26. 04. 2016 - 10:41
Neki novi Lejkersi
907
Shares
Neki novi Lejkersi

TEKTONSKE PROMENE

Neki novi Lejkersi

Nikola MILORADOVIĆ (Sportske.net)
26. 04. 2016 - 10:41
0
Shares

Velike promene spermaju se u slavnoj franšizi iz Los Anđelesa ove sezone. Ekipu je napustio jedan od najvećih košarkaša ne samo u njihovoj istoriji već i u istoriji čitave lige, Kobi Brajant. On se povukao iz aktivnog igranja košarke nakon 20 godina, a iza sebe je ostavio nikad gore Lejkerse može se reći. Oni su ove sezonu okončali sa svega 17 pobeda, završili su poslednji na Zapadu, a slabiji skor od njih imali su samo Filadelfija 76ersi.

Odlaskom legende, oslobodio se i veliki prostor za plate igrača, te je sada pred "Jezerašima" period u kome će morati dobro da izanaliziraju tržište i odluče se za najbolje varijante.

U takozvanom "seleri kepu" imaju oko 60 miliona dolara, što je dovoljno da se potpišu dva igrača sa "maksimalnim" ugovorima. Odavno je poznato da će na kraju ove sezone bez tima ostati igrači kao što su Kevin Djurent, Demar Derozan, Hasan Vajtsajd, Nikolas Batum i Al Horford te se može očekivati da neko od njih sledeće sezone bude predvodnik franšize iz "Stejpls Centra". U opticaj dolaze i igrači koji će na kraju ove sezone postati "ograničeni" slobodni agenti, tj. biće vezani ugovorom sa svojim aktuelnim klubom ali će biti u mogućnosti da napuste tu franšizu u slučaju bolje ponude, a među njima su "dabl dabl mašina" Andre Dramond, Bredli Bil i Herison Barns.

Najverovatnije ćemo dva od svih gore-pomenutih imena naredne sezone gledati u ljubičasto-žutom dresu, a oni će se priključiti dobroj bazi mladih igrača koji se već nalaze u Lejkersima. Tu su sjajni Džordan Klarkson koji je odradio tek svoju drugu sezonu u ligi, zatim Džulijus Rendl, koji je takođe bio "sofmor" ove sezone ali je nažalost zbog povreda odigrao samo jedan meč u svojoj prvoj sezoni u klubu, a tu je i D'anđelo Rasel, koji je kao drugi pik sa drafta bio jedan od najboljih rukija ove sezone .

Pored tektonskih promena koje ih očekuju u igračkom kadru, sinoć je iz kluba stiglo i obaveštenje da je pokrenuta i potraga za novim šefom struke, kako je odlučeno da se sa Bajrnom Skotom ne produži ugovor.

Skot je dve poslednje sezone na klupi El Ej Lejkersa, plej-of nije bio ni na dohvat ruke u oba navrata, ali ne može mu se ni preteranmo zameriti s obzirom na tim sa kojim je sarađivao, te je u prvoj sezoni često morao da se oslanja na svega 5-6 igrača, kako je i sam Brajant često bio povređen.

Stigli su ove sezone Roj Hibert, Rasel, Brendon Bes, Lu Vilijams, nabolji "šesti" igrač lige iz prošle sezone, Kobi je konačno bio zdrav, ali je doigravanje još jednom bilo "miljama daleko".

Ipak, kao razlog za otpuštanje Skota, iz uprave kluba navode njegov rad sa mladim igračima koji nije na željenom nivou, te su sada u potrazi za trenerom koji će moći da izvuče maksimum iz mladog tria Klarkson, Rasel, Rendl.

Trenutni kandidati za poziciju glavnog trenera Los Anđeles Lejkersa su pomoćni trener Golden Stejt Voriorsa Luk Volton, koji je sjajno vodio franšizu iz Ouklenda na početku sezona kad nije bilo Stiva Kera, a i bivši je igrač franšize iz Los Anđelesa, Džef Van Gandi, zatim pomoćni trener San Antonio Sparsa, selektor košarkaške reprezentacije Italije i bivši trener moskovskog CSKA Etore Mesina, Kevin Oli, Džej Rajt, kao i bivši trener Klivlend Kavalirsa i osvajač evropskog zlata sa reprezentacijom Rusije Dejvid Blat.

Veruje se da će se toj listi u skorijem roku dodati još par imena, ali ostaje da vidimo za kim će poći uprava ekipe iz El Eja. Dejvid Blat nema angažman, Etore Mesina još uvek nije samostalno vodio NBA ekipu, a iz uprave Vorirosa su uvereni da će Luk Volton i naredne sezone asistirati Stivu Keru u ekipi aktuelnog šampiona.

Opcija je puno ali jedno je sigurno, neki bolji dani su pred Los Anđeles Lejkersima.

Učitaj još novosti