25. 04. 2016 - 09:41
Trnovit put jednog od najboljih igrača s Balkana ikada: Od...
907
Shares
Trnovit put jednog od najboljih igrača s Balkana ikada: Od konobara do “ušatog“ pehara

HASAN BRACO SALIHAMIDŽIĆ

Trnovit put jednog od najboljih igrača s Balkana ikada: Od konobara do “ušatog“ pehara

Sportskasecanja.com
25. 04. 2016 - 09:41
0
Shares

Hasan Salihamidžić rođen je u Jablanici 1. januara 1977. godine. Fudbalom je počeo da se bavi još kao dečak, a prve fudblske korake je napravio u dresu Turbine. Tamo se nije dugo zadržao (od 1987. do 1992. godine), jer ga je kao velikog talenta primetio mostarski Velež i Hasan se ubrzo našao u njegovim redovima. Velež je uoči rata spremao novu generaciju fudbalera, koja je trebalo nadmašiti sve prethodne. 

Hasan Salihamidžić je prošao sve reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije i u svakoj je bio jedan od najboljih igrača. Hasan Salihamidžić je prošao sve reprezentativne selekcije bivše Jugoslavije i u svakoj je bio jedan od najboljih igrača.

Kao petnaestogodišnjak razmišljao je samo kako pobeći od rata, koji se u to vreme sve više širio Bosnom i Hercegovinom. Šest meseci je radio kao konobar u jednom kafiću kako bi zaradio novac za putne troškove. Pored velikih obaveza, Braco je redovno trenirao i nije mogao ni da sanja da će da će za koju godinu obući dres kluba u Bundesligi. Ali u novembru 1992. godine Hasan odlazi u Hamburg i uz pomoć rođaka Ahmeta Halilhodžića priključuje se treninzima juniorskog tima HSV-a. U to vreme njegov trener bio je čuveni Feliks Magat, koji je Bracu vrlo lepo primio i jedan je od najzaslužnijih za Hasanov kasniji veliki uspeh.

Zvaničan debi u Bundesligi Salihamidžić imao je 8. marta 1996. godine protiv Fortune iz Düsseldorfa, ali, meč u kom je skrenuo pažnju čitave evrope na sebe odigrao je 18. maja 1996. godine. Hamburger je gostovao Ajntrahtu. Tada trener HSV-a, legenda nemačkog fudbala Feliks Magat počeo je meč sa 19-godišnjim Salihamidžićem. HSV je slavio sa 4 : 1, a Braco je postigao dva i namestio dva gola. Tadašnji trener Ajntrahta Dragoslav Stepanović pitao se u čudu ko je ovaj klinac koji je gotovo sam razbio njegov tim. Nemačka televizija na kojoj je gostovao posle ove sjajne partije pustila je prilog iz njegove Jablanice posle koga je Hasan jedva suzdržao suze.

“Sećam se da je majka kazala 'otišlo dete, a odjednom vidim odraslog čoveka, moga Bracu'”. Bio sam van sebe od sreće, jer sam se do tada sa roditeljima čuo samo preko radioamatera.” – pričao je o tome kasnije Salihamidžić. Posle ove utakmice karijera kreće uzlaznom putanjom. Hasan je proveo tri sjajne sezone u dresu HSV-a za koji je odigrao 72 utakmice i postigao 19 golova i bio je na radaru najvećih evropskih klubova, a najkonkretniji i najuporniji su bili Barselona i Bajern iz Minhena. Hasan se odlučio za Bajern, koji mu je više odgovarao, jer je hteo da ostane i igra u Nemačkoj.

hasan2

Debitovao je za Bajern 15. augusta 1998. godine protiv Volfsburga, a od tog dana Braco je postao nezamenjiv. U svojoj prvoj sezoni u Bajernu postigao je nekoliko ključnih pogodaka u Ligi Šampiona (Barselona, Mančester Junajted…), Hasan Salihamidžić je sa Bajernom šest puta bio prvak Nemačke, tri puta osvajač kupa, prvak Evrope, Sveta...koji su Bajern odveli u finale ovog prestižnog takmičenja. 2004. godine Rafa Benitez je izjavio kako bi želeo da vidi Hasana u svom timu (Liverpul), međutim Bajern je trazio mnogo novca, oko 18 miliona evra, što je odbilo Španca. Salihamidžič je sa Bajernom osvojio sve što se osvojiti može. Šest puta je bio prvak Nemačke, tri puta osvajač kupa, prvak Evrope, Sveta… sakupio 234 utakmice u dresu bavarskog velikana i postigao čak 30 golova. Koliko ga je Bekenbauer cenio, dovoljno govori sledeći primer: Bajern je očajnički tragao za napadačem i kada su hteli Holanđanina Roja Makaja iz Deportivo La Korunje, iz ovog španskog kluba je stigla poruka: može, ali za 15 miliona evra plus Salihamidžić. Ljutiti Kajzer Franc je na to izjavio: “Dobićete Salihamidžića, ali morate nam dati Makaja i još 20 miliona evra.”

Međutim, vremenom Bajern je počeo da odugovlači sa ponudom novog ugovora i Salihamidžić je shvatio da mu je vreme da promeni sredinu. Kada je u poslednjem kolu jesenjeg dela Bundeslige 2006. godine Bajern savladao Majnc sa 5 : 2, u 87. minutu na teren umesto Salihamidžića ušao je Andreas Gerlic, a 69 hiljada ljudi na Alijanc-Areni ustalo je na noge i gromoglasnim aplauzom ispratilo sjajnog Hercegovca. Bio je to kraj priče u Bavarskoj.

hasan1

15. januara 2007. godine potpisao je ugovor s torinskim gigantom Juventusom.

"Nisam želeo da idem, ali sam shvatio da je došlo vreme za rastanak. Video sam da neki u klubu i ne žele da ostanem, a Juventus je ponudio fantastičan ugovor na četiri godine. Nisam puno razmišljao i prihvatio sam da odem u Italiju." - govorio je Salihamidžić u januaru nakon potpisa ugovora do 2011. godine sa "Starom damom".

U prvoj sezoni u klubu je bio standardan igrač, i zabeležio je 30 nastupa u dresu novog kluba, pored nekoliko pauza zbog povreda, sa čak impresivnih 5 golova, što uključuje čak dva gola koja je postigao u pobedi Juventusa od 3 : 2 protiv Milana 12. aprila 2008. godine. Druga i treća sezona nisu bile tako uspešne za njega, zbog nekoliko većih povreda. Ukupno, na 61 utakmici za “Juve”, postigao je 7 golova. U julu 2011. godine potpisao je ugovor sa Volfsburgom na godinu dana. Poslednju utakmicu odigrao 05.05.2012. godine, a nakon isteka ugovora, u julu 2012. godine, odlučio je da “okači kopačke o klin”.

hasan-salihamidzic

Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine, je u 48 utakmica postigao šest golova. Debitovao je 1996. godine, u utakmici protiv Hrvatske, a na sledećoj je postigao i pogodak protiv Italije u pobedi od 2 : 1. Međutim često je označavan kao krivac za neuspehe. Prebacivalo mu se da za reprezentaciju “ne grize” kao u Bajernu, i da se štedi. Ostala je tajna zašto je Hasan na meču protiv Francuske ostao u svlačionici i zašto nakon toga više nikad neće obući dres državnog tima. Navodno je imao okršaj sa Barbarezom, ali i selektorom Sliškovićem. Kada se osetio suvišnim, spremio je opremu i napustio stadion i pre kraja meča.

Tada je i završio reprezentativnu karijeru, 16. augusta 2006. godine u prijateljskom duelu protiv Francuske na stadionu Asim Ferhatović Hase. Na pitanje novinara koja mu je najdraža pobeda Hasan je odgovorio, pobeda protiv Danske na Koševu od 3 : 0, a jedina želja mu je bila da sa reprezentacijom odigra utakmicu na Evropskom i Svetskom prvenstvu. Ipak, pamtiće se i da je Salihamidžić bio strelac prvog zvaničnog, istorijskog gola za reprezentaciju BiH i to onog protiv Hrvatske u Bolonji (1 : 4) na neutralnom terenu, jer UEFA nije dopustila igranje kvalifikacionih utakmica u Sarajevu.

Bosna i Hercegovina imala je mnogo kvalitetnih igrača, i danas ih ima, ali teško da će neko u skorije vreme dostići uspehe kakve je napravio dečko iz Jablanice – Hasan Salihamidžić.

Učitaj još novosti