29. 04. 2016 - 13:00
Upoznajte fudbalera koji će biti glavna zvijezda EP u Francuskoj
907
Shares
Upoznajte fudbalera koji će biti glavna zvijezda EP u Francuskoj

MNOGO SE OD NJEGA OČEKUJE TOKOM OVOGODIŠNJEG EURA

Upoznajte fudbalera koji će biti glavna zvijezda EP u Francuskoj

Hazim OKANOVIĆ
29. 04. 2016 - 13:00
0
Shares

Antonie Griezmann, poznat po svom talentu, bi mogao imati veliki udio na ovogodišnjem evropskom prvenstvu.

Na Griezmannovoj ruci se nalazi tetovaža na arapskom jeziku. “Učini da ti život bude san, i učini da ti san bude stvarnost,” bi bio prevod te tetovaže. Do sada je to bio Griezmannov moto. Sa 25 godina, mnoge svoje snove je već ostvario. Zvijezda je u reprezentaciji Francuske, kao i u Atleticu, a već je i pokazao zašto je jedan od velikih zvijezda Eura 2016.

Uvijek zna kako da povrijedi protivnika,” kaže Simeone – njegov trener u Atleticu. Ispred gola, Griezmann je vrstu leda u svojim venama o kojoj drugi mogu samo sanjati.

Griezmann nije fizički snažan igrač koji se probija na listu strijelaca. Oslanja se na veliku brzinu, spremnost i smjelost da proba svoju sreću sa svih mogućih pozicija.

Pokušavam da igram između linija, da idem u napad i da napadam defanzivce poput Messija,” kaže Griezmann.

Ovo su vještine koje su već uzbudile Deschampsa, trenera francuske reprezentacije, a da se ne spominju navijači koji često pričaju o njemu.

Od kako je počeo da šuta loptu, još sa šest godina, postavljalo se pitanje o Griezmannovoj fizičkoj spremnosti za fudbal. Nakon što je dvije godine kasnije igrati u UF Maconu, mladi Antionie je imao brojne probe u profesionalnim fudbalskim klubovima koji su ga odbijali govoreći da je previše slab. Sa 13 godina mu se sreća osmijehnula. Tada su ga skauti Real Sociedada vidjeli kako igra na turniru u Parizu. Iako je nosio boje Montpelliera toga dana, skauti su bili impresionirani onim što su vidjeli, te su mu ponudili dvije probne sedmice, prije nego donesu konačnu odluku i otvore mu vrata ka profesionalnoj karijeri.

Početkom sezone 2007/08, i nakon dvije godine teškog rada mladog igrača, Sociedad je dolučio da je Griezmann spreman za rezervni tim u klubu. Nastavio je sa dobrim performasnom u sljedeće dvije sezone u španskoj trećoj ligi kako bi bio nagrađen profesionalnim ugovorom kada je imao 18 godina.

Griezmann nije dugo čekao da zaigra za prvi tim Sociedada. Martin Lasarte, tadašnji trener Sociedada, je imao svezane ruke zbog neočekivanog broja povreda, tako da je dodao Francuza u njegov presezonski tim u drugoj ligi sezone 2009/10.

To se pokazalo kao dobar potez. Griezmann je postigao četiri gola u prvih pet utakmica zbog čega je ponovo privukao pažnju na sebe.

Svoj debi u prvom timu je imao kada je kao zamjena ušao u 79. minuti u porazu od Rayo Vallecana u Španskom kupu. Četiri dana kasnije, ponovo je ušao sa klupe u remiju bez golova sa Murciom, nakon čega je konačno dobio svoj prvi početak u ligi u utakmici protiv Huesce. Real je pobijedio 2-0, a Griezmann je toga dana postigao pogodak.

Bio sam ubijeđen da je spreman kada sam ga doveo u prvi tim,” rekao je Lasarte. “Imao je grešaka, kao i svaki mladi igrač, ali je uvijek imao ličnost i dosta samopouzdanja.”

Na kraju sezone 2009/10, Griezmann je postao prvi izbor, čime je postao važan dio Sociedadovog tima koji je pokušavao da pređe u prvu ligu ispred Herculesa i Levantea. Pošto su mnogi klubovi bili zainteresovani, Sociedad mu je ponudio dugogodišnji ugovor do 2015. godine.

Njegova igra nije prošla nezapaženo, te je 2010. godine pozvan u U19 reprezentaciju.

Nakon što je postigao dva gola u pobjedi nad Austrijom, Griezmann je odigrao veliku ulogu na takmičenju dok je Francuska pobijedila Španiju sa 2-1 u finalu u Caenu. Iako je zbog povrede morao da izađe na poluvremenu, znao je da je ostavio svoj znak, iako su njegove ambicije bile dosta veće.

To je bio veliki trenutak za mene,” prisjeća se Griezmann. “Ali sam sebi rekao, ‘Ok, u U19 si reprezentaciji, ali moraš biti u prvom timu, nastaviti raditi i vjerovati u veliki san.”

antoine-griezmann2

Griezmann je završio prvu sezonu u La Ligi sa 37 nastupa i 7 golova. Imao je sreće da do danas izbjegava velike povrede, te je važno spomenuti da je stalno fizički spreman.

U sljedeće dvije sezone sa Sociedadom, 2011/12 i 2012/13, Fracuz je postao najbolji strijelac u klubu. Kada je došao Francuski trener, Philippe Montanier, Griezmann je produžio ugovor do 2016. godine.

Sezona Sociedada je krenula veoma loše. Izgubili su šest od prvih deset utakmica i našli su se u opasnosti da ispadnu. Oslanjajući se na Griezmanna, Montanier je uspio da preokrene tu sezonu. Nakon poraza od Real Madrida u januaru 2013. godine, Sociedad je imao seriju od 15 utakmica bez poraza.

Te sezone je Sociedad završio na četvrtom mjestu, čime je ušao u play-off Lige prvaka.

Njegova lična ostvarenja su bila jednako impresivna. Postao je peti najmlađi igrač u La Ligi koji je imao 100 nastupa, postigavši 11 golova u svim takmičenjima. Tada je upisao i pet asistencija.

griezmann

Nakon što je postao kompletan igrač, dosta se od njega očekivalo u reprezentaciji. Kada se saznalo da je Griezmann bio u noćnom klubu u Parizu, Francuska fudbalska asocijacija ga je suspendovala do 31. decembra 2013. godine.

Sezona 2013/14 je bila sezona u kojoj se Griezmann proslavio. Iako je Sociedad ispao u play-off fazi Lige prvaka, još uvijek je poznat njegov odlični gol protiv Lyona. Te sezone je postigao 20 golova u 49 utakmica dok je Sociedad sezonu završio na sedmom mjestu La Lige. Nakon što mu je istekla zabrana igranja za reprezentaciju, Deschamps nije gubio vrijeme, i odmah mu je ponudio igranje u prvom timu.

griezmanns-goal

Nije bilo iznenađenje što je Griezmann otišao sa Francuskom na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. Nakon što je postigao tri gola u utakmicama prije samog prvenstva, pojavio se u svih pet utakmica koje je igrala Francuska na Svjetskom prvenstvu. Iako nije postigao nijednog gola, niti je upisao ijednu asistenciju, kući se ipak vratio sa reputacijom jednog od najboljih mladih igrača.

Atletico Madrid je već znao za njegov potencijal, te su 27. jula objavili njegov šestogodišnji transfe sa otkupnom klauzom od 30 miliona eura. Šef Atletica, Diego Simeone, je ubrzo izjavio: “Antoine je odličan igrač. Veoma je brz i sa njim ćemo imati dosta opcija u napadu.”

Iako je imao spor početak u novom timu, u kojoj ga je Simeone postepeno uključivao u prvi tim, u sezoni 2014/15 Griezmann je imao najbolju statistiku ikada – 25 golova u 54 utakmice.

Još je impresivnije što je Griezmann postigao 22 u samo 37 nastupa u ligi. Ovo uključuje hat-trick u pobjedi nad Athletic Bilbao mi četiri uzastopna dva gola – protiv Malage, Deportiva i Elche – a u aprilu 2015. godine je izabran za igrača mjeseca u La ligi.

Zbog Griezmannove prve sezone u Madridu postao je super zvijezda. Taj status je kasnije potvrđen kada su navijači glasali da bude na slici FIFE16 zajedno za Lionel Messijem.

Griezmann je ove godine opet u odličnoj formi. Već je postigao 20 golova, zbog čega je postao najbolji strijelac u svom timu.

Simeone nije krio svoju začuđenost kada Griezmann nije bio uključen u 23 kandidata za Zlatnu loptu u oktobru.

griezmann-getafe

Nikada nisam primio poziv ili poruku od bilo kojeg kluba, a da o tome prethodno nisam razgovarao sa svojim agentom,” kaže Griezmann. “Ali klub mi je nedavno ponudio povećanje plate i bio sam sretan da to prihvatim.”

Ipak, Chelsea nastavlja da gleda njegove performanse, a skauti svugdje govore o tome kako je Griezmann dobar.

Već sam rekao da će Griezmann biti smatran jednim od pet najboljih igrača u svijetu do kraja godine,” rekao je španski fudbalski ekspert Guillem Balague. “Do sada nisam vidio ništa zbog čega bih promijenio mišljenje.”

Sam Griezmann kaže: “Ako želim da budem sljedeći Falcao ili sljedeći Aguero u Atleticu, znam da još uvijek moram mnogo raditi. Trener mi daje mnogo sigurnosti, i govori mi da sam važan igrač. Ali taođer kaže da moram biti bolji nego što sam ikada bio.”

Zamislite to. Ako će Griezmann stvarno postati bolji, to će sigurno donijeti strah u srca defanzivaca i sreću u srca brojnih ljubitelja fudbala širom svijeta.

Učitaj još novosti