23. 04. 2016 - 08:55
Nikola Nikić za Sport.ba: "Nije sin napravio oca, već je otac...
907
Shares
Nikola Nikić za Sport.ba:

BIVŠI FUDBALER ŽELJEZNIČARA

Nikola Nikić za Sport.ba: "Nije sin napravio oca, već je otac napravio sina. Željezničar je napravio Sarajevo"

Kenan HADŽIĆ (Sport.ba)
23. 04. 2016 - 08:55
0
Shares

U nedjelju će se na stadionu Koševo odigrati 107. gradski derbi između Sarajeva i Željezničara, a sam podatak da ova utakmica može direktno odrediti koji od dva sarajevska kluba ide u Evropu dovoljno govori o važnosti meča.

Plavi s Grbavice predvođeni Edisom Mulalićem slavili su u prvom dijelu sezone golom Brazilca Thiaga, ali na Koševu nisu slavili punih 12 godina.

Portal Sport.ba kontaktirao je legendarnog fudbalera sarajevskih plavih, Nikolu Nikića, s kojim smo pričali o predstojećem derbiju i očekivanjima s istog.

Ovaj nekada brzonogi fudbaler na početku samog razgovora odmah se dotakao vremena kada je on igrao gradski derbi:

"Sjećanja na sarajevski derbi su zaista fenomenalna. Kada god sam igrao tu utakmicu bio sam strijelac jednog ili dva pogotka. U vrijeme kada sam ja otišao iz Željezničara mi smo imali dvije pobjede više od gradskog rivala. Derbi je nešto što je uvijek donosilo neki poseban osjećaj i sada je situacija ista. To su utakmice koje se ne zaboravljaju, ta atmosfera, taj osjećaj...", rekao je Nikola Nikić na početku razgovora za naš portal, a nakon toga rekao da derbi često dobiju ekipe koje su u tom trenutku slabije:

"Čudno je to kako na derbiju često pobjeđuju ekipe koje su slabije i u lošijoj formi. Primjera radi, Željeničar je sada u seriji loših rezultata, ali se na derbiju nikada ne zna. To je drugačija utakmica od svih ostalih. Derbi odlučuje pojedinac koji u trenutku inspiracije bljesne i donosi trijumf svojoj ekipi."

Na pitanje kako će na Željezničar utjecati činjenica da je ispao iz Kupa BiH i da je jedini način za plasman u Evropu onaj kroz ligu, Nikola Nikić je rekao:

"Realno gledano, puno veći pritisak je sada na Sarajevu nego na Željezničaru. Sarajevo mora da slavi u derbiju, a moje mišljenje je da na ovom neriješen rezultat izgleda kao najrealnija opcija. Željo je došao u situaciju da se sada bori za Evropu, dok je prije 10. kola bio u puno lošijoj poziciji."

Navijači Željezničara nakon ispadanja iz Kupa BiH pod znak pitanja su doveli kvalitet Edisa Mulalića, a Nikola Nikić nije ostavio prostora za takve izjave i razmišljanja:

"Kompetan uspjeh Željezničara nezahvalno je pripisati pojedincu ili bilo kome drugom. Uprava, trener, igrači, čistačica i svaki uposlenik u klubu zaslužni su za odličnu atmosferu koja se stvorila na Grbavici. Lično ne pamtim kada sam osjetio ovako nešto i to sam uživo vidio i osjetio kada sam bio gost na utakmici protiv Slobode. Vidio sam da su tu bili igrači iz moje generacije koje po 20 godina nisam vidio. To je jasan znak da se radi dobar posao. A što se tiče Edisa, trenerska pozicija je zaista nezahvalna. Kada ekipa pobjedi, zaslužni su svi, a kada izgubi, krivac je trener. Edisu treba dati podršku jer je još uvijek mlad", nastavio je u razgovoru ovaj bivši fudbaler Željezničara, a potom uporedio Edisa Mulalića i Ivicu Osima

"Čak ni Ivica Osim nije u početku bio ono što je kasnije postao. On je sedam ili osam godina gradio ekipu s nama da bi postigao rezultat koji je postigao. Edisu treba dati šansu, a to što je pogriješio u ove dvije utakmice je sasvim normalno, posebno za nekoga ko je još uvijek mlad. Na kraju krajeva, kako će drugačije naučiti nego iz greške? Najbolje od Željezničara i Edisa Mulalića treba očekivati sljedeće sezone. Za sada je uradio fantastičan posao, a s dva ili tri igrača to tek može da bude prava i sjajna ekipa."

Nikolu nismo mogli, a da ne upitamo o trenutnoj situaciji u Željezničaru i da li je nju kao takvu utjecalo jačanje FK Sarajeva, tj. kupovina kluba od strane malezijskog biznismena Vicenta Tana:

"Što se toga tiče, ja uvijek kažem jednu stvar... Nije sin napravio oca, već je otac napravio sina. Željezničar je stvorio Sarajevo. Željezničar u odnosu na sve klubove u BiH ima nešto što drugi klubovi nemaju. Pa podatak da generalni sponzor kluba nije kompanija već sami navijači dovoljno govori o toj duši koju Željezničar ima."

Za kraj, pitali smo ga koji rezultat očekuje na Koševu?

"Očekujem neriješen rezultat. Tačno rečeno, očekujem 0:2 na Koševu. Pozdravljam sve navijače Željezničara i želim puno sreće mom Želji u derbiju."

Utakmica između Sarajeva i Željezničara na rasporedu je u nedelju od 17:00 sati.

Razgovarao: Kenan Hadžić, Sport.ba

Učitaj još novosti