03. 05. 2016 - 10:12
Leicester je šampione platio svega 21 milion funti: Evo koliko...
907
Shares
Leicester je šampione platio svega 21 milion funti: Evo koliko oni sada vrijede

SVI SU TRAŽENA ROBA

Leicester je šampione platio svega 21 milion funti: Evo koliko oni sada vrijede

03. 05. 2016 - 10:12
0
Shares

Leicester City sinoć je postao šampion Engleske i ispisao najljepše stranice moderne fudbalske historije.

Njihov uspjeh najveće je iznenađenje u historiji Premier lige, a udarna ekipa sastavljena je od otpisane djece, prestupnika, otpadaka i ničijih talenata, a koštala je vrlo malo, ukupno samo 20-ak miliona funti.

Kako se bliži kraj sezone "lisice" su tražena roba, no potencijalni kupci morat će platiti puno više, ako ih žele dovesti, cijene su im znatno narasle u samo desetak mjeseci. 

Kasper Schmeichel

Plaćen: Došao besplatno

Vrijednost: £12m 

Čak 15 premierligaških utakmica ove sezone završio je bez primljenog gola i ne čudi njegov rast cijene tokom sezone. Nekadašnji golman Leedsa stigao je bez odštete u ljeto 2011. godine, a sad bi mogao produžiti prema Barceloni. U prvenstvu je primio samo 34 gola u tekućoj sezoni.

Danny Simpson 

Plaćen: £2m 

Vrijednost: £5m 

Od oktobra propustio je samo jednu utakmicu i postao je ključan kotačić Ranierijeve zadnje linije. "Lisice" za njega neće puno dobiti zbog njegovih godina, već mu je 29 i teško će ga prodati za više od pet miliona funti, ali to je ionako znatno više od dva miliona, koliko su ga platili QPR-u 2014. godine.

Christian Fuchs

Plaćen: Došao besplatno

Vrijednost: £6m 

Jedan od trojice igrača iz Leicesterove udarne jedanaestorke koji je došao bez odštete. Ranieri je Fuchsa dobio na "poklon" od bivšeg menadžera Nigela Pearsona, koji ga je potpisao uoči vlastitog otkaza iz Schalkea. Iskusnom Austrijancu već je 30, ali standardni je reprezentativac i neće biti jeftin, ako ga netko poželi kupiti.

Robert Huth

Plaćen: £3m

Vrijednost: £7m

Stoke je dozvolio Huthu, koji je bio na posudbi u Leicesteru, trajni transfer prošlo ljeto i pustio ga je za samo tri miliona funti, ali danas je njegova cijena barem dvostruko veća. Bivši igrač Chelseaja izvrsno se nadopunjava s Wesom Morganom u posljednjoj liniji Leicestera.

Wes Morgan

Plaćen: £1m

Vrijednost: £10m

Još jedan iz Leicesterove stare garde, koštao je samo milion funti kad je kupljen od lokalnog rivala Nottingham Foresta 2012. godine, a svojim ovosezonskim nastupima i liderstvom izborio se za mjesto u premierligaškoj ekipe godine, a cijena mu je proporcionalno narasla.

Marc Albrighton

Plaćen: Došao bez odštete

Vrijednost: £7m

Još jedan koji je doveden besplatno, zaigrao je u svih dosadašnjih 36 premierligaških kola, a njegova izdržljivost i sjajan centaršut "natjerali" su njegovu cijenu na čak sedam miliona funti, za manje interesenti ne trebaju ni kucati na vrata King Power stadiona. Inače je dijete Aston Ville i nekada je smatran velikim talentom za kojeg će se otimati velikani.

N'Golo Kante

Plaćen: £5.6m

Vrijednost: £20m

U nedjelju na Old Traffordu gledao ga je bogati vlasnik PSG-a, ali nije jedini zainteresiran za sjajnog Leicesterovog veznjaka, želi ga pola Evrope. Francuz u ugovoru ima klauzulu prema kojoj može otići, ako neko spremi na 20 miliona funti.

Danny Drinkwater

Plaćen: £1m 

Vrijednost: £12m

U dresu Manchester Uniteda nikad nije ispunio svoj potencijal, ali zato jest u Leicesterovom. Mogao bi i u dresu reprezentacije ovo ljeto, ako ga Hodgson pozove. Danny Drinkwater ima i status domaćeg igrača jer je u dobi od 15 do 22 bio u Engleskoj i bit će vrlo zanimljiv premierligaškim klubovima koji će iduće godine igrati u Evropi. No, za bilo kakav razgovor morat će najprije uplatiti barem desetak miliona funti.

Riyad Mahrez

Plaćen: £350,000

Vrijednost: £35m

Priča o Mahrezovu dolasku iz Le Havrea već je svima dobro poznata, a sad bi na prodaji najboljeg premierligaškog igrača ove godine Leicester mogao zaraditi stotinu puta više. Za njegovih 17 golova i 11 asistencija svi zainteresirani morat će platiti oko 35 miliona funti.

Jamie Vardy

Plaćen: £1m

Vrijednost: £25m

O njegovoj priči će biti snimljen film, došao je iz Fleetwooda za oko milion funti, ali nakon tekuće sezone cijena mu je narasla 25 puta. Napadač engleske reprezentacije u februaru je dobio novi ugovor kako bi mu podigli cijenu. Sad je na 25 miliona funti i Leicesterova uprava neće ni razgovarati s potencijalnim kupcima za manje.

Shinji Okazaki

Plaćen: £7m

Vrijednost: £16m

Došao je u ljeto na inzistiranje Claudija Ranierija. Japanac se dosta dobro prilagodio na život u Engleskoj i odmah je postao hit. Već sad udvostručio je svoju cijenu, a ako iduće godine zabije koji gol više u ligi, bit će i skuplji. 

Cijela Leicesterova udarna ekipa dovedena je za ukupno nešto više od 20 milijuna funti, a odluče li ih sve prodati, samo od početne jedanaestorice mogli bi zaraditi 155 miliona funti.

Učitaj još novosti