26. 04. 2016 - 13:00
Harry Kane - Od igrača za posudbe u manjoj ligi do svjetskog...
907
Shares
Harry Kane - Od igrača za posudbe u manjoj ligi do svjetskog napadača

PUT DO VRHA

Harry Kane - Od igrača za posudbe u manjoj ligi do svjetskog napadača

Priredio: Hazim OKANOVIĆ
26. 04. 2016 - 13:00
0
Shares

Harry Kane nije izabran za PFA igrača godine, ali bi ipak mogao odličnu sezonu završiti sa titulom.

Nick Wright je razgovarao sa njegovim bivšim trenerima i saigračima o njegovom uspjehu od igrača za posudbe iz niže lige do svjetskog napadača…

Kane je primio loptu na ivici šesnaesterca, nakon čega je uputio šut kroz defanzivce iza leđa ispruženog Shay Givena. Ovaj odlični gol se mnogo ne razlikuje od onoga kojeg je postigao šest sedmica ranije u derbiju u Sjevernom Londonu, a njegova nevjerovatna sklonost ka spektakularnom nije ništa novo. Ustvari, to je godinama gradio.

Dosta prije Britannije, okruženje je bilo Millwallov Bromley teren za trening. “Jedan dan je na treningu postigao najbolji gol koji sam ikada vidio,” rekao je bivši kapiten Millwalla, Alan Dunne, za SkySports. “Lopta je došla od golmana. Prebacio je loptu preko igrača koji ga je čuvao i volejom postigao gol u rašlje. Bio je kao Marco van Basten. Pomislio sam: ‘Wow, ko je ovaj tihi dječak?’” To je bio decembar 2011 godine i tihi dječak iz Tottenhama je upravo završio posudbu koje će kasnije opisati kao “veliki korak” u svojoj karijeri. Kane je proveo drugu polovinu prošle sezone u Leyton Orientu u Ligi One, a njegovo razvijanje se nastavilo sa borbom sa opstanak u Championshipu u The Denu.

harry-kane-millwall-tottenham-3453623

“Tada smo imali problema i Kenny Jackett ga je doveo zajedno sa Ryan Masonom,” kaže Dunne. “Nismo mnogo znali o njemu. Bio je veoma tih i stidan. Ali kada bi izašao na teren, pokazivao bi magiju koju nikada nisam vidio ni od koga na Millwallu.”

Kane je bio daleko od misli navijača Tottenhama koji su gledali Gareth Balea, Luku Modrića i Rafael van der Vaarta koji su Spursima osigurali četvrto mjesto na kraju Premier lige, ali u jugoistočnom Londonu doprinos osamnaestogodišnjaka je bio značajan, sa serijom od sedam golova u 14 utakmica pomogao je Millwallu da izbjegne ispadanje.

Međutim, Kane nije odmah imao uspješnu priču. Nije uspio postići gol u svojih prvih osam nastupa u Championshipu, dok se borio da se fizički navikne na ligu, i Stuart Pearcea, menadžera U21 engleskog tima u to vrijeme, se sjeća njegovog ne tako dobrog početka.

“Otišao sam da gledam njegovu prvu utakmicu na posudbi u Millwallu,” govori za SkySports. “Bilo je to teško za njega. Igrao je možda kao broj 10, drugačiju ulogu od one koju igra danas. Nikada nije imao tu promjenu brzine i nije toliko bio važan igrač.”

Kane nije pokazao brzinu, snagu niti talenat koji je izdvajao mnoge mlade igrale i Pearce je odlučio da on nije za U21 reprezentaciju, ali ono što mu je manjkalo u fizičkom smislu, on je to nadoknadio na druge načine. Osamnaestogodišnjak je bezumorno radio i prihvatio izazov u Millwallu. Njegov entuziazam nije opao zbog njegovih saigrača.

“Nekada dobijete mlade igrače koji dođu u velike klubove i koji misle da su oni ti koje klub treba,” kaže Dunne. “Misle da su bolji od svih i onda drugačije gledaju na ostale igrače. Harry nikada nije bio takav. Imao je ponašanje i moram pohvaliti njegovu profesionalnost.”

“Nije bio opsjednut za koga igra, in a njega nije uticalo što je bio iz kluba kao što je Tottenham. Nije se šepurio kao da je nešto posebno. Sve je poštovao i sve je tretirao kada je tu duži vremenski period, kao da je bio naš igrač.”

Skromnost i odlučnost su mu pomogli da prođe kroz teški početak fudbala u Championshipu. “Igrao je u ligi gdje će te udariti i pokušati da te unište, ali ga to nikada nije doticalo,” kaže Dunne. “Bez obzira koliki je bio štoper, nikada nije bio prestrašen. Primio bi udarac, vratio bi se nazad, i onda bi opet išao naprijed.”

Kaneov uspon se povećavao kao i očekivanja od ovih ranih godina, ali čisti talenat – magija – je uvijek bila tu. “To se moglo vidjeti,” kaže Dunne. “Njegov završetak je bio besprijekoran. Uvijek je bilo isto u dva mjesta. Donji lijevi ugao, donji desni ugao. Svaki put.”

Kane je postajao jači i odlućniji iz svojih iskustava u Millwallu, i kada je vratio svom dječačkom klubu, Tottenhamu, imao je svoj debi u Premier ligi kao zamjena protiv Newcastla na početku sezone 2012/13. To je bio okus onoga što će uslijediti, ali ispred je bilo još prepreka.

Posudba u Norwich je ometena povredom nekoliko sedmica kasnije, i kada se vratio u Championship sa Leicesterom koji je pokušavao da prođe u veću ligu, našao se za Jamie Vardyja, David Nugenta i Chris Wooda u timu Nigel Pearsona.

leicester-city-substitutes-bench-nigel-pearson-harry-kane-jamie-vardy-danny-drinkwater-3438439

Njegov razočaravajući boravak u Leicesteru mu je donio samo pet početaka u tri mjeseca, i to se završilo sa traumatičnim play-off polufinalnim porazom od Watforda. Kane je bio zamjena u drugom poluvremenu toga dana na Vicarage Roadu kada je Troy Deeney postigao dramatični pobjedonosni pogodak u sudijskoj nadoknadi, nekoliko sekundi nakon što je Anthony Knockkaert promašio penal na drugom kraju terena.

I Kane i Leicester su se dosta popravili od tada, ali u to vrijeme je to bila kulminacija teške godine koja bi uzdrmala mnoge mlade igrače. Ipak, to je popravilo Kaneovu odlučnost, i odmah se priključio U20 timu reprezentaciju za U20 Svjetsko prvenstvo u Turskoj.

“Takmičenje je poznato po brojnim igračima koji nisu dobili priliku, ali Harry je bio očajan da uđe u tim i bude dio toga,” izjavio je Taylor, tadašnji trener U20 reprezentacije.  “Znali smo to od početka, i to je bilo dobro za nas.”

harry-kane-tottenham-england-3453670

Taylor je čuo mnoge priče o Kaneovoj ličnosti. O Kaneu je možda najviše čuo od njegovog pomoćnika Chris Ramseya, koji je pratio napredak mladog igrača Tottenhama. “Moglo se reći da je on dobar igrač,” kaže Taylor. “Bio je veoma uljudan. Sve u vezi njega je bilo vrhunsko.”

Iako je Engleska na tom U20 Svjetskom prvenstvu ispala iz grupne faze, Taylor je imao dobro razmišljanje o Kaneu, čiji se profesionalizam proširio na svaki aspekt putovanja – čak i na turnir u golfu koje je bio organizovan kako bi se tim bolje upoznao.

“Jednu noć smo imali takmičenje za igrače i upravu kako bi se tim bolje upoznao,” prisjeća se Taylor. “Svi igrači su bili oko hotela u svojim trenerkama ili u šorcu, ali je Harry došao u odjeći za golf. Iako je to bilo pomalo smiješno, to i dalje pokazuje koliko ozbiljno on shvata svoje obaveze.”

“Nisam ni sumnjao da bi on mogao biti vrhunski igrač, ali nisam očekivao da će se to desiti tako brzo,” kaže Taylor. “Iznenada se vraća u Tottenham i vrhunski je strijelac. To je zaista nevjerovatno.”

Tim Sherwood je dao Kaneu seriju utakmica u Tottenhamu u drugoj polovini naredne sezone, ali Kane je zablistao kod Mauricio Pochettina.

Režim treniranja kod Argentinca je transformisao Kanea od mršavog tinejdžera do fizički jakog igrača kakav je danas. On je sada prvi Englez od Alan Shearera koji je oborio rekord od 20 golova u dvije zastopne sezone u Premier ligi, i pogodak protiv Stokea prošlog ponedjeljka je najkasniji primjer odlične tehnike koja ga je učinila strašnim protivnikom.

Kaneovo oko za gol

harry-kane-goal-celeb-tottenham-arsenal-premier-league-3426499

“On je odrastao kao čovjek,” kaže Pearce. “Fizički je snažan, ima prirodno oko za gol i odlično zna da kada dobije loptu da mora da uputi šut. To samo pokazuje da se nikada ne zna kako će se mladi igrači razviti.”

Ponašanje, također, je isto kao i prije. Njegova predanost i njegova odlučnost da napreduje je nepokolobljiva.

“Po načinu kako dolazi na intervjue možete vidjeti da nema ništa vještačko kod njega,” dodaje Taylor. “Ništa ne utiče na njega. Kada obuče dres Tottenhama ništa ga ne može zaustaviti da uradi sve što može.”

Kane sada ima cilj da osvoji titulu Premier lige prije svog 23. rođendana, ali njegova nevjerovatna priča će se nastaviti narednih godina. “Izvanredno je što je mogao postići ovoliko golova u drugoj sezoni,” kaže Taylor. “U prvoj sezoni je mnoge iznenadio, ali uvijek kažu da je druga sezona pravi test. Pa, da li je prošao taj test?”

Učitaj još novosti