26. 04. 2016 - 13:14
Rušenje ABA lige: Vodeći Savezi osnivaju novi regionalni šampionat
907
Shares
Rušenje ABA lige: Vodeći Savezi osnivaju novi regionalni šampionat

SUKOB FIBA-EUROLIGA

Rušenje ABA lige: Vodeći Savezi osnivaju novi regionalni šampionat

26. 04. 2016 - 13:14
0
Shares

Sukob na relaciji FIBA - Euroliga uskoro bi mogao dovesti do formiranja nove regionalne lige, odnosno rušenja ABA lige, o čemu svjedoči i današnji potez Košarkaškog saveza Slovenije.

Košarkaški savezi Srbije i Hrvatske već su uskratili podršku ABA ligi, a u utorak je to učinio i Košarkaški savez Slovenije nakon video konferencije predstavnika tog tijela sa čelnicima FIBA.

To praktično znači da regionalna liga, kakvu trenutno znamo, neće moći nastaviti da postoji pošto će joj tri vodeća Saveza zemalja bivše SFRJ uskratiti podršku kako bi izbjegla sukob sa Međunarodnom košarkaškom federacijom, prenose Sportske.net.

Kako takva odluka ne bi pogodila klubove koji se trenutno takmiče u ABA ligi, pomenuti Savezi trebali bi organizovati novo takmičenje koje će biti igrano u završnici sezone, po okončanju nacionalnih šampionata.

Podrazumijeva se da u takvoj konstelaciji stvari ponuda Jordija Bertomeua neće ostati na snazi, pa ostaje da se vidi kako će klubovi reagovati jer kroz novu regionalnu ligu neće imati prohodnost ka Euroligi i Eurokupu.

Jasno je da je FIBA riješena da na taj način donekle povrati izgubljeni primat jer je osnovni cilj Međunarodne košarkaške federacija povratak sportskom principu ostvarivanja plasmana u međunarodna takmičenja kroz učinak u nacionalnim takmičenjima.

Učitaj još novosti