05. 04. 2016 - 10:17
"Plavi anđeo" je potpuno opčinio i Barsu i Atletiko
907
Shares

UOČI ČETVRTFINALA LIGE ŠAMPIONA

"Plavi anđeo" je potpuno opčinio i Barsu i Atletiko

05. 04. 2016 - 10:17
0
Shares

U utorak uveče Atletiko Madrid i Barselona igraju od 20.45 u četvrtfinalu Lige šampiona. Spisak fudbalera koji su nosili dres oba tima nije velik, ali se na njemu nalaze mnoga velika imena poput Davida Vilje, Hulija Alberta, Tijaga Mote i najsvežijeg primera, Arde Turana. Ipak, jedan igrač koji je svojim majstorijama radost donosio navijačima iz oba tabora posebno se ističe.

Sledi drugi veliki okršaj ove dve ekipe u najboljem klupskom takmičenju u prethodne tri godine, a 2014. u istoj fazi uspešniji je bio tim Dijega Simeonea, pošto je nakon pobede od 1:0 u Madridu, njegov tim na gostovanju izborio remi, 1:1.

Na stranu sad i Vilja, i Mota, i Turan. Niko od njih ni približnio nije uneo buru u španski i evropski fudbal kao „plavi anđeo“. Bernd Šuster, nemački vezista koji je u Španiji osim za Barselonu i Atletiko nastupao i za Real Madrid, svojim igrama a naročito transferima uzburkivao je strasti na Pirinejskom poluostrvu.

9e91fe3fe5df1fcdf8b16da81bde735d

Bernd je svoju karijeru u Primeri počeo 1980. kada ga je kao mladog igrača iz Kelna dovela Barsa. Čelni ljudi tog kluba napravili su sjajan posao, jer je ovaj plejmejker dugo bio jedan od motora na stadionu „Kamp Nou“. Iste godine je i zvanično bio drugi igrač sveta, iza svog zemljaka Rumenigea, a uz pomoć saigrača, osvojio je i nacionalno prvenstvo 1985. Nakon toga, počele su muke sa povredama, propustio je i celu sezonu 1986/87, a tačno tri godine po osvajanju vrednog pehara i više od 200 odigranih utakmica, razočarao je sve u svom dotadašnjem timu, pošto je odbivši nekoliko ponuda iz Italije i Nemačke, odlučio da pojača Real Madrid! Beli dres je nosio dve godine, od 1988. do  titulom obeležene 1990. ali je rastanak bio prilično neslavan, jer je i pored bitne uloge u trofejnoj sezoni, iz kluba dobio raskid ugovora i slobodu da pregovara sa kim želi, a uvređena zvezda opet je spremila osvetu.

Nakon svetskog prvenstva u Italiji 1990. prešao je u Atletiko Madrid, tada klub čuvenog biznismena Hesusa Hila, a taj prelazak mnogi navijači tog kluba smatraju ključnim događajem u početku uspešne ere „jorgandžija“ devedesetih godina. Šuster je predvodio tim koji je neočekivano ušao u borbu za titulu, a osvojena su i dva Kupa Kralja za redom, 1991. i 1992. Ovaj drugi bio je posebno drag jer je osvojen na stadionu najvećeg rivala, madridskog Reala, uz njegov sjajan pogodak iz slobodnog udarca.

Sledeća godina Nemca obeležena je karakteristično, uz svađu sa Hilom i povredu, pa je još jedan „šusterovski“ odlazak bio na vidiku. Leta 1993. je pojačao Bajer Leverkuzen za koji je igrao tri sezone, a karijeru je završio u meksičkom Universidadu.

Direktni prelasci u redove velikih protivnika nisu popularna stvar u fudbalu. Igrač je tim potezom osuđen na neprijateljstvo sa onima koji su ga nekada gledali kao idola, što se mnogima obilo o glavu. Šuster je uzdrmao fudbalski svet dva puta, prelaskom iz Barselone u Real, a potom iz „kraljevskog“ u crveno-beli deo Madrida. Ipak, ako pitate pristalice sva tri kluba, pre svega će vam istaći njegove slobodne udarce, golove i asistencije, što je najbolji dokaz kakav je igrač bio „Plavi anđeo“.

Učitaj još novosti