10. 02. 2016 - 16:13
Utrka za titulu Premier lige: Ko ima najboljeg golmana?
907
Shares
Utrka za titulu Premier lige: Ko ima najboljeg golmana?

ANALIZA GOLMANA IZ ČETIRI NAJBOLJA KLUBA

Utrka za titulu Premier lige: Ko ima najboljeg golmana?

10. 02. 2016 - 16:13
0
Shares

Prva četiri kluba Premier lige igraju jedni protiv drugih u nedjelju, Leicester putuje u susret Arsenalu, dok će Mancheser City ugostiti Tottenham.

Šest bodova dijeli timove na tabeli i ovaj vikend im nudi priliku da pošalju poruku o svojoj namjeri u utrci za titulu.

Leicester, Tottenham, Arsenal i Manchester City imaju jedne od najboljih golmana u ligi; Kasper Schmeichela, Hugo Llorisa, Petr Checha i Joe Harta.

Ali šta statistika kaže o njihovom performansu u sezoni 2015/16? Pogledajte u nastavku…

Utakmice bez golova i primljeni golovi

Tottenham trenutno ima najbolju odbranu u Premier ligi. Tim Mauricio Pochettina je primio samo 19 golova ove sezone – iako je Lloris bio na terenu tokom 18 golova.

Zbog toga je ispred Harta (koji je primio 21 go od Manchesterovih 26), Cecha (koji je primio 22 gola u Arsenalu) i Schmeichela (koji je primio 27 golova u Leicesteru).

Najmanje primljenih glova

Cech je na prvom mjestu sa 12 utakmica bez primljenog gola, iza njega je Hart koji je odigrao 11 utakmica bez gola.

Schmeichelov broj raste. Leicester nije primio go u pet od posljednjih 7 utakmica, više nego što su uspjeli u njihovih prijašnjih 18 susreta.

Odbrane

Kada se radi o odbranama, Arsenalov Cech je bio najaktivniji. Ustvari, samo je Stokeov Jack Butland imao više odbrana u Premier ligi.

Cech je upisao 85 odbrana ove sezone – 19 više od Leicesterovog Schmeichela. Arsenalov golman je također najbolji kada se radi o odbranama šuteva iz šesneasterca.

Uprkos velikim obavezama, Cech je opet uspio da održi najbolji procenat odbrana stalnih golmana u Premier ligi. Češki reprezentativac je odbranio 79.05 % šuteva na go.

Greške

Od svih golmana koji su odigrali najmanje 20 utakmica u Premier ligi, Schmeichel je napravio najmanje grešaka. Prema Opti, dvadesetdevetogodišnjak je napravio samo jednu grešku ove sezone, i to u utakmici sa Cityjem kada mu je ispala lopta.

Leicester je tada prošao nekažnjeno – ali Lloris, Hart i Cech nisu imali toliko sreće.

Tottenhamov Lloris je dva puta ispustio loptu, i to su bile dvije greške zbog kojih je primio dva gola.

U Opti se smatra da je mogao biti bolji i da je mogao odbraniti izjednačujući pogodak Kieran Gibbsa u novembru. Također je uspio da odbije Mbembin udarac glavom, ali samo do Aleksandra Mitrovića u decembarskom porazu od Newcastla.

Hart, međutim, dao je Norwichu pogodak u 83. minuti kada je odbio nabačak Robbie Bradya u noge Cameron Jeromeu, koji je uspio da izjednači – iako je kasni penal Yaya Tourea osigurao tri boda za Manchester City.

I Cech je počeo sezonu na najgori mogući način, slabom procjenom slobodnog udarca Dimitri Payeta i dopuštanju Cheikhou Kouyateu da postigne go glavom; tada je West Ham pobijedio na Emirates stadionu sa 2-0.

Dodavanja

Moderni golmani ne samo da trebaju braniti, nego njihove vještine u fudbalu počinju da se analiziraju. Pa kako četiri najbolja golmana znaju s loptom?

Leicesterov Schmeichel je imao najviše pasova od stalnih golmana u Premier lgi (734), ali ustvari ima najmanju tačnost pasova među golmanima iz najbolja četiri kluba (31.61%)

Objašnjenje za to je odličnih 86 % od Schmeichelovih pasova – 634 – su završili na polovini protivnika. To je najveći procenat u Premier ligi.

Uspiješnost ovih dugih pasova je samo 23.43%. To je dosta manje od Cechove preciznosti. Arsenalov golman je imao 37.14% uspiješnih pasova u zadnju trećinu druge strane terena – iako generalno ima metu koja se zove Olivier Giroud.

Tottenhamov Lloris ima najbolju tačnost pasova među regularnim golmanima Premier lige, 63.31%.

Interesantno, kontrast između taktika koje koriste Leicester i Spursi se mogu vidjeti u uspiješnim pasovima golmana – Lloris je drugi sa zada  po broju pasova u protivničku zadnju trećinu terena, od regularnih golmana Premier lige naravno.

 

Učitaj još novosti