pogodio klub se umešao i rasizam. Na snimcima sa Tajlanda se nalaze tri igrača prvog tima uz nekoliko lokalnih devojaka. Pored Toma Hopera (napadač) i Adama Smita (golman), možemo da vidimo i Džejmsa Pirsona, defanzivca i trenerovog sina. Njegov ispad na Tajlandu je razlog za očevo napuštanje kluba, iako to nikada nije javno navedeno kao razlog. Vlasnici kluba su bili razočarani ponašanjem i u naredne dve nedelje su pored Najdžela otkaz dobila i sva tri učesnika sa snimka koji je u Britaniji objavio Miror.

Kada je na klupu doveden Ranijeri, mnogi su ovaj tu odluku smatrali bizarnom. Iako je Lester najmanji klub u kom radi u poslednjih 25 godina, činilo se da nema ono što je potrebno u borbi za opstanak. Pre Lestera je bio selektor Grčke nekoliko meseci i na četiri meča zabeležio remi i tri poraza. Na King Pauer stadionu se snašao odlično i ekipi je najviše doprineo taktički. Lester ne igra ”bunkere” ali se perfektno brani. Kako se snašao Najdžel Pirson? Nikako. Sedam meseci kasnije, još uvek nema klub.

lester-ranijeri

Gde su glumci iz priglupog filma?

Smit brani za ekipu Nortemptona. Četvrti rang engleskog fudbala ali prva pozicija na tabeli. Redovan je na golu i jedan je od zaslužnijih za dobar plasman ekipe. Zabeležio je preko trideset nastupa u svim takmičenjima u ovoj polusezoni. Kako stvari stoje, gledaćemo ga u ligi iznad naredne sezone.

Tom Hoper je zabeležio 17 nastupa u Skantorpu, gde je igrao i kao pozajmljen igrač Lestera, koji se nalazi u sredini Lige 1. Postigao je tri gola u ekipi koja ima problema sa efikasnošću. Teško je očekivati da se vrati na veliku scenu i zablista na premijerligaškom nivou.

Džejms Pirson je našao klub tek pre nekoliko dana. Dok Lester vodi neverovatnu borbu za titulu, ovaj momak će pokušati da ojača odbranu Barneta, 18. tima u Ligi Dva. Sa 33 osvojena boda (13 više od zone ispadanja) njima ne preti opasnost. Još uvek nije imao mogućnost da debituje za klub a naredni meč Barneta je protiv pretposlednjeg Dagenham & Redbridž.

Kada vas sin za deceniju ili dve bude pitao da mu objasnite kako je Lester došao do titule, da li ćete stvarno priču početi rečenicama ”Bilo je to na Tajlandu, u leto 2015. Tada su Najdželov sin i još dvojica momaka…”?

Učitaj još novosti