09. 02. 2016 - 14:58
Prerano kucanje na vrata slave i projekti koji su obećavali...
907
Shares
Prerano kucanje na vrata slave i projekti koji su obećavali titule, a ne otkaze!

NEUSPJELI PROJEKTI

Prerano kucanje na vrata slave i projekti koji su obećavali titule, a ne otkaze!

Kenan HADŽIĆ (Sport.ba)
09. 02. 2016 - 14:58
0
Shares

"Dobar dan, moje ime je Brendan Rodgers i ja dolazim na Anfield da napokon donesem titulu prvaka ovom velikom klubu." 

I bio je blizu, jedan tačan pass i mirnoća na lopti onog koji je uvijek na njoj bio najmirniji odvojila je Liverpool od tako željene titule prvaka Engleske.

Navijači, uprava kao i trener i igrači ostali su razočarani propuštenom šansom, ali su šlag ipak ostavili za onu sljedeću sezonu.

"Moje ime je Rudi Garcija. Dolazim iz Francuske i sa Lilleom sam činio čuda. Napravio sam veliki broj igrača i Romu želim da vratim na tron Italije, korak po korak." 

I nije loše počeo, vratio je sjaj najljepšeg fudbala u Italiju i rimsku publiku doveo do usijanja. "On je taj, on je trener koji će Romi da donese titulu", govorili su svi u Rimu čije srce kuca za Vučicu.

Ali nije, ni on niti Brendan Rodgers nisu Liverpool i Romu vratili na sami vrh i njihovi planovi nisu do kraja odrađeni. 

Trener iz Sjeverne Irske od glavnog favorita za ispadanje što je prije sezone u kojoj će Swansea da blista stvarno bio napravio je stabilnog premijerligaša koji i danas svoju igru gradi na temelju onoga što je Rodgers postavio.

Da se ne radi samo o običnom treneru nego vrhunskom stručnjaku i genijalcu kakvih je u svijetu danas malo Rodgers je dokazao na samoj "aplikaciji" za posao kada je u tada igrački srušen i potonuli Liverpool donio projekat koji je sačinjavao 200 stranica.

Vlasnici kluba sa Anfielda nakon čitanja istog s osmijehom su zovnuli ovog trenera i on je preuzeo diva bez imalo snage i želje da ustane i krene koračati dalje.

I nije krenulo dobro, imao je velikih problema na startu sa uigravanjem svoje dopadljive pass igre i pressinga po cijelom terenu, a igrački kadar koji je imao na raspolaganju nije davao previše nade da će on u tome i uspjeti.

Vratimo se na projekat koji je donio i predstavio vlasnicima kluba, a koji je Liverpoolu nakon svog završetka obećavao titulu prvaka. A kraj je bio sezona 2017/18 kada je Anfield trebao dočekati novog šampiona. 

U Romi je bilo slično, Rudi Garcija došao je sa velikom reputacijom i obećevanjima da će Romu vratiti u sami vrh talijanskog i evropskog fudbala. 

Roma koja je sezonama prije završavala na za njih "smiješnom" petom ili šestom mjestu i u egalu za titulu prvaka bila samo prvih pet kola, a optimizam koji je zajedno sa Garcijom došao iz Francuske obećavao je bolje dane.

I krenuo je puno bolje, prva sezona, prvih deset utakmica i deset pobjeda u nizu rimske Vučice. 

Juventus je bio za petama Romi, ali je i dalje bio onaj koji gleda u leđa protivniku koji gazi sve pred sobom.

Roma je očekivano pala i ligu je završila na drugom mjestu daleko iza Juventusa koji je odigrao jednu od najboljih sezona u svojoj historiji.

Nisu imali šanse, ali su navijači dobili ono što su željeli. Borba za titulu i Roma u vrhu talijanskog fudbala. Prerano, tako nije trebalo biti.

Ista stvar je i sa Liverpoolom. Druga sezona i neočekivana borba za titulu u kojoj su imali sve u svojim rukama navijačima je dala nadu da je upravo to ono što su čekali, a već sljedeću sezonu očekivali su lepršavu igru i nikad bolji Liverpool.

I nisu ga dobili, niti bolji Liverpool niti navijači Rome nisu vidjeli bolju Romu. Projekti koji su obećavali sami vrh prerano su pokucali na vrata velike slave, a samim tim podigli su i ambicije klubova kao i navijača. Rodgersov dosije došao je na pola puta i u trenutku kada je dobio otkaz u Liverpoolu. Bio je na mjestu koje je projekat i zahtjevao. Bio je u realnoj borbi za četvrto mjesto, a ne za titulu kako su svi željeli.

Isto je i sa Romom, svi su već sljedeće sezone očekivali napad na Juventus i konačno osvajanje Calcioa ispred Stare dame, a za to nije bilo ni vremena, ni prostora ni resura. 

Očekivanja su donijela i veliki pritisak, a to relativno mladi treneri nisu izdržali. Medijsko ubijanje Irca i Francuza i stalna priča oko otkaza bila je neprevaziđena tema svake press konferencije, svakog pitanja i svakog odgovora.

Navijači Liverpoola i Rome nisu dali priliku Rodgersu i Garciji da završe započeti posao, tražili su njihovu glavu i pod hitnu reakciju kluba zbog "brukanja i uništavanja" renomea njihovog kluba.

Renomea koji su oni postavili i koji su trebali završiti trofejima, a ne otkazima.

Učitaj još novosti