11. 02. 2016 - 15:12
Novi Totti? Kako je Perotti vratio lažnu devetku u Romu
907
Shares
Novi Totti? Kako je Perotti vratio lažnu devetku u Romu

PEROTTI JE SJAJNO POČEO SVOJU KARIJERU U ROMI

Novi Totti? Kako je Perotti vratio lažnu devetku u Romu

11. 02. 2016 - 15:12
0
Shares

Počeo je godinu kao igrač Genoae ali je 31. januara imao posljednji nastup za njih. Dan kasnije, u kulminaciji prelaznog roka, zvanično je prestavljen ao Romin igrač, i istog dana kada je završio svoj prelzak imao je debi za svoj novi klub.

Argentinac nije imao problema u prelasku u novu okolinu, učestvovao je u akciji za go na svom debiju u pobjedi nad Sassuolom. To je bilo u utorak. U nedjelju je već postigao svoj prvi pogodak u pobjedi nad Sampdoriom. U Romi je sedam dana i već ima go i asistenciju. To je izvanredno uspiješan početak.

Perrotievo ime nema istu zvučnost van Italije. Ima 27 godina, nije ispunio svoj potencijal sa Sevillom i ignorisan je od strane svoje zemlje od kako su povrede počele ometati njegov razvoj. Genoa ga je dovela u Seriju A za samo 250 000 funti. To je daleko od karijere i novca koji se asocira sa većinom eltinih igrača.

Prečica je bila dobra za Perottia. Vodila ga je da bude pod uticajom Gian Piero Gasperinia, koji ga je uključio igrača u svoj kultni 3-4-3 sistem.

Gian Piero Gasperini je u svom drugom roku na poziciji menadžera Genoe, koji je počeo 2013. godine.

Za Perottia, Gasperiniev sistem i tečan stil igre djelovao je kao sloboda nakon godina bola i neuspijeha. Pronašao je kuću u timu gdje je primio podršku za svoj lagani dodir i elegantno kretanje. Sa sposobnošću došla je i stalnost. Perotti je postao napadačka osnova Genoe. Na kraju, njegov odlazak iz kluba činio se neizbježnim. Otišao je u Romu na šestomjesečnu posudbu za 800 000 funti, sa opcijom da ga trajno ostave za 7 miliona funti.

Dogovor se na izgled činio neupadljivim, ali sa detaljnim istraživanjem, dogovor je označio važne taktičke promjene na pomolu na Stadio Olimpicu.

Povratak Luciano Spallettia u Romu prošlog mjeseca dao je povoda za mnoge diskusije. Kada je prvi put bio na klubi Rome, taktički je eksperimentirao, te je ponovo uveo lažnu devetku u igru. Uloga – i sistem u kojem je ta uloga – je efektivna, i pomogla je Romi da dva puta završi na drugom mjestu Serije A i donijela im je dvije pobjede na Italijanskom kupu.

Ikonski Totti je igrao na toj poziciji. Spallettieva Roma je igrala sa 4-1-4-1, ali sa Tottiem – kao usamljenim napadačem. Ono što se često dešavalo jeste da se Totti vrati duboko na poziciju playmakera gdje je proveo većinu svoje karijere, stvarajući prostor gdje su jedan ili dva veznjaka išli naprijed.

Nije mnogo prošlo nakon novog dolaska Spallettia i odmah je počeo sa transferima. Perotti je bio jedan od prvih koje je trebao kupiti. Dobio je dres sa brojem 8, ali na debiju sa Sassuolom igrao je lažnu devetku. Imao je istu ulogu protiv Sampdorie prošlog vikenda. Čini se da je on taj s kojim Spalletti ponovo uspostavlja svoju taktiku. Iako je to veliko pitanje, Perotti se uklapa u taj sistem. Ima ono što treba na toj poziciji, nešto o čemu je pričao nakon utakmice sa Sampdoriom. “Uloga? Uradio sam to mnogo puta u mojoj karijeri. Znam pokrete.

I sigurno je da zna. U Genoi, često je igrao ulogu lažne devetke u formaciji bez napadača; 3-4-3. Kada nije igrao na sredini, bio je na lijevom krilu, odakle je mogao da se kreće unutra i štima na svoju desnu nogu. S dolaskom Stephan El Shaarawya u Romu, nije se činilo da će on igrati na lijevoj strani Spallettievog napada.

Protiv Sassuoloa, teoretske koristi lažne devetke su se savršeno vidjele sa Perottiem. Gdje je prije napadačka igra tima bila statična, sada je bilo dosta kretanja s loptom. Perotti je išao vertikalno i horizontalno, tražeći prostor i izvlačući igrača koji ga je čuvao kako bi oslobodio prostor sa svoje suigrače. Savršeno je funkcionisao sa El Shaarawyem, i vidjeli smo asistencije i golove i jednog i drugog.

U obje utakmice, Perottieva prirodna potreba da traži, zajedno sa tehničkom briljantnošću i inteligencijom, veoma dobro su poslužile Rominom sistemu. Performans je bio olakšanje za Spallettia, ko ima mogućnost da igra bez napadača, opcija koja izgleda održivija zbog slabe forme jedinog iskusnog napadača, Edina Džeke.

Naš reprezentativac je došao u Romu na početku takmičenja, ali je samo postigao tri gola u 19 nastupa. Razlozi zbog njegovog neuspijeha u Seriji A se gomilaju, od “ne voli da igra sam”, do “fali mu sigurnosti”. Međutim, sigurno je da to nije zbog manjka šansi. Tokom godina, Roma se brine o tome kako zamijeniti Tottia. U procesu, nekoliko sistema i igrača – od Džeke do Seydou Doumbiae – su pokušani i ništa nije uspjelo. Sada, zahvaljujući Perottiu, ne moraju da s ebrinu o tome. On igra a Spalletti je trener, lažna devetka se vratila.

Učitaj još novosti