29. 04. 2016 - 08:39
Atić i Sulejmanović žele u NBA ligu
907
Shares
Atić i Sulejmanović žele u NBA ligu

NBA DRAFT

Atić i Sulejmanović žele u NBA ligu

29. 04. 2016 - 08:39
0
Shares

Edin Atić i Emir Sulejmanović okušat će sreću na ovogodišnjem NBA draftu, tradicionalnom izboru mladih nada najjače svjetske košarkaške lige.

Imena dvojice bosanskohercegovačkih talenata nalaze se na preliminarnoj listi, koju je objavila NBA liga, a odnosi se na igrače koji žele zakoračiti među američke profesionalce prije vremena (za američke igrače prije završetka koledža, a za internacionalce prije 22. rođendana).

Atić je tekuću sezonu završio u dresu Sparsa kao posuđeni igrač grčkog AEK-a, u koji je i stigao iz sarajevskog kluba. Svestrani bek privukao je veliku pažnju prošlog ljeta, kada je predvodio našu juniorsku reprezentaciju do četvrtog mjesta na Evropskom prvenstvu do 18 godina, prenosi Avaz.

Da je na radaru NBA ekipa, potvrdilo se u aprilu, kada je nastupio za selekciju svijeta u tradicionalnom revijalnom meču protiv juniorske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država u Portlandu.

Krilni centar Sulejmanović trenutno je član španske Barcelone, ali uglavnom nastupa za njenu B-ekipu u nižem rangu. Ipak, objavljeno je da će katalonski gigant iskoristiti opciju iz ugovora i zadržati našeg krilnog centra u svojim redovima još dvije sezone. 

S obzirom na to da je ranije nastupao za kadetsku reprezentaciju Finske, Sulejmanović bi pravo nastupa u dresu BiH, prema propisima Međunarodne košarkaške federacije (FIBA), trebao dobiti na svoj 21. rođendan, odnosno u avgustu ove godine. 
NBA draft održat će se 23. juna u Njujorku. Bit će izabrano ukupno 60 košarkaša u dvije runde. Svi inozemni igrači imaju rok do 13. juna da povuku prijavu ukoliko procijene da neće biti izabrani ili da će narednih godina imati bolje šanse da zakorače u NBA ligu.

Učitaj još novosti