10. 02. 2016 - 21:23
"Hajduk je religija, a imam draži naslov nego svjetsku bronzu...
907
Shares

TRENER SVIH TRENERA:

"Hajduk je religija, a imam draži naslov nego svjetsku bronzu s Vatrenima"

Saša Čobanov (Index.hr)
10. 02. 2016 - 21:23
0
Shares

Na današnji dan 1935. u Travniku rodio se trener svih trenera, legendarni Ćiro Blažević. Ćiru zaista nije potrebno puno predstavljati, o njemu se ionako više-manje sve zna.
 
Kao trener nakon 24 godine posta donio je 1982. Dinamu povijesni naslov, titulu koju će i dan danas mnogi ''purgeri'' smatrati kao nešto puno više od sportskog trofeja. S Prištinom je 1986. napravio čudo i legendarne su priče o silnom zlatu kojeg su prištinski zlatari skupljali kako bi Ćiru privoljeli da ostane. Međutim, kruna karijere Ćire Blaževića bez sumnje je bronca osvojena na Svjetskog prvenstvu u Francuskoj 1998. 
 
Do svoje 80. Ćiro je bio u pogonu, nemiran duh nije mu dao mira i u poznim godinama zarađivao je trenerski kruh čak i u Kini, da bi karijeru okončao (mada se sa Ćirom nikad ne zna) u Zadru.

ciro-sp
 
Iskoristili smo Ćirin 81. rođendan da bi s njim kratko popričali o nogometnim temama koji su obilježili prošli i koji će obilježiti idući tjedan.
 
''Dirnut sam sine što si se sjetio i nazvao me. Istini za volji, kad si u ovoj dobi i kad slaviš rođendan nije ti baš do slavlja jer si zabrinut hoćeš li doživjeti onaj idući. Za blesana poput mene to je danas glavna preokupacija. No, pustimo mi to, hvala ti sine, puno ti hvala'', odmah nam je rekao Ćiro kad smo ga nazvali.
 
Kad smo već kod rođendana, pa koliko vi zapravo godina imate. Zar nije postojala priča da je misterij kad ste vi zapravo rođeni?
 
''Ma to sam ti ja malo muljao još kad sam bio igrač. Tada nisi mogao ići vani kad si htio, pa smo ja i drugovi malo oduzimali i dodavali po koju godinu, no prava je istina da sam zaista rođen na današnji dan prije 81 godinu.''
 
Trener ste svih trenera, no manje je poznato da ste i kao igrač imali zanimljivu karijeru. Dinamo,  Hajduk, Rijeka i Sarajevo bila velika imena jugoslavenskog nogometa. Kakav ste bili kao igrač?
 
''Teško mi je o tome suditi, a i s druge strane, igračka karijera mi je bila jako kratka. Igrajući za B reprezentaciju Jugoslavije u Ljubljani teško sam ozlijedio koljeno. Popucali su mi križni ligamenti, a tada ortopedija nije bila na nekoj razini. Ta ozljeda je kompromitirala sve što sam obećavao kao talent. Znao sam da više nikad neću igrati nogomet i srećom pa sam bio dovoljno mudar da se uhvatim knjige i škole. Na kraju se ispostavilo da mi se kao treneru sve vratilo i to s kamatama.''
 
Koji vam je najveći uspjeh u karijeri?
 
''Bez ikakve dvojbe, to je naslov prvaka Jugoslavije s Dinamom 1982. Nije to bio samo sportski uspjeh, bilo je to nešto puno više. Tada je cijela Hrvatska disala skupa s nama. Bilo je to nešto čudesno. Sine, kad svjetsku broncu s Hrvatskom podredim tom naslovu, onda ti je jasno koliko mi to znači.''

Zimski prijelazni rok obilježili su Kinezi, koji su potrošili silne novce kako bi doveli svjetske zvijezde u svoju ligu. Bili ste trener Shanghai Shenhua i mlade reprezentacije Kine pa iz prve ruke možete reći jesmo li svjedoci početka stvaranja jedne nove nogometne supersile ili je ovo samo kratkotrajna zaluđenost nogometom?
 
''Uvijek sve kreće od glave. Njihov ministar sporta zaluđen je nogometom i sad im je to glavna preokupacija jer je on to naredio. Sredstava imaju, para imaju, a lova je ključ svega. Mogu ulagati koliko hoće, a nemaju nikakve odgovornosti. Uvjeren sam da će uspjeti, samo ako budu strpljivi i ako dovedu vrhunske trenere, posebice za mlađe kategorije. Kod njih je pravilo da u momčadi mogu igrati samo tri, četiri stranca. Džaba tebi ako dovedeš i Messija i Ibrahimovića da skupa igraju ako nemaju s kim igrati. Sportska su nacija, nadareni su, moraju samo od malena stvarati nogometaše. Neka budu pametni i dovedu hrvatske trenere i bit će tu svašta. Vjerujte mi.''
 
Tema dana jučer bila je ostavka vašeg kuma Zdravka Mamića. Što mislite o tome, s obzirom da ste u posljednje vrijeme jedan od njegovih najvećih kritičara?
 
''Žao mi ga je što se doveo u takvu situaciju. Iskreno, ne raspolažem s dovoljno informacija oko optužbi koje mu se stavljaju na teret, no čim se odlučio na taj korak jasno je da je bio stisnut uza zid. Vjerojatno su mu njegovi odvjetnici to sugerirali.''

Dao je ostavku na mjesto izvršnog predsjednika, no ostat će u klubu u ulozi nekakvog savjetnika. Mislite li možda da je to samo jedan spin, a da će iz sjene i dalje vladati Dinamom?
 
''Ne vjerujem da bi čak i on bio sposoban za takve akrobacije.''

torcida-hajdukHajduk su subotu slavi 105. rođendan, a ovih dana svjedoci smo masovnog učlanjivanja u splitski klub. Bili ste trener Hajduka, što biste Hajduku poželjeli za rođendan?
 
''Hajduk je tradicija, Hajduk je religija, Hajduk je sve. Takav lokapatriotizam i ljubav prema svom klubu nema nitko na svijetu. Dalmatinac u trenutku rođenja postaje Hajdukovac. Po tome je Hajduk jedinstven na cijeloj kugli zemaljskoj. Želim Hajduku sve najbolje jer je on ponos sviju nas.''

Učitaj još novosti